https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kaj je potrebno narediti pred daljšo odsotnostjo z doma?

27.08.2022 ob 6:05  

V času morebitne odsotnosti z doma, ko naši domovi samevajo, storilci kaznivih dejanj kar pogosto le to izkoristijo in vlamljajo v stanovanja in stanovanjske hiše, iz katerih odtujijo denar, bančne kartice, nakit ter različne tehnične predmete.

Policisti opažajo, da storilci izvršujejo tudi tatvine pri katerih izkoriščajo nepazljivost oškodovancev in jim pod različno pretvezo (npr. prodajo posode, oblačil, odej, nožev, itd.) odtujijo denar in druge vrednejše predmete. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta oziroma odklenjena vrata ali priprta (»kipana«) okna. V tej zvezi opozarjamo vse občane, da poskrbijo za varnost svojih objektov in za varnost svojega premoženje tako, da spremljajo dogajanje, saj si storilci pogosto predhodno ogledajo objekte in okolico. Prav tako naredite spisovni seznam vašega nakita in ga po možnosti tudi fotografirajte, ob bančnih karticah ne hranite PIN številk, doma ne hranite večje količine denarja, itd. Ob tem bo policiji v veliko pomoč, če si zapišete registrsko številko sumljivega vozila in njegov opis, ter nas o tem obvestite na tel. št. 113 ali anonimno številko policije 080 1200.

Zato pred daljšo odsotnostjo z doma:

· zaklenite vrata in zaprite okna,

· predtem ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih

· ključev ne puščajte na "skritih mestih", kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ipd.,

· ne puščajte doma dragocenosti in denarja (med dopustom raje najemite sef),

· o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku, na listikih),

· poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov?.)

· ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše,

· z vidnih mest umaknite vrednejše predmete,

· povejte sosedom, kako ste dosegljivi,

· zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete idr.).

Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več - pomembnejša naj bo vaša lastna varnost! Do prihoda policistov tudi ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do identifikacije oz. odkritja storilca kaznivega dejanja. Če postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko pomagate pri izsleditvi storilca, če si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem: opis storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal ...

* Fotografije so simbolične (Pixabay)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.08.2022 ob 6:36 gost

      Ko greš od doma pusti vse odklenjeno da ti še vrata ne uničijo. Če te že vse pokradejo itak pa nič ne dobiš nazaj. Kajti nikoli nikogar ne ulovijo da bi ti vrnil kaj si lopov vzame.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.08.2022 ob 7:42 gost

        6:36 Da ti ukradejo ša tisto kar imaš .Ta je pa dober komentar brez kakršnega koli razmišljanja !!! Ojoj

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.08.2022 ob 7:54 gostek gost

      Potrebno je sproti objavljati na Facebuketu, kaj vse počnemo na dopustu...

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.08.2022 ob 8:35 Fkg gost

      Pejglo nej pozabiti izklopiti

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.08.2022 ob 12:23 kilonja gost

      Na facebooku moreš najprej vseh 1000 kolegov obvestiti kam greste, kako dolgo vas ne bo in po možnosti se še pohvaliti da ste dali 2000 € za 1 teden hrvatske scanjce ...lopov pride in kaj najde ? Prazen hladilnik, avta ni doma in polno neplačanih položnic in posebej mu morete nastaviti tisto na kateri piše 1 od 6 obrokov za počitnice in ko bo videl da ste v bistvu premožni samo na FB ga k vam sigurno ne bo več nazaj .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.08.2022 ob 13:12 AndreaHensley gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗯𝘂𝘇𝘇𝗽𝗮𝘆𝟭.𝗯𝗹𝗼𝗴𝘀𝗽𝗼𝘁.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.08.2022 ob 13:56 Robbie gost

      On Facebook, you can first inform all 1,000 colleagues where you are going, how long you will be gone, and possibly brag that you gave €2,000 for 1 week in a Croatian ski resort...www.rich.slate74.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.08.2022 ob 19:16 Lauraobadilla gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗯𝘂𝘇𝘇𝗽𝗮𝘆𝟭.𝗯𝗹𝗼𝗴𝘀𝗽𝗼𝘁.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.08.2022 ob 20:24 ..... gost

      kaj si t ob 7:42 sploh hotel povedati in zoper kateri komentar. Malo si "zaglajzal".

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.