https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

V soboški galeriji odprli razstavo del Mitja Konića in Tine Đenadić & Nataše Gašparac

Galerija Murska Sobota, 05.09.2022 ob 6:00  

V Galeriji Murska Sobota je v petek, 3. septembra 2022, potekala novinarska konferenca pred odprtjem razstave del Mitja Konića in Tine Đenadić ter Nataše Gašparac.


Pred odprtjem razstave so v avli Galerije Murska Sobota pripravili novinarsko konferenco. Na njej so sodelovali Miha Colner, kustus v Galeriji Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, Nadja Kovačič iz Likovnega salona Kočevje ter slikar Mitja Konić. Spregovorili so o razstavi, ki se je odprla po novinarski konferenci. Tokrat so na ogled postavili razstavo del Mitja Konića z njegovo razstavo „Vedno sem si želel belega konja“ in dela Tine Đenadić ter Nataše Gašparac pod imenom „Slike“. Razstavo Mitje Konića so pripravili v sodelovanju z Galerijo Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki, razstavo umetnic Tine Đenadić in Nataše Gašparac pa v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Kočevje, pod okriljem katerega deluje Likovni salon Kočevje. 

Sodelovanje med Galerijo Murska Sobota in Galerijo Božidar Jakac traja že dolgo časa. Zgodilo se je kar nekaj velikih izmenjav, kar ne pomeni, da njihove razstave prihajajo kar v Mursko Soboto. Gre za obojestransko sodelovanje. Tovrstne izmenjalne razstave pomembno bogatijo razstavni program, hkrati pa jim takšno vzajemno sodelovanje omogoča, se avtorji predstavijo tudi na različnih razstaviščih, pove Miha Colner, kustus v Galeriji Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki.

Mitja Konić, doda, da je zelo vesel, da je do tega sodelovanja prišlo in se ob tem vsem zahvalil. Omenjen koncept postavitve si je dokaj hitro zamislil. Čeprav je bil sprav skeptičen glede, tega kako bo njegova razstava funkcionirala ob tej postavitvi. Ob tem pa doda, da je razstava v Galeriji Murska Sobota nadaljevanje in dopolnitev samostojne razstave Amor Fati, ki se je leta 2020 odvila v Galeriji Božidar Jakac. 

Nadja Kovačič iz Likovnega salona Kočevje pove, da ji je direktor Galerije Murska Sobota dal za nalogo, naj ona izbere umetnike, katerih dela naj bi se tukaj predstavila. Ona se je odločila za dve slikarki iz njihovih koncev Tino Đenadić in Nataša Gašparac. Gre pravzaprav za generacijsko popolnoma različni umetnici, ampak po načinu dojemanja okolja, slikanja pa sta si blizu. Njun način slikanja je popolnoma različen. Tukaj v tem prostoru pa lahko vidimo, da se njuna dela res, dopolnjujejo. Gre za ponazoritev enakega okolja na čisto drugačen način. 

Konićeva platna združujejo risarske in slikarske prvine v prepletu figuralnega in abstraktnega, obenem pa razkrivajo kontrapunkt med ustvarjanjem iluzije gibanja in občutkom zamrznjenosti. Tako se posamezna dela v detajlih spogledujejo z minulimi umetnostnimi obdobji.

Razstava del umetnic pa zajema širše časovno obdobje, od njunih najzgodnejših stvaritev do platen, ki so nastala le nekaj tednov pred odprtjem razstave. Pri obeh se kaže ljubezen do gozda in narave ter njuna navezanost na okolje, v katerem sta odraščali.

Razstava Mitja Konića „Vedno sem si želel belega konja“ je postavljena v veliki galeriji in balkonu. Razstavo Tine Đenadić ter Nataše Gašparac imenom „Slike“, pa si lahko ogledate v mali galeriji. Obe razstavi bosta na voljo na ogled vse do 26. oktobra 2022.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.