https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kakšen je nov rok za podaljšanje veljavnosti starih vozniških?

16.09.2022 ob 11:00  

Vlada je na včerajšnji seji potrdila predlog novele zakona o voznikih. Spremembe zakona prinašajo pomembne novosti za voznike, med drugim so spremenjena določila za zdravstvene preglede po ugotovljeni nezmožnosti za vožnjo motornega vozila, poostren bo nadzor nad šolami vožnje, stara vozniška dovoljenja pa bodo veljavna sedaj do leta 2033. Z zakonom je tako vlada zamaknila veljavnost starih dovoljenj za deset let.

Na ministrstvu za infrastrukturo so pojasnili v sporočilu za javnost po seji vlade, da je po novem skrajen rok za zamenjavo vozniških dovoljenj, ki niso v skladu z evropsko direktivo in so jih izdajali do 18. januarja 2013 na starih obrazcih, z 19. januarja 2023 podaljšan do 19. januarja 2033.

Po statističnih podatkih ministrstva je v obtoku več kot 350 tisoč vozniških dovoljenj, izdanih na starih obrazcih, kar predstavlja približno 22 odstotkov glede na število vseh izdanih vozniških dovoljenj. Od tega je približno 310 tisoč roza papirnatih vozniških dovoljenj in 45 tisoč polikarbonatnih vozniških dovoljenj, ki potečejo konec leta 2022.

Spremenjena določila zakona o voznikih določajo tudi, da mora oseba v primeru predhodno ugotovljene začasne telesne in duševne nezmožnosti za vožnjo motornega vozila ponovni zdravstveni pregled za ugotovitev telesne in duševne zmožnosti za vožnjo motornega vozila opraviti pri pooblaščenem izvajalcu zdravstvene dejavnosti, in ne pred posebno zdravstveno komisijo. V primeru predhodno ugotovljene telesne in duševne nezmožnosti za vožnjo motornega vozila pa mora oseba pregled opraviti pred posebno zdravstveno komisijo.

Spremembe v zakonu pa bodo prinesle tudi ostrejši nadzor nad šolami vožnje. Po spremembah v zakonu bo odvzem pooblastila pooblaščeni organizaciji ali izbris šole vožnje iz registra šol vožnje odslej možen tako na podlagi ugotovitev predhodno izvedenega strokovnega nadzora Javne agencije RS za varnost prometa, kot tudi zgolj na podlagi obvestila inšpektorata, pristojnega za promet, in policije, kadar so v postopkih inšpektorata in policije ugotovljene kršitve, so na ministrstvu za infrastrukturo še navedli v sporočilu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.09.2022 ob 15:54 gost

      Bravo vlada se vidi da delate za ljudi ne za tajkune. Kajti če bi bil Janša na vladi bi lobisti, tajkuni stali v vrsti gdo bi menjaval vozniška dovoljenja in veliko od davkoplačevalcev pokasiral.

      12 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.09.2022 ob 23:57 gost

        I get paid more than £145 to £395 per HOUR for working online. I heard about this job 3 months ago and after joining this I have earned easily £23k from this without having online working skills . Simply give it a shot on the accompanying site… Here’s what I do………… 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐮𝐳𝐳𝐉𝐨𝐢𝐧.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.09.2022 ob 15:56 gost

      Janša bi pa za nagrado dobil tretma na jahti in golf igrišču.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.