https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: »Čaj za spomin« za zmanjševanje stigme bolezni demence

Trg kulture, 22.09.2022 ob 10:45  

V četrtek, 22. septembra 2022, je Dom starejših Rakičan ob svetovnem mesecu Alzheimerjeve bolezni pripravil na Trgu kulture v Murski Soboti dogodek »Čaj za spomin«.

Dom starejših Rakičan je v okviru društva Spominčica partner v projektu „Celovita obravnava demence v lokalnem okolju.“ V okviru projekta in svetovnega dneva Alzheimerjeve bolezni so organizirali današnji dogodek v središču Murske Sobote s stojnico „Čaj za spomin.“

Cilj omenjenega projekta je izpeljava pilotnih okolij za celovito, pregledno in kakovostno oskrbo oseb z demenco. Projekt povezuje in nadgrajuje znanje in izkušnje Spominčice, ki na področju demence deluje že od leta 1997, s specifičnimi znanji in izkušnjami parterjev programa. Ti so Nevrološka klinika Ljubljana, Zdravstveni dom Lenart, Dom starejših Rakičan, Dom upokojencev Franc Salamon Trbovlje in Inštitut Emonicum. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru javnega razpisa za sofinanciranje programov za obvladovanje demence v letih 2021, 2022 in 2023.

Namen današnjega dogodka, pa je bil predvsem ozaveščanje in zmanjševanje stigme bolezni demence za širšo javnost oziroma okolico. Namreč veliko hujših težav se lahko prepreči, če se bližnjo okolico, sosede, trgovce, razne javne uslužbence na banki, pošti, občini, policiji seznani z znaki demence in spremembami v vedenju. September je svetovni mesec o ozaveščanju lokalne skupnosti o demenci. Informiranje in ozaveščanje o demenci je eno izmed glavnih priporočil mednarodnih organizacij, kot sta Alzheimer Europe (AE) in Alzheimer’s Disease International (ADI). Številne osebe z demenco in njihovi svojci po diagnozi občutijo spremembo svoje vloge in položaja v družbi ter se soočajo s socialno izključenostjo zaradi stigme, povezane z demenco. Z ozaveščanjem in informiranjem o značilnostih demence in pomenu prepoznavanja zgodnjih znakov pripomoremo, da osebe z demenco ostanejo čim dlje doma. Tako prispevamo k zmanjšanju stigme, ki je v družbi še vedno zelo prisotna.

Obiskovalcem so tako na stojnici delili zraven čaja razne zloženke, kot: Kaj je demenca, Preventiva-kako zmanjšati tveganje za demenco, Sporazumevanje oseb z demenco, Pravice oseb z demenco, Dnevne aktivnosti za osebe z demenco, Gospa Marija se izgubi... Igrajmo resne igre in Osebna higiena osebe z demenco.

Čaj, ki so ga pripravili za obiskovalce stojnice, pa je bil sestavljen iz mešanice začimb, ki vplivajo na možgane, kognicijo ter miselni proces, povezan z razumevanjem, razmišljanjem, spominjanjem in učenjem. Zelišča potrebujejo tudi čutila, kot so vonj in okus, otip ter vid. S čimer lahko vplivamo na aktivnost v odnosu z osebo, obolelo za demenco (radovednost, zanimanje, umirjenost, naklonjenost). Te začimbe so: rožmarin, materina dušica, melisa, kopriva in kamilica. Čaj so posladkali tudi z medom. Ob tem pa ozaveščali tudi o drugih začimbah, ki vplivajo na delovanje možganov so še: ginko, črna kumina, žajbelj, rožni koren, kurkuma, pelin, ženšen in galgant.

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija