https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

»Živali v oskrbi človeka vse bolj razumemo kot čuteča bitja«

04.10.2022 ob 15:00  

Danes obeležujemo svetovni dan živali, ki je namenjen ozaveščanju najširše javnosti o živalih kot čutečih bitjih ter o odgovorni skrbi zanje na način, ki jim ne povzroča bolečine, trpljenja in strahu.


V Državnem svetu RS je potekal posvet o dobrobiti živali v soorganizaciji novega Nacionalnega centra za dobrobit živali in Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Posvet je otvoril predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, udeležila pa sta se ga ministrica Irena Šinko in generalni direktor UVHVVR Matjaž Guček.

»Živali v oskrbi človeka (tako družne kot tudi rejne) vse bolj razumemo kot čuteča bitja, ne le kot stvari, lastnino, okras ali sredstvo za proizvodnjo. Dobrobit živali je aktualna tema in vzbuja pozornost javnosti in različnih evropskih in domačih institucij. Zaščito in dobrobit živali je tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prepoznalo kot izjemno pomemben del trajnostnega kmetijstva,« je v nagovoru izpostavila ministrica Šinko.

Človek se je skozi vso svojo zgodovino razvijal v sobivanju z živalmi. Če živali imamo, gojimo, uporabljamo v svoje dobro, potem je naša moralna dolžnost, da zanje skrbimo na način, ki jim ne povzroča nepotrebnega trpljenja. Etika ravnanja z živalmi se danes odraža tudi v zakonodaji številnih držav, Evropska unija je na tem področju v mnogočem vodilna. Tudi v Sloveniji smo v stvarno pravno zakonodajo in v zakonodajo, ki ureja zaščito živali, zapisali, da so živali čuteča bitja.

»Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podpira dvig standardov dobrobiti živali z aktivnim sooblikovanjem politik kmetijstva. Za dobrobit živali skrbimo tudi s finančno podporo, ki jo namenjamo zdravstvenemu varstvu živali, s tem krepimo tudi javno veterinarsko službo, kot eno izmed ključnih pri zagotavljanju dobrobiti živali v Sloveniji. Nenazadnje pa ministrstvo pripravlja tudi spremembe in dopolnitve predpisov, ki urejajo odgovorno lastništvo živali in predpisujejo dolžnosti skrbnikov živali. Snovanje zakonodaje, ki jo bo mogoče tudi izvajati, pa mora temeljiti na znanstvenih dognanjih, na stroki, sodobnih tehnoloških dosežkih in nenazadnje na najširšem dialogu. Z ustanovitvijo Nacionalnega centra za dobrobit živali, ki danes soorganizira posvet, dodatno poudarjamo pomen širokega dialoga o dobrobiti živali v javnosti«, je izpostavila ministrica.

Poleg zakonodaje je pomembna tudi kultura ravnanja z živalmi, torej vse navade, ki se z vzgojo prenašajo iz roda v rod. Kultura je tista, ki zagotavlja, da se človekov odnos do živali s časom izboljšuje. Kulturo ravnanja z živalmi vsaka naslednja generacija lahko izboljša s svojim plemenitenjem načina razmišljanja o živalih. Nadvse pomembno je tudi, da se sočutna misel razvija že pri mladih, kar je možno doseči z učenjem odnosa do živali že v otroštvu, v okviru družine, vrtca, šole, znotraj lokalnih skupnosti in najpomembnejše, z lastnim zgledom. Vsak posameznik mora razumeti, kaj pomeni trpljenje živali in se truditi, da ga ne povzroča. Prav tako mora vsak od nas vedeti, kdaj je življenje živali dovolj dobro, navajajo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

»Živinoreja kot najpomembnejša panoga slovenskega kmetijstva, ima velik pomen pri zagotavljanju varne in kakovostne hrane ter pomembno vlogo pri ohranjanju kulturne krajine in varovanju okolja. Živinoreja je najpomembnejša panoga v kmetijstvu, saj znaša delež živinorejske proizvodnje v celotni kmetijski proizvodnji v zadnjih letih kar med 43 do 47 odstotki, zato živinoreji dajemo velik poudarek tudi v Strateškem načrtu skupne kmetijske politike 2023 – 2027, v katerem predlagamo, da se proizvodno vezana plačila usmeri predvsem v rejo govedi po celotni Sloveniji, rejo kraj dojilj prav tako po celotni Sloveniji, prirejo mleka in rejo drobnice pa v gorskem območju. Predvidoma bo za rejo živali namenjen 1 % nacionalne ovojnice za neposredna plačila, kar na letni ravni pomeni 1,3 milijona evrov«, je povedala ministrica Irena Šinko.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.10.2022 ob 16:07 gost

      Vse v salame pa šunke. Ker samo serejo in prdijo s tem pa onesnažujejo okolje. Zato pod nož.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.10.2022 ob 17:26 LuciaSwenson gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.10.2022 ob 18:39 JeremyReed gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝗪𝘄𝘄.𝗛𝗼𝗺𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗖𝗼𝗺

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.