https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Beltincih srečanje vernikov pod geslom »Skupaj na poti vere in miru«

Murska Sobota, 05.10.2022 ob 12:00  

V soboto, 8. oktobra, bo v Beltincih potekalo srečanje Hrvatov, Slovencev in Madžarov. Srečanje, ki se bo odvijalo pod geslom »Skupaj na poti vere in miru«, so podrobneje predstavili msgr. dr. Peter Štumpf, podpredsednik Slovenske škofovske konference in soboški škof, Aljaž Baša, koordinator slovenskega odbora; Boris Kučko, beltinski župnik in lendavski dekan; ljutomerski župnik Goran Merica in Marko Domiter, tajnik varaždinskega škofa in predstavnik hrvaškega odbora.

Msgr. dr. Peter Štumpf, podpredsednik Slovenske škofovske konference in soboški škof, je poudaril, kako pomembno je biti dober sosed in prijatelj - kako pomembno je medsebojno spoštovanje in sprejemanje. Geslo srečanja je zraslo iz sinodalne poti, ki jo je lani sklical papež Frančišek.

"Ves svet je sedaj na prelomnici človeške zgodovine. Zelo blizu naših domov se dogajajo vojne grozote v Ukrajini. Mir na pogajalskih mizah je negotov. Doživljamo dramo jedrske grožnje. Kristjani verujemo, da je pravi in trajen mir doma samo pri Bogu. Po naših cerkvah in domovih zato veliko molimo za mir," pove soboški škof Štumpf in doda, da škofje iz vseh treh držav čutijo veliko dolžnost, "da ta mir ohranjamo kot dobrino za vse ljudi. Pri tem pa ne dopuščamo, da bi mir bil ogrožen od verskega ali nacionalnega fundamentalizma, ki se na račun ponižanja in trpljenja drugih bori za svoje meje, ozemlje, ideologijo, napredek in tudi za svojo varnost," še pove soboški škof. 

Program srečanja 

Molitvena ura pred sveto mašo se bo v soboto, 8. oktobra, začela ob 9. uri. Pripravili jo bodo bogoslovci iz bogoslovja v Zagrebu, Ljubljani in Győru. 

Sveta maša se bo v beltinskem parku začela ob 10. uri. Somaševanje škofov in duhovnikov bo vodil podpredsednik Slovenske škofovske konference in soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, pridigal bo varaždinski škof msgr. mag. Bože Radoš. V začetku svete maše bo navzoče pozdravil predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje, ob koncu pa bo vse nagovoril predsednik Madžarske škofovske konference in győrski škof msgr. dr. András Veres.

Pri sveti maši bodo sodelovali bralci Božje besede in zbori iz vseh treh držav. Sveto mašo bodo neposredno prenašali na RTV Slovenija (TV Slovenija 2), Televizija Laudato, Radio Ognjišče in Hrvatski katolički radio.

Po sveti maši bo potekal kratek kulturni program treh folklornih skupin iz treh držav. Sodelovala bo tudi domača godba na pihala. V popoldanskem času bodo verniki imeli možnost obisk cerkva soboške škofije. 

V petek, 7. oktobra, bo ob 20. uri molitveno srečanje mladih iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Peli bodo trije zbori, iz vsake države po en zbor. Kot je izpostavil škof Štumpf, želijo s srečanjem v Beltincih pripadniki vseh treh narodnosti utrditi svojo vero in si prizadevati za mir med nami.

V Beltincih bodo začasno sprejeli relikvije sv. Ladislava v beltinski cerkvi, ki je njemu posvečena, in jih bodo tja prinesli iz győrske škofije v četrtek, 6. oktobra, ob 18.30.

Srečanja se bodo med drugim udeležili apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof msgr. dr. Jean-Marie Speich; slovenski škofje, nadškofa in metropolita: Alojzij Cvikl in Stanislav Zore; škofje: Peter Štumpf, Andrej Saje, Maksimilijan Matjaž in Jurij Bizjak; pomožna škofa: Anton Jamnik in Franci Šuštar; upokojeni škof Stanislav Lipovšek. Povabili smo in pričakujemo tudi ostale upokojene škofe iz Slovenije.

Iz Hrvaške so svoj prihod do sedaj potrdili škof Bože Radoš in upokojeni škof Josip Mrzljak, nadškof koadjutor Mate Uzinić, škof Vjekoslav Huzjak, škof Antun Škvorčević; pomožni škofje Ivan Šaško, Mijo Gorski, Ivan Ćurić.

Iz Madžarske so svoj prihod do sedaj potrdili škof András Veres, škof János Székely, György Udvardy, László Kiss Rigó, pomožni škof Benedek Szabolcs Fekete. Svoj prihod je potrdil tudi škof iz Eisenstadta msgr. dr. Ägidius Zsifkovics.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...  

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.