https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Bobnar: »Prihodnost na delu trga ne bo svetla«

06.10.2022 ob 6:00  

Septembra beležimo rekordno nizko brezposelnost, le 52.043 registriranih brezposelnih oseb. Prihodnost pa ne bo tako svetla, je opozoril generalni direktor Zavoda RS za zaposlovanje Mitja Bobnar. Konec leta lahko pričakujejo nekaj čez 60.000 brezposelnih, ob zaostritvi razmer zaradi podražitev energentov in drugih dobrin pa bi bil lahko skok tudi mnogo večji.

Bobnar je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da je bilo septembrsko število registriranih brezposelnih najnižje v samostojni Sloveniji. Še nižje pa je bilo oktobra 1990, in sicer 51.969. Zaradi ugodnih gibanj na trgu dela se Slovenija lahko pohvali z eno najnižjih stopenj anketne brezposelnosti. Avgusta je bila pri nas 4,1-odstotna, povprečje v EU je 6 odstotkov, je spomnil na podatke evropskega statističnega urada Eurostat.

Bobnarja veseli, da se brezposelnost znižuje v vseh pomembnejših segmentih. V starostni strukturi se je letos najbolj skrčila brezposelnost v skupini od 30. do 39. leta, v izobrazbeni strukturi kategorija brezposelnih s poklicno izobrazbo, po razlogih prijave pa kategorija presežnih delavcev oziroma stečajnikov.

Konec septembra je bilo v evidenci brezposelnih v Sloveniji 50,9 odstotka žensk, 17,8 odstotka mladih med 15. in 29. letom, 39,9 odstotka starih 50 let in več, 14,4 odstotka iskalcev prve zaposlitve, 17 odstotkov presežnih delavcev in stečajnikov ter 52,1 odstotka dolgotrajno brezposelnih.

17 odstotkov brezposelnih je neposredno zaposljivih

V evidenci na zavodu je po Bobnarjevi oceni okoli 9 tisoč neposredno zaposljivih oseb, ki so primerne starosti, imajo primerno izobrazbo, kompetence, znanje ter so brez kakšnih zdravstvenih omejitev, kar predstavlja 17 odstotkov vseh brezposelnih.

Ostalo so ranljive skupine: 40 odstotkov brezposelnih je starejših od 50 let, tretjina jih ima osnovnošolsko izobrazbo ali manj, 17 odstotkov je invalidov. "Vse to so osebe, ki potrebujejo neko dodatno obravnavo, dodatno pomoč, dodatne aktivnosti zavoda," je povedal generalni direktor.

Izrazito zmanjševanje števila brezposelnih pa povečuje razkorak med ponudbo ustreznega kadra in povpraševanjem. Letos se tako nadaljuje veliko povpraševanje delodajalcev, v prvih devetih mesecih leta so medletno sporočili 15,5 odstotka več delovnih mest. Prav zato prihaja do uvoza delovne sile. "Tako bomo letos najverjetneje uvozili ali podaljšali dovoljenje za delo 63 tisoč delavcem iz tujine, kar je enormna številka," je navedel. 

Prihodnost ne bo tako svetla

"Prihodnost pa ne bo tako svetla," je opozoril. Brezposelnost se bo v zadnjih mesecih letošnjega leta nekoliko povečala. Pričakovati je sezonski priliv mladih, ki so zaključili izobraževanje, ter delavcev iz gradbeništva in podobnih panog, ki do pomladi niso tako aktivne, na trg dela, je pojasnil. Konec leta je po njegovih besedah tako pričakovati nekaj čez 60 tisoč registriranih brezposelnih oseb. 

Kaj bi za evidenco brezposelnih pomenila dodatna podražitev energentov in drugih potrebščin ter morebitno pomanjkanje materialov, pa je prezgodaj ocenjevati, je menil Bobnar. Panoge, ki bi bile lahko najbolj ogrožene, so sicer tiste, ki so stroškovno zelo vezane na energente, in tiste, ki bodo lahko imele podražitve na drugih ravneh. Če bi se razmere zaostrile, bi brezposelnost lahko skokovito porasla, se boji prvi mož zavoda.

Izkušnje zavoda po njegovih besedah kažejo, da ukrepi, kot sta subvencioniranje čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa, veliko pripomorejo k ohranjanju dejavnosti. Tudi zato določeni delodajalci med epidemijo niso zapirali podjetij, niso množično odpuščali delavcev. V preteklosti naj bi bilo na ta način zaščitenih okoli 250 tisoč delovnih mest, piše STA.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.10.2022 ob 6:36 LindaFrazer gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.10.2022 ob 7:21 Karel K. gost

      Ne farbajte Slovenije in Slovencev. Brezposelnost je tako nizka, ker so mladi in drugi za delo sposobni odšli v tujino, ne pa zaradi tega, da bi jih zaposlilo domače gospodarstvo. Če se v tujini kaj ne zalomi, bodo ljudje iz Slovenije še naprej bežali in se brezposelnost ne bo dvignila. Potrebno je razvijati gospodarstvo in politiko spraviti v zapeček in tudi ljudi kateri to gospodarstvo dušijo z zahtevo za plačevanje rednega in mafijskega davka, da vi nesposobni politiki in njim lojalni uradniki ter funkcionarji ter lenuhi lažje preživite.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.10.2022 ob 8:00 gost

      Brez posel ost se bo povečala za Slovence. Glavno da pol Balkana ima službe v Sloveniji. Sramota za delodajalce keri samo cmizdrijo si ustvarjajo dobičke in zaposlujejo Balkan ker je cenejša delavna sila. Slovenci pa morajo v tujino ker doma niso zaželeni.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.10.2022 ob 11:04 AAAAAAAAAAAAA gost

      Či je tak teh 17 % naj se zaposli či nej pa ukiniti se ugodnosti, nej ka si zbejrajo pa vličejo socialo.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.10.2022 ob 14:26 Delavec gost

      Nobeden noče delat vprašaš zakaj nočejo delat pravijo pa ti za nas delaš ka lahko mi dobivamo podporo Romi pa neromi tudi v naši državi jim dodelijo zastonj stanovanja itd banana država

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.10.2022 ob 16:16 Yolandaummings gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.10.2022 ob 22:05 gost

      Delovne sile v Sloveniji je dovolj,problem je v nepoštenih plačah delovnem redu in disciplini do delavcev. Delavce je potrebno pošteno plačati za delo ki ga opravi,da bo lahko živel in si ustvaril družino hišo se osamosvojil brez taga principa,da bi moral iskati razna posojila,da bi si potem nekaj privoščil.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.