https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Tri desetletja Lekovega obrata Antiinfektivi Lendav

06.10.2022 ob 14:00  

Strokovnost, kakovost, znanje, dolga tradicija in vpetost v lokalno okolje so besede, s katerimi lahko opišemo tri ponosna desetletja Lekovega obrata Antiinfektivi Lendava. Leta 1992 se je namreč začela proizvodnja kalijevega klavulanata, učinkovine najbolje prodajanega Sandozovega širokospektralnega antibiotika Amoksiklav. Okroglo obletnico so skupaj z zaposlenimi in ob prisotnosti nekdanjih direktorjev obeležili na lokaciji v Lendavi.


Začetki lendavske lokacije sicer segajo že v leto 1982, ko je majhen obrat, takrat za proizvodnjo kozmetike, pomenil začetek razvoja. Proizvodnja farmacevtskih učinkovin v Lendavi se je začela leta 1985, pomembna prelomnica pa je začetek devetdesetih let, ko so zgradili sodobni proizvodni obrat in začeli proizvajati kalijev klavulanat, ki je danes in bo tudi v prihodnosti ključni izdelek lokacije. Proizvodnja se je nenehno povečevala in skladno s tem so v Leku v Lendavi intenzivno vlagali v povečevanje proizvodnih kapacitet in gradili potrebne objekte. Kalijev klavulanat je tako sprožil kontinuirani ciklus vlaganj. Leta 1998 je sledila še širitev proizvodnje, pomemben trajnostni mejnik in zaveza skrbi za lokalno skupnost pa je bila postavitev čistilne naprave v solastništvu z lendavsko občino leta 2001. Leta 2005 so zgradili objekt Finalne operacije, 2011 pa povečali kapacitete fermentacije te ključne sestavine najbolj prodajanega Sandozovega širokospektralnega antibiotika.

Že v prvem letu proizvodnje se je kalijev klavulanat uvrstil med deset vodilnih Lekovih izdelkov in takoj postal zgodba o uspehu. Ta farmacevtska učinkovina ostaja paradni konj proizvodnega obrata v Lendavi, z njo pa iz leta v leto dosegajo nove mejnike. Samo lani so bili priča rekordnim količinam, ob čemer so izvedli tudi uspešen prenos proizvodnje mešanic s Prevalj in zagon kontinuiranega postopka izolacije te ključne sestavine antibiotikov.

»Zasluge za napredek ima predana ekipa sodelavk in sodelavcev. S strokovnim znanjem, sodelovanjem, povezanostjo in prilagodljivost skupaj skrbimo, da obrat ne le veča proizvedene količine, ampak tudi izboljšuje učinkovitost, s čimer ohranja svoj trdni položaj v sicer zelo zaostreni globalni konkurenci,« je ob obletnici povedal direktor Antiinfektivov Lendava Saša Sankovič.

Zavezani sedanjosti, pripravljeni na prihodnost

Antiinfektivi, med katere štejemo tudi kalijev klavulanat, so eden pomembnejših delov Sandozove globalne dejavnosti, zato v družbi antibiotikov ne jemljejo za samoumevne, temveč vlagajo v proizvodnjo. Do danes skupni vložek v lendavsko lokacijo znaša 150 milijonov evrov, obrat pa predstavlja enega ključnih delov globalne farmacevtske družbe in eno redkih proizvodenj antibiotikov na evropskih tleh. Polovica vse proizvedene količine je vertikalno integrirane v lastno proizvodnjo širokospektralnega antibiotika, polovica pa se proda na poslovnem trgu, v obliki mešanice. Dolgoročni uspeh temelji na močni dediščini proizvodnje, s posodabljanjem in stalnimi naložbami pa so na lendavski lokaciji opremljeni za prihodnost.

Vlaganje v razvoj in rast podjetja pozitivno vpliva tudi na razvoj lokalnega okolja, v katerem podjetje deluje. Lek je v Lendavi pomemben člen lokalne skupnosti, saj z obema svojima enotama, Trdnimi izdelki in Antiinfektivi, nudi delovna mesta skoraj 800 ljudem, tvorno sodeluje z različnimi ustanovami v Lendavi in okolici ter vsa leta učinkovito posluje, pri tem pa spoštuje tudi vse ekološke vidike delovanja.

* Foto: Lek

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.10.2022 ob 15:36 gost

      In onesnazuje okolje v Lendavi in okoliskih vaseh, tak da poleti ne mores imet niti odprtih oken. Kaj tu dela inspekcija???? In v Lendavi bi se te sli turizem. Smrdi pa od Leka in bioplinarne po dolgem in sirokem. Vprasati se je treba zakaj je v Lendavski obcini ogromno rakastih bolnikov?

      17 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.10.2022 ob 18:46 Gary Butts gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝗪𝘄𝘄.𝗛𝗼𝗺𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗖𝗼𝗺

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.10.2022 ob 16:14 Yolandaummings gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.10.2022 ob 17:04 gost

      Lek ima 800 zaposlenih od tega je 400 ali pa še več Hrvatov Madžarov. Okolica pa najbolj ne zaposlena. Sramota za take delodajalce keri se brigajo za tujo delavno silo domači pa brez služb. Se pa ne zavedajo da ti tujci plačajo davek v svoji državi ne v Sloveniji.

      20 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.10.2022 ob 12:02 anti-slovencelj gost

        Slovenci ste znani kot kavčarski, ksenofobni lenuhi, zato ste si sami krivi

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.10.2022 ob 20:08 gost

      V Leku je minimalno zaposlenih z Lendave in okolice. Prevladujejo Hrvat, pa Cuzeki, Sobocanci itd. Lendavcani pa v Avstriji, Nemciji in Svici.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.10.2022 ob 21:56 gost

      Kaj pa ono,kaj so v breg rov izkopali,kao da bo neka rudarska šola tam seveda zavajanje,pa vas vprašam,ali v Lendavi in pomurci ali veste kaj in čemu zdaj služi tisti rov,kaj je tam noter?.Zakaj je toliko rakavih obolenj v Lendavi in nasplošno v pomurju.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.10.2022 ob 22:24 Ježo gost

        Gost ti si pa pravo tele kaj pa ponizujes Lek brigaj se za sebe in svoj prag pomeni prvo!!!

        5 8 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.10.2022 ob 9:20 gost

      Ma ko jih jebe delal sem nekdaj v Leku samo zaradi njene reorganizacije so nas lepo prodali . Potem so pa samo nekdanje ritoliznike nazaj zaposlili . Nebi šel več ta delat niti za tega bogega minimalna ne . Rajši sem na zavodu.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.10.2022 ob 15:41 lendavčan gost

      Čestitke firmi in zaposlenim še naprej za uspešno delo.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.