https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Direktorica Mikk-a nedosegljiva, kavarna dlje časa zaprta, želi si pa nagrado za nadpovprečno delo

Murska Sobota, 12.10.2022 ob 0:00  

Na seji Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota, ki bo jutri, se bo pri peti točki odločalo o podaji soglasja k dodelitvi dela plače za delovno uspešnost iz naslova povečanega obsega dela za opravljeno delo, ki presega pričakovane rezultate dela, direktorici javnega zavoda Mladinskega informativnega in kulturnega kluba Murska Sobota (Mikk) Aleši Kovač, za delo na projektu Europe Direct Pomurje.

 

Kavarna še vedno zaprta

Alešo Kovač smo prvič kontaktirali 22. julija 2022 z namenom, da pridobimo informacije o tem, zakaj je v največji sezoni Kavarna Mikk zaprta. Direktorica Kovač nam je odgovorila, da je na dopustu in da se vrača 8. avgusta. Po njenem tritedenskem dopustu smo direktorico Mikk-a na to temo ponovno kontaktirali. Prejeli smo odgovor, da je MIKKova kavarna zaprta zaradi pomanjkanja ustreznega kadra. »Kakor hitro se bo našla ustrezna delovna sila, kar je MIKKu v velikem interesu, se bo kavarna ponovno odprla,« je takrat odgovorila direktorica.

Direktorico Mikka smo kontaktirali tudi v tem tednu in prejeli odgovor, da je ponovno odsotna in se vrača 24.10.2022. »Med tem časom ne bom mogla odgovarjati na vaše e-maile.« Za vsa vprašanja v zvezi sodelovanja z  MIKKom pa se naj obrnemo na zaposleno osebo v Mikku, katero smo kontaktirali in dobili odgovor, da nima pooblastila in ne dostopa za pošiljanje informacij. Direktorica, ki je domnevno nadpovprečno uspešna je v današnjem času digitalne dobe nedosegljiva za medije, saj bi lahko na vprašanja odgovorila preko elektronske pošte in s tem pojasnila morebitne dileme. 

Direktorici Kovač smo namreč posredovali naslednja vprašanja, ki jih najdete tukaj.

Med drugim smo želeli preveriti ali ima MIKK v svojem planu dela za leto 2022 tudi delovanje kavarne, vendar niti s strani Mestne občine Murska Sobota in niti od MIKK-a nismo prejeli zaprošenega dokumenta. Predvidevamo lahko, da ima MIKK glede na tradicijo delovanja kavarne v planu dela za leto 2022 tudi delovanje kavarne, zato se sprašujemo kako lahko direktorica presega pričakovane rezultate dela, če je pomemben del delovanja MIKK-a zaprt in si obiskovalci morajo prinesti svojo pijačo na dogodke.

Zakaj sklep ni podpisan?

Gradivo objavljeno na spletni strani MO Murska Sobota v delu, kjer je objavljen sklep sveta zavoda MIKK, ki predlaga dodatek k plači za presežene rezultate dela direktorice, ni podpisan s strani predsednice sveta zavoda, niti ni navedeno kateri člani sveta zavoda so bili prisotni na seji. Navedeno daje vtis kot, da je direktorica sama sebe predlagala za prejem dodatka k plači.

Mnenje članov mestnega sveta

Zanimalo nas je tudi stališče svetniških skupin oz. svetnikov, če se strinjajo, da se direktorici Mikk-a izplača povečani obseg dela za opravljeno delo, ki presega pričakovane rezultate dela, ob dejstvu, da je Mikk-ova kavarna po več mesecih še vedno zaprta.

Zoran Kos pojasni, da so tematiko obravnavali na odboru za družbene dejavnost na katerem niso bili navdušeni nad nobeno nominacijo delovne uspešnosti. »Glede na razpoložljive informacije glede MIKKa gre tu za projekt iz katerega bi si naj bilo direktorici izplačal 20% delež povečanega obsega dela. Poraja se vprašanje o zaposleni na projektu, saj bi to delo administracije verjetno lahko opravila tudi ona. Treba je preveriti dejstva,« pojasni.

Jože Šadl izpostavi, da kavarna verjetno ni največji in najpomembnejši problem MIK-a. Pravi tudi: »sicer pa bo znana večina s kuplenimi glasovi odločila, tako kot tudi doslej o vseh zadevah v MS.«

»Glede na do sedaj opažana zakulisja pri odobravanju dela plače iz naslova povečanega obsega dela javnim uslužbencem, je stališče Neodvisne stranke Pomurja sedaj sledeče: Smo za fiksno plačo javnim uslužbencem, ki vodijo javne zavode. Njihovo delo mora biti uspešno ne glede na obseg dela, sicer ga ne morejo opravljati naprej. Pri tem nas ne zanima za katero osebo gre, velja za vse,« pojasni Anton Slavic.

Marjan Gujt pojasni, da na zadnji seji mestnega sveta v tem mandatu zaradi osebnih razlogov ne bo prisoten. »Glede navedene teme in nasploh dela javne uprave bi lahko naredili nadaljevanko, ampak Mikk je obroben problem.«

Trenutno vam lahko odgovorim le kot svetnik MO MS, saj bo svetniška skupina o tej točki razpravljala in odločila danes, pove Bojan Petrijan in doda, da v kolikor navedbe, ki jih navajate, držijo, ni odgovorno predlagati, da direktorici pripada del plače iz t.i. povečanega obsega dela. »Iz gradiva je prebrati, da je v postopkih uporabljena napačna "materija", saj drugi odstavek 5. člena Uredbe o delovni uspešnosti..., ne daje podlage odločanja o dodelitvi sredstev Svetu zavoda MIKK.  Ustanovitelj in financer zavoda MIKK je namreč lokalna skupnost,« pove Petrijan.

Dr. Miran Forjanič pojasni, da svetnik nima strokovne podlage za odločanje, ali komu pripada nagrada za povečani obseg dela. "To mora nekdo, najbrž stroka oziroma svet zavoda, preveriti, ugotoviti in predlagati. Gradivo za obravnavano uspešnost obravnava svet zavoda, ki sprejema tudi odločitev, ali vodstvo zavoda izpolnjuje vse pogoje za izplačilo dodatka za povečani obseg dela.
Po predhodni obravnavi na pristojnem matičnem odboru smo šele svetniki seznanjeni s predlogom, ki se potem potrjuje na mestnem svetu. Tam pa se odloča politično – ali se upošteva gradivo stroke ali pa je odločitev zgolj politična. Moje stališče je vsekakor jasno: Če stroka oceni, da je vodstvo upravičeno do dodatka, nimam nikakršnih težav, da tega ne bi podprl. Če pa stroka ugotavlja, da vodstvo ni upravičeno do omenjenega dodatka, izplačila ne sme biti.
Kar se tiče soglasja, pa ima zavod ustanovitveni akt/statut, kjer je zapisano, kdo predlaga in na kakšen način daje soglasje k podelitvi plače za delovno uspešnost iz naslova povečanega obsega dela. Te ugotovitve pa vsekakor spadajo v pristojnost sveta zavoda, saj je v 18. členu omenjenega akta med drugim zapisano, da so naloge sveta zavoda nadziranje zakonitosti poslovanja, ocena delovanja zavoda in ocena dela direktorja zavoda, prav tako opravlja nadzor nad upravljanjem in poslovanjem MIKK-a. V kolikor svet zavoda ni opravil svoje funkcije nadzora, pa mora sprejeti odgovornost za nevestno opravljeno delo," še pojasni Forjanič.

Vprašanja so bila poslana tudi Goranu Miloševiču in Romeo Vargi, vendar odgovorov nismo prejeli.

    Fotogalerija