https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Starejše na območju Pomurja in Medžimurske županije poučili o pravilni uporabi zdravil

Beltinci, 20.10.2022 ob 14:00  

Javni zavod Pomurske lekarne je skupaj s partnerjem – Ljekarno Čakovec, sodeloval pri mednarodnem projektu, ki so ga poimenovali »Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil«. S podporo Občine Beltinci so bili uspešni na razpisu Erasmus+ 2021. 

Projekt je bil namenjen starejšim, ki uporabljajo več zdravil za zdravljenje katere od kroničnih nenalezljivih bolezni. S pripravljenimi različnimi vsebinami so jih želeli opolnomočiti za pravilno uporabo zdravil, namenjenih zdravljenju kroničnih nenalezljivih boleznih.

Vsak od partnerjev je aktivnosti izvedel na petih različnih lokacijah. Na območju Pomurja so magistri farmacije in farmacevtski tehniki Pomurskih lekarn izvedli predavanja in delavnice v Beltincih, Murski Soboti, Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni. 

Rezultati izvedbe aktivnosti na območju Pomurja.

Vodja Farmakoinformativne službe v Pomurskih lekarnah Bojan Madjar, mag. farm. spec. je predstavil rezultate projekta. Na predavanjih, ki se jih je udeležilo 54 starejših udeležencev, so predstavili projekt, ki jim bo omogočili boljši vpogled v njihove kronične nenalezljive bolezni, kar jim bo pomagalo, da jih bodo lažje obvladali. Pojasnili so pomembnost pravilne in varne uporabe zdravil ter na konkretnih primerih prikazali, kakšen vpliv na učinkovito in varno zdravljenje z zdravili imajo način uporabe zdravil, čas odmerjanja, sočasno zaužita hrana ali pijača in drugi dejavniki. Predstavili so koristi, kakor tudi omejitve glede pristopov samozdravljenja pri posameznih kroničnih boleznih in neželeno součinkovanje z zdravili, ki jih bolnik redno prejema.

Udeležence predavanj, delavnic in osebnih posvetov s farmacevtom so ob zaključku projekta prosili za povratne informacije in oceno izvedenih aktivnosti. Odzvalo se je 76 oseb, 49 žensk in 27 moških. Koristnost in uporabnost predavanj so ocenili s povprečno oceno 4,74 (razpon ocen od 1-nezadovoljivo do 5-odlično).

Izvedli so tudi več delavnic o hipertenziji, sladkorni bolezni, astmi, kronični obstruktivni pljučni bolezni in o sodobnih digitalnih storitvah.

Na povabilo za osebni posvet s farmacevtom o uporabi zdravil (storitev pregled uporabe zdravil) so se odzvali 103 udeleženci. Med osebnim posvetom so skušali s koristnimi nasveti zagotoviti, da pacient svoja zdravila bolje spozna in jih zna pravilno uporabljati. Prepoznali so 143 težav povezanih z zdravili, na podlagi predlaganih ukrepov so 77 težav  v celoti, 21 pa deloma razrešili.

Ciljna populacija v tem projektu so bili starejši, saj je znano, da incidenca kroničnih nenalezljivih bolezni s starostjo narašča. Polimorbidnosti sledi polifarmakoterapija, to je sočasna uporaba več zdravil. Tudi zaradi procesa staranja se starejši z zdravili težje znajdejo, zato so jim z vsebinami in izvedenimi storitvami tega projekta skušali pri tem pomagati. Spoznanja in izkušnje pridobljene v tem projektu so ovrednotili, z njimi imajo načrt seznaniti tako splošno, kot tudi strokovno javnost, s čimer želijo v prihodnosti prispevati k boljši zdravstveni oskrbi starajoče se populacije.

V.d. direktor Javnega zavoda Pomurske lekarne Ivan Zajc, mag. farm., je ob tem povedal, da si v Pomurskih lekarnah že vrsto let prizadevajo za izvajanje aktivnosti, s katerimi želijo prispevati k boljši ozaveščenosti glede pravilne in varne uporabe zdravil in posredno preko tega tudi k prepoznavnosti v lekarnah delujočih poklicev z magistrom farmacije na čelu. Priložnost za nadgradnjo aktivnosti so videli v razpisu Erasmus. "Prijavili smo se na razpis in ravno naš projekt je dobil najvišjo oceno," poudari Zajc in doda, da so zadovoljni s projektom in upa, da ga bodo lahko še naprej udejanjili. 

Pomembno vlogo pri projektu je imela tudi Občina Beltinci, na kar so ponosni. "Pomembna zgodba takega projekta je, da se dela za ljudi, občanke in občane,  kajti zavedamo se, da je pravilna uporaba zdravil še kako pomembna in to je tudi morda bilo vodilo, zakaj je občina takrat, ko smo vabili k sodelovanju javne zavode, ki so soustanovitelji, imela v mislih tudi Pomurske lekarne," pove župan Občine Beltinci Marko Virag.

Namestnica ravnateljice Ljekarne Čakovec Silvija Hržić, mag. farm., med drugim poudari, da so na območju Medžimurske županije magistri farmacije in farmacevtski tehniki iz Ljekarne Čakovec izvedli predavanja in delavnice v naslednjih krajih: Čakovec, Donji Kraljevec, Kotoriba, Mursko Središće, Podturen in Prelog. 

  Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.10.2022 ob 14:42 gost

      Kako to se nihče več ne obregne ob Pomurske lekarne, a zdaj dobro delajo ali pa je butec odšel iz Murske Sobote ?

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.10.2022 ob 19:54 gost

        Starejše na območju Pomurja in Medžimurske županije poučili o pravilni uporabi zdravil, doktori ne vejo povedati kak se rabi zdravila, NE glavna je proizvodnja in potrošnja, čim več se poje večja je prodaja, proizvodnja, dobiček, toga direktora bi bilo potrebnio že zdavnaj nagnati, beri natirati.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.10.2022 ob 0:01 eva gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem---------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐮𝐳𝐳𝐉𝐨𝐢𝐧.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.10.2022 ob 15:54 gost

      JAAAAA! Butec je odšel !!!!!!!!

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.10.2022 ob 18:07 Amyastillo gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.