https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kaj pravijo županski kandidati v murskosoboški občini?

27.10.2022 ob 6:00  

Na Pomurec.com smo za čas lokalnih volitev uvedli novo rubriko "Mnenje županskih kandidatov." 


Tokrat smo si za temo izbrali aktualno stanje povezano z energetsko krizo in draginjo. Postavili smo jim naslednje vprašanje: „Jesen in zimo bo zaznamovala energetska draginja, možni so črni scenariji tudi glede pomanjkanja električne energije. Kako bi se vi spopadli s tem?“ Odgovore aktualnih županskih kandidatov v murskosoboški občini vam objavljamo v tokratnem članku.

Andrej Mešič je odgovoril: "Ukrepe delim na kratkoročne in dolgoročne. Tako kot država zahteva, da naj se vsako gospodinjstvo zaradi verjetnih težav z razpoložljivostjo energentov iz uvoza prilagodi in ustrezno zmanjša porabo, tako bom tudi jaz zahteval, da vsi zavodi in družbe v lasti občine pripravijo načrte zmanjšanja porabe, v kolikor bo to potrebno. Vsi moramo deliti breme racionalizacije. Drug problem je cena energije na položnicah. Tu bo treba poleg državnih spodbud najti za posamezne upravičene primere še dodatne občinske refundacije. Pri tem bom pazil, da ne bodo ukrepi preveč birokratski in neživljenjski. Načrt bom, bomo naredili skupaj z mestno upravo in novo izvoljenim mestnim svetom in to v okviru zakonskih možnosti. Treba bo upoštevati tako državne kot direktive EU glede cen in razpoložljivosti energentov.  Dolgoročno bo treba izkoristiti domačo obnovljivo energijo. Poleg sonca imamo v Murski Soboti še dostop do tople vode. T.i. Geotermalna energija nas neizkoriščena čaka tik pod nogami. Če bi prejšnji župan in mestni svet pod vodstvom SD imela v sebi, kaj vizionarskega bi ne na silo ustavljala projekta izrabe geotermalne energije. To je bilo narobe. Energetska neodvisnost je strateškega pomena. V Prekmurju imamo toplo vodo, prav tako nekaj plina in sonca. Prekmurci bi morali zavzeti bolj jasno stališče do države na tem področju do države. Dodatno bo potrebno izolirati javne stavbe, urediti subvencije. Energetsko racionalizirati prostorsko umeščenost, ter graditi energetsko pasivne stavbe."  

"Draginja in energija sta dve stvari, s katerima se bomo ubadali v prihodnje. In Mestna občina Murska Sobota pri tem ni izjema. Z oskrbo z električno energijo, ki jo omenjate, sicer občina nima neposredno nič. Seveda pa mora občina poskrbeti za svoje občane pred posledicami vsakršne krize, tudi takrat ko zataji država. Poskrbel pa bom, da bodo tako občina kot tudi občinska javna podjetja, angažirali strokovnjake, ki bodo delali pravočasno in ne šele tedaj, ko teče voda v grlo. Alternative pri iskanju cenejših energentov so na voljo in žal mi je, da so nas tudi pri tem ujeli nepripravljene," je odgovoril Mitja Horvat.   

Damjan Anželj je odgovoril: "Reševanje energetske draginje je pereč problem, s katerim se trenutno zelo resno ukvarja Vlada Republike Slovenije. Pri tem si vsi skupaj želimo, da ne pride do črnih scenarijev, s čimer mislim splošno pomanjkanje in izpad električne energije. Takšna zagotovila nam dajejo tudi vodilni na teh področjih. Občina seveda tega neposredno ne more preprečiti, saj ni v njeni domeni. Kot župan bi v tem primeru naredil vse, da v takšni situaciji ohranil vse nujne storitve v obratovanju (npr. zdravstvo itd.). Kar pa se tiče splošne draginje na strani energentov, bomo, v kolikor mi bo zaupano vodenje občine, vsekakor poleg splošne državne pomoči, ki smo je deležni vsi, dodatno pomagali najranljivejšim skupinam (npr. z začasnimi subvencijami), da bodo v dostojnih in človeških razmerah prešli to obdobje."

Blanka Denko Čeh pa je posredovala naslednji odgovor: "Tudi ti si žrtev ekonomskega nasilja.....žrtev pa spozna, da je žrtev po petih letih....V tem času, je še bolj podrejena nasilnežu-potrebno je spremeniti strategijo boja v globalnem svetu-glokalizacija (razmišljam globalno, delujem lokalno).

Včasih je bilo centralistično vodenje iz Beograda, danes je centralistično vodenje iz Ženeve in Belgije.

»Ko človeku odvzameš delo, mu onemogočiš zadovoljevati potrebo po preživetju, ki je temeljna potreba vsakega človeka,«

»Pogovoriti se moramo o odločevalcih, odločitvah, posledicah odločitev in odgovornostih odločevalcev. Temeljno vprašanje je, kdo piše zakone in podzakonske akte in kdo je uspel lobirati, da se v političnih dokumentih znajde beseda, ki prinaša koristi.... čemu danes toliko besed o informatizaciji????"

„Pove, tudi da je že leta 2011 napovedala prehrambeno, okoljsko in energetsko krizo z rešitvijo zelenega krožnega gospodarstva in kazalniki razvoja: skromnost, medgeneracijsko sodelovanje in ravnovesje". 

Podroben zapis najdete v prilogi.

Fotogalerija