https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Pahor se je v Murski Soboti udeležil osrednje slovesnosti z bogoslužjem

31.10.2022 ob 12:40  

V Sloveniji je 31. oktober dan reformacije, praznik, ki obuja spomin na versko, družbenopolitično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Slovenci na ta dan obeležujemo tudi rojstvo slovenskega knjižnega jezika. Osrednja slovesnost z bogoslužjem je bila v Evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti, ki se jo je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Ob današnjem prazniku je v Evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti potekala osrednja slovesnost z bogoslužjem ob 100-letnici samostojnosti Evangeličanske cerkve na Slovenskem. Prireditve se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je v slavnostnem govoru povedal, da je "zgodovina protestantizma na Slovenskem dolga, pomembna in slavna, prav tako kot zgodovina samostojne evangeličanske cerkve in je del naše raznolike narodne in nacionalne identitete".

"Stoletje samostojne evangeličanske cerkve stoji na žlahtnih vrednotah strpnosti, sodelovanja, medsebojnega spoštovanja in solidarnosti, vrednotah, ki niso vezane izključno na veroizpoved, temveč tudi na človekov značaj, značaj skupnosti, narodne in državljanske," je izpostavil Pahor.

"Prav tako tudi protestantizem ni le stvar Prekmurja, ampak s svojim pomenom za slovensko kulturo in slovensko knjigo pripada celotni Sloveniji. Dan reformacije je praznik vseh Slovenk in Slovencev," je še dodal.

Po predsednikovih besedah je avtohtona slovenska evangeličanska krščanska skupnost del vseslovenske narodne zavesti, k temu pa so pomembno pripomogli preminuli škof Geza Erniša, nekdanji škof Geza Filo in aktualni škof Leon Novak. 

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija