https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kaj vse je Mestna občina Murska Sobota do sedaj zgradila s participativnim proračunom?

11.11.2022 ob 6:00  

Od skupaj 12 mestnih občin izvajajo participativni proračun v osmih, z letom 2022 tudi v Mestni občini Murska Sobota. Kaj vse je do sedaj že nastalo?

Glavna ideja participativnega proračuna je, da v procese odločanja vstopijo skupine oziroma posamezniki, ki sicer nimajo dostopa do odločanja, in da neposredno vplivajo vsaj na majhen delež proračuna, če že nimajo vpliva na glavni del. Občani velikokrat najdejo rešitve za težave, ki jih občina sama še ni identificirala. Po podatkih inštituta Danes je nov dan participativni proračun zdaj izvaja 39 občin v Sloveniji.

V Mestni občini Murska Sobota so letos za čas župana Aleksandra Jevška prvič izvedli participativni proračun, v katerega so uvrstili šest predlogov občanov. Do zdaj so izvedli učilnico na prostem pri OŠ II Murska Sobota, v izvedbi pa je preplastitev potk v parku in fitnes naprave na prostem na Lendavski ulici. Druge projekte naj bi uresničili do konca tega koledarskega leta. Med temi so krožna sprehajalna pot okrog Murske Sobote, delavnice za starše in strokovne delavce o razvoju otrok ter zasaditev dreves na mestnem pokopališču.

Celoten proračun Murske Sobote za letos je 32,5 milijona evrov, za participativni proračun so najprej namenili sto tisoč evrov, vendar je bilo primernih predlogov, ki jih je izbrala komisija, le za 75.500 evrov. Občina pa je sedaj začela zbirati predloge projektov o porabi proračunskih sredstev že za leto 2023, tudi tokrat v skupni višini 100 tisoč evrov. 

Kaj vse pa gradijo z denarjem iz participativnega proračuna v drugih mestnih občinah? 

Vsebine predlogov so zelo različne, največ je obnov ali rekonstrukcij cest ter poti, sledijo otroška igrišča, športni objekti in fitnesi na prostem, urejene zelene površine, učne poti, javna razsvetljava, prezračevalne naprave v javnih zavodih in drugo, piše časnik Finance.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.11.2022 ob 7:49 Piky gost

      Bravo. Lesena uta in nekaj lopat dodatnega asfalta.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.11.2022 ob 19:02 sobočanec gost

        Kaj vse je Mestna občina Murska Sobota do sedaj zgradila s participativnim proračunom? Vaj kakšni dosežki, razvojno naravnani !!

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.11.2022 ob 8:00 gost

      ka tej debeli bou še ven s paštete tudi skočo

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.11.2022 ob 8:14 gost

      Delajte otroška igrišča slabi smo v tem

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.11.2022 ob 8:36 gost

      Pa je toliko otrok ,da se to splača , ker po projektih ni videti ali se motim !!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.11.2022 ob 9:03 RESNICA gost

      Če nam v nedeljo ne uspe vreči pokvarjenih ,,,, prihvatizerjev ,,, iz prestola , bomo še naslednja leta cepljali 30 let za Avstrijci , po plačah po sociali ,,,po kolturi in vse ostalim . Če nam v nedeljo uspe , potem je tudi trenutna pokvarjena koalicija na prepihu . Sedaj pa na delo in osvetlite svoje bljižne in svoje mamice , da ne bodo še po 30 letih najbolj pokvarjenega škrata s plavimi očmi in z deponirano knjižico vladali .....

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.11.2022 ob 19:40 gost gost

      Ka primerjate z Avstrijo? Tan bi bili tiho kak riti, niti pisniti i ne bi vupali, če van kaj ne bi pasalo. To znate vsi šteri tan delate, samo doma ste goflasti, pa van nika ne paše. Sicer pa ja, otroško igrišče v M. Soboti je res treba urediti. Je sramota za mesto. Ka to ti pametni poslanci ne vidijo, za vsako luč štera pregori na ulici pa so poslanska vprašanja, kdo bo popravil in kdaj. Zresnite se novi , keri pridete in delajte že ednouk za Soboto.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.