https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Kateri kandidat za župana bo prepričal soboške volivce?

17.11.2022 ob 6:00  

Kandidatka za županjo in trije kandidati za župana Mestne občine Murska Sobota so v različnih soočenjih predstavili svoja stališča o različnih aktualnih temah, ki se jim bo moral nov župan hitro posvetiti. 

Za tem, ko je sedaj že nekdanji župan Aleksander Jevšek prevzel ministrsko funkcijo in postal del vlade, so v tekmo za župansko funkcijo Mestne občine Murska Sobota vstopiti štirje kandidati. Za županski stolček se potegujejo Blanka Denko Čeh (Akacije), Mitja Horvat (Gibanje Svoboda), Andrej Mešič (SDS) in Damjan Anželj (SD).

Županski kandidati so se med volilno kampanjo srečali že na več soočenjih, med drugim tudi na nacionalni televiziji in nazadnje v Gledališču Park v Murski Soboti v organizaciji Televizije Idea. Za vas smo strnili nekaj njihovih izjav. Med kandidati velikih razlik v pogledih ni bilo, medtem ko se je Denko Čehova s samosvojimi izjavami razlikovala.

Blanka Denko Čeh, ki je za županjo kandidirala že pred osmimi leti in takrat prepričala le odstotek volilcev, se tokrat na volitve kot pravi podaja zaradi okoliščin v katerih živimo danes in kakšne bi želela da bi imeli naši rodovi.

Problematike odseljevanja mladih bi se Denko Čeh lotila tudi tako, da bi ustanovila univerzo. Rešitev vidi med drugim tudi v medgeneracijskem povezovanju družin in samooskrbni občini v vseh pogledih.

Tematike visokih stroškov, ki pestijo vse, bi se lotila tudi z analizo položnic, preverila kam se ta denar steka in kot županja zagotavlja, da bi poskrbela za sprejemljive cene za vse občane, tam kjer ima občina vpliv. Podpira pa tudi idejo o geotermiji.

Govoriti o invistiranju v nove projekte v času krize je vizionarsko meni, a mogoče malo manj realno za trenutni proračun občine. Na kulturo ne bi pozabila. »Bilo bi fajn, da se najdejo meceni, ki bi podpirali kulturo na vseh področji«, še dodaja. Gradila pa bi tudi na turizmu. 

Mitja Horvat izpostavlja, da je kot direktor BTC-ja, ki ga vodi že 12 let, vpet v razvoj Mestne občine Murska Sobota že vrsto let. Pohvali se lahko, da mu je uspelo pripeljati vrsto prepoznavnih blagovnih znamk, podpira različna športna društva in interesne skupine. Prepričan je, da lahko vse te svoje dosedanje izkušnje dobro prenese v vlogo župana.

Stanovanjske problematike mladih bi se Horvat lotil prioritetno, z iskanjem ustreznih lokacij. Poudari tudi, da v zadnjih desetih letih ni bilo na tem področju narejeno praktično nič. Doda, da je občina generator novih naložb in investitorjev, ki proces novih delovnih mest in boljših plač posledično lahko uresničijo. 

Meni, da je za razvoj potrebno zagotavljati zazidljiva zemljišča. Verjame v povezovanje in složnost pri izvajanju pomembnejših projektov v regiji. Tudi Horvat vidi v samooskrbi in geometriji odgovor na energetsko krizo.

Namera prejšnjega vodstva občine o menjavi vodstva in ustanovitvi Soboških lekarn se ni izšla. Horvat je mnenja, da si Pomurske lekarne in zaposleni zaslužijo, da so Pomurske lekarne to, kar so bile.

Horvat se nagiba k temu, da bo funkcijo župana opravljal nepoklicno. Drugi kandidati pa so prepričani, da tako zahtevne naloge v mestni občini nepoklicno ni mogoče opravljati.

Andrej Mešič je star znanec politike z dolgoletnimi izkušnjami v mestnem svetu in družinskem podjetju. Zaradi potrebe biti družbeno koristen in ker rad sodeluje z ljudmi, se je odločil, da je sedaj pravi trenutek, da kandidira za župana Mestne občine Murska Sobota.

Občina je postopno zmanjševala znesek, namenjen za štipendiranje mladih. Lansko leto je bilo v proračunu za to namenjenih le še dobrih 140 tisoč evrov. Mešič bo kot župan ta znesek ponovno dvignil na 200 tisoč, kot je bil pred desetimi leti. Tudi to je lahko eden od načinov, kako zaustaviti trend odseljevanja mladih meni.

Mešič vidi rešitev v geometriji, vendar meni, da je vlada tista, ki mora v tej energetski krizi bolj odločno nastopiti in izkoristiti dane možnosti, ki jih ta pokrajina omogoča.

Glede projektov verjame, da lahko računa na pomoč nekdanjega župana Jevška, sedanjega ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Zato so projekti ambiciozni in tako bo nastopil tudi sam, je napovedal. Med drugim omeni projekt Fazanerija, večnamensko dvorano, soboško vzhodno obvoznico in preselitev vojašnice.

V svojem programu med drugim navaja, da obstajajo rezerve za izboljšave tako v razvojnem centru kot v zavodu za kulturo, turizem in šport. Pojasnjuje, da je treba pregledati poslovanje razvojnega centra in izboljšati program v zavodu za kulturo, turizem in šport. Napoveduje pa tudi, da bo kolesarske dirke po Sloveniji pripeljal v Mursko Soboto.

Damjan Anželj želi nadaljevati delo preteklega župana Aleksandra Jevška, saj verjame, da je občina pod njegovim vodstvom doživeli razvojni in miselni preboj.

Pereči problem odseljevanja v Murski Soboti bi Anželj zaustavil tako, da bi privabil investitorje, priskrbel nova delovna mesta, stanovanja za mlade oziroma nove bivalne kapacitete, nadaljeval z nagradami ob rojstvu in štipendijami, s čimer se strinjajo tudi vsi kandidati.

V programu imamo, da bomo občanom to zimo pomagali z dodatno subvencijo, da bodo lahko v humanih razmerah preživeli to zimo, zagotavlja Anželj. Ob večni temi, geotermalni energiji, pa pojasni, da se, kot so ugotavljali na občini, računica za projekt preprosto ne izide, predvsem zaradi previsokih koncesnin, ki naj bi se še dodatno zvišale.

Anželj glede investiranja v nove projekte odgovarja, da je na tem mestu potrebno reševati draginjsko krizo, seveda v prihodnje, ko bo denar, pa bo v načrtu tudi bazen, ker si ga občani tudi zaslužijo.

Kako poskrbeti, da bo obnovljena Slomškova ulica zaživela? »Prvo je obnova, potem pa dodajanje vsebin,« pravi Anželj.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija