https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Minister za zdravje izrazil podporo Horvatu in spregovoril o aktualnih temah

Rakičan, 16.11.2022 ob 18:00  

Podpredsednik vlade in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v dvorcu Rakičan izrazil podporo Mitji Horvatu, kandidatu za župana v Mestni občini Murska Sobota.

Zdravstveni minister se je srečal s kandidati in predstavniki Gibanja Svobode v regiji in jim izrazil podporo. Govora je bilo o problematiki slovenskega zdravstva, po srečanju pa je podal komentar na aktualno problematiko.   

Izbrisane napotnice

Dotaknil se je izbrisa skoraj 6000 napotnic pacientov s termini za preglede in posege. "Napotnice so se iz sistema izgubile. Imena se vedo. NIJZ jih sporoča vsem organizacijam, cel proces se zdaj v celoti razstavlja, da se vidi, kje je prišlo do napake. Pri tem iskanju napak se ugotavlja še mnogo novih napak in to se bo zdaj očistilo. Dve leti in pol je sistem čiščenja stal, in ko smo ga ponovno zagnali, da ažuriramo spiske, se je to zgodilo. Računam, da bodo v dveh, treh mesecih vsi čakalni seznami ažurirani in bo od spomladi dalje sistem deloval tako kot mora," pove Bešič Loredan in pojasni, da za izbris ni nobeden kriv. "Mi smo prvič soočeni s tem, da ta sistem posodabljamo, kar bomo tudi pojasnili. Dejansko je prišlo do napake v sistemu, veliko tega pa je tudi na izvajalcih," pove.

Slabo poslovanje soboške bolnišnice 

Spomnimo, da je vlada junija letos, zaradi 1,5 milijona evrov izgube in skoraj šestih milijonov evrov zapadlih obveznosti v prvih petih mesecih letošnjega leta, zamenjala člane sveta zavoda soboške bolnišnice. Bešič Loredan ob tem pove, da Splošna bolnišnica Murska Sobota še zmeraj ostaja kritična kar se tiče poslovanja. "Pri poslovanjih in svetih zavodov strankarska pripadnost ne igra nobene vloge. Nadzor in tudi vodenje bolnišnic želimo v celoti depolitizirati. Najprej želimo na mesta sveta zavoda imenovati strokovnjake, to zadevo sedaj zaključujemo. Kritični ostajajo UKC Ljubljana, soboška bolnišnica, bolnišnica Slovenj Gradec ter še dve bolnišnici, zato bomo videli, kako bomo ukrepali. Razlike pri poslovanju bolnišnic so namreč precejšnje. Imamo bolnišnice, ki so zelo uspešne in druge manj. Naloga vlade in ministrstva pa je, da te zadeve uredi," pove zdravstveni minister.

Želje po dežurnem zobozdravniku

Glede želje po dežurni, 24-urni zobozdravstveni službi, Bešič Loredan izpostavi, da se ta zgodba vleče že dolga leta. "Mislim, da bomo to zdaj tudi naslovili. Ob tem, ko smo odprli vse storitve, imajo zdravstveni domovi možnost tudi to storitev umestiti. Res pa je, da se postavlja vprašanje potreb, koliko oseb to storitev zares potrebuje. Število ljudi, ki potrebuje nujno zobozdravstveno storitev od sedmih zvečer do sedmih zjutraj, je namreč po moji oceni zelo malo. Tu bo treba pogledati, kaj je za ljudi najboljše in menim, da bomo to problematiko v letu 2023 v celoti uredili," pove minister.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija