https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Levica na lokalnih volitvah v Murski Soboti, Moravskih Toplicah, Beltincih, Lendavi in Ljutomeru

18.11.2022 ob 6:05  

Levica gre v boj za solidarne lokalne samoupravne skupnosti z listami za mestni svet Mestne občine Murska Sobota in občinske svete v občinah Beltinci, Moravske Toplice, Lendava in Ljutomer.

K sodelovanju na lokalnih volitvah 2022 so povabili Pomurke in Pomurce, s katerimi delijo vizijo sodobne pravične in solidarne družbe. Liste so napolnili z delovnimi ljudmi vseh starosti, ki so pripravljeni prispevati k uresničitvi te vizije v občinah, kjer prebivajo. Koordinator pomurskega lokalnega odbora Levice dr. Marko Sraka, sicer svetovalec v kabinetu ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko, pravi, da politike Levice z vizijo demokratičnega ekološkega socializma za 21. stoletje morajo in znajo nasloviti tudi najbolj pereče lokalne probleme naših občanov. Kljub skromnim sredstvom za kampanjo je vsebinski program Levice za občine Murska Sobota, Beltinci, Lendava in Ljutomer v svoje poštne nabiralnike prejelo na tisoče prebivalcev Pomurja.

Za mestni svet Mestne občine Murska Sobota kandidira prenovljena in pomlajena skupnost aktivistov, ki jih žene aktivistični zagon mladih, usmerjajo pa jih izkušnje poštenih starejših. V soboto, 12.11. so se ob 11. uri na Trgu Zmage v Murski Soboti ob podpori dr. Aste Vrečko predstavili kandidati, ki so spregovorili o posameznih točkah programa. Lara Štrokaj, nosilka liste v volilni enoti 2, je izpostavila pomen gradnje neprofitnih javnih stanovanj in ustavitev gradnje elitnih ograjenih sosesk. Nosilec liste v volilni enoti 1 Miha Lendvaj zagovarja ohranitev in vrnitev zelenih površin v mesto. Marijana Koren Ban, nosilka liste v volilni enoti 3, doda: »Povezali bomo obrtništvo, malo trgovino, kulturo in turizem ter jih skupaj z javnimi storitvami vpregli v obnovo in zapolnitev mestnega središča«. Mladenka Šarkezi je poudarila pomen ohranjanja ravni izobrazbe Romov in rekla, da bo v mestnem svetu glas romskih žensk: »Želim rušiti stereotipe o Romih, a tudi odpreti težke teme, ki zadevajo položaj romskih žena«. Kandidati so podprli ministrico na odmevni okrogli mizi Ustvarjalnost na obrobju v MIKK-u, na kateri so ustvarjalci jasno izrazili svoje nasprotovanje (ne)obstoječi kulturni politiki zadnjih desetletij v Murski Soboti, kar v Levici razumejo kot izziv za delo v mestnem svetu.

 Vlado Kreslin podpira kandidate na stojnici v Beltincih

V Beltincih se je v podporo občinskemu svetniku in uspešnemu socialnemu podjetniku Tomažu Rousu aktivirala aktivistična celica, ki podpira svojega predstavnika v občinskem svetu že osem let. Tomaž Rous pravi, da bo svetniška sredstva še naprej namenjal za blaženje stisk občanov iz ranljivih družin, njihovo trpljenje pa bo sistemsko naslavljal. Za občinski svet kandidira tudi na pomurski kulturni sceni nepogrešljiva Simona Cizar sicer zaposlena na ZTKŠ Beltinci. Izraz podpore za kandidate pa je ponovno izrazil slavni Böltinčar Vlado Kreslin.

Kandidati iz Lendave na Bogračfestu 2022

V Lendavi  kandidira Levica prvič. Na področju varovanja okolja se je Levica že uspešno borila za splošno prepoved hidravličnega lomljenja z mislijo na zaščito življenjskega okolja prebivalcev Petišovskega polja. Nosilec kandidatne liste je nekdanji generalni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Milan Utroša, ki poudari:  »V Lendavi je potrebno občino vrniti občanom, saj so jo uzurpirali posamezniki iz vladajoče stranke v občini. Vajeti v občini naj prevzamejo mladi, dosedanjemu vodstvu občine se lahko le ´zahvalimo´«. Levica v Lendavi je kombinacija mladosti in izkušenosti in bo dobra poživitev zatohlega političnega dogajanja v občini.

Minister za delo Luka Mesec na okrogli mizi s kandidati v Ljutomeru

Andrej Anderlič nosilec liste v volilni enoti 1 v Ljutomeru med drugim poudarja, da Ljutomer potrebuje obvoznico, saj je predvsem tovorni promet obremenjujoč za prebivalce in ogroža varnost pešcev, predvsem šolskih otrok. Kandidatka Darja Kosič Auer je v petek 21. oktobra ob obisku ministra za delo Luke Mesca organizirala in povezovala medgeneracijsko okroglo mizo o stanovanjih za mlade in o dolgotrajni oskrbi za starejše, ki je potekala v DSO Ljutomer. Jani Brumen, nosilec liste v volilni enoti 2, se kot dolgoletni delavec v dolgotrajni oskrbi in sindikalist bori za dostojne pogoje dela v domovih starejših občanov in za dostopno ter dostojno oskrbo starejših.

Pomurski lokalni odbor Levice na pikniku maja 2022

Dr. Marko Sraka, ki sicer kandidira v Beltincih, pravi: »Resnična pravičnost ni zgolj čut za enakopravnost, enake možnosti in priložnosti za vse. Resnična pravičnost je v prvi vrsti skrb in nenehen boj za dejanske enakovredne materialne pogoje za dostojno življenje vseh.« Pojasnjuje, da za demokracijo ni dovolj izvoliti predstavnike ljudstva na vsakokratnih volitvah, zagotavljati le svobodo govora, političnega prepričanja in pravne države, ki naj bi skrbela za enakopravno obravnavo državljank in državljanov pred zakonom. Pravi, da je za demokracijo in svobodo potrebno vzpostaviti solidarni družbeni sistem, ki nikogar ne pusti na cedilu, ki vsem zagotavlja ugodno uresničitev osnovnih življenjskih potreb po samooskrbi, stanovanju, izobrazbi, delu, kulturi, zdravju in dolgotrajni oskrbi. Šele takšna družba je lahko svobodna in hkrati resnično produktivna brez izkoriščanja človeka po človeku.

Marko Sraka meni, da se takšna demokracija v 21. stoletju mora graditi od spodaj navzgor, v lokalnih skupnostih, v katerih naj imajo občanke in občani možnost soodločanja in soupravljanja, zato poziva vse Pomurke in Pomurce, da podprejo Levico na lokalnih volitvah to nedeljo in da se jim pridružijo pri gradnji pomurskih skupnosti solidarne prihodnosti.

* Naslovna fotografija: Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko s kandidati v Murski Soboti

* Oglasno sporočilo. Naročnik oglasa je Levica.

    Fotogalerija