https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

»Jezuš, tovariš moj: Mali katoliški molitvenik za Slovensko lüdstvo med Müjrof in Rabof«

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, 26.11.2022 ob 14:00  

V četrtek, 24. novembra 2022, je v dvorani Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, potekala predstavitev knjige „Jezuš, tovariš moj: Mali katoliški molitvenik za Slovensko lüdstvo med Müjrof in Rabof,“ avtorjev Akoš Anton Dončec, Jožef Branko Pintarič in dr. Vinko Avguštin Škafar.

Predstavitev prekmurskega katoliškega molitvenika sta organizirala Založba Cajt in Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. Izdaja knjižice je izšla pri Založbi Cajt, katere poslanstvo je, da ohrani domači prekmurski zaklad. Ob tem pa si omenjena založba prizadeva prikazati prekmurski jezik v najlepši možni luči in ga dvigniti na najvišjo možno raven. Pri založbi, z izdajo te knjige verjamejo, da predstavljajo materino besedo v najlepši možni obliki. Želijo si, da ta mala knjiga pusti veliko sled ne samo na knjižnem področju, ampak v srcu slehernega posameznika, saj je namenjena in se lahko uporablja tako za zasebno molitev kot za ohranjanje prekmurskega narečnega jezika.

Direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota mag. Klaudija Šek Škafar, pa pove, da si prizadevajo v knjižnici za zagotavljanje dostopnosti knjižničnega gradiva z bibliobusom in s bralnimi projekti spodbujajo branje v slovenskem jeziku. Prispevajo k širjenju, negovanju in razvoju bralne kulture in bralne pismenosti v slovenskem jeziku. Prizadevajo si za razvoj temeljnih bralnih zmožnosti in izvajajo storitve za približevanje, oživljanje in ohranjanje kulturne dediščine. V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota izvajajo že vrsto let programe javnosti splošne knjižnice za Slovence v zamejstvu, v Porabju. Ob tem pa so počaščeni, da bodo danes imeli prvo predstavitev knjige Malega katoliškega molitvenika za Slovensko lüdstvo med Müjrof in Rabof.

Na predstavitvi knjige so sodelovali vsi avtorji molitvenika: Akoš Anton Dončec, Jožef Branko Pintarič in dr. Vinko Avguštin Škafar. 

Akoš Anton Dončec je, nato predstavil svojo izkušnjo ob nastajanju svojega dela. Pove, da je izredno vesel, da lahko danes predstavi svojo knjigo Jezuš, tovariš moj. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so prisostvovali pri njenem nastajanju. Doda, da je zamisel o omenjenem molitveniku nastala leta 2020. V času nastajanja knjige je umrl škof Jožef Smej. V namen počastitve škofa so se nato odločili, da ta molitvenik posvetijo prav njemu. Pri nastajanju je bil glavni svetovalec dr. Vinko Avguštin Škafar, ki je izbral sodobne molitve. Na delo pa so vplivale tudi molitve Janeza Pavla II. V molitveniku pa je možno najti vključene tudi nekatere ljudske molitve. Format molitvenika je majhen in praktičen in ima približno 127 strani in vsebuje sodobne molitve, ki so zapisane v sodobni prekmurščini. Nato je predstavil določene zastarele besede, ki so jih nadomestili s sodobno prekmurščino. 

Jožef Branko Pintarič pa pove, da so temelj vsake književnosti predvsem naše slovenske verska besedila. Tako je prva zapisana beseda bila namenjena bogu. Molitvenik je prva pot, kjer se zapiše govor nekega naroda. Tako ima to eno lepo poslanstvo. Odločitev, zakaj napišejo molitvenik, pa je bila ta, da se zdaj vedno bolj vrača k Cerkvi in k verskim besedilom, ki so bila vedno temelj pisane besede.

Dr. Vinko Avguštin Škafar pa pove, da so se za omenjen naslov molitvenika odločili zato, ker je že nekdaj bil Jezus predstavljen kot tovariš. Nato pa dodal, da je Bog ljubezen.

Predstavitev knjige je bila tudi glasbeno obarvana, kar si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija