https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Pred vrati državnega sveta ostali Kovšca, Leljak, Maučec ...

25.11.2022 ob 11:00  

Na volilnih zborih je bila včeraj in v sredo izvoljena nova sestava državnega sveta. Med 40 novoizvoljenimi svetniki jih je 16 v svetniških klopeh sedelo že v zadnjem mandatu. Med tistimi, ki jim vnovična izvolitev ni uspela, pa je tudi sedanji predsednik DS Alojz Kovšca.

Volitve so precej prevetrile tudi vrste svetnikov, ki zastopajo lokalne interese. V državnem svetu jim pripada 22 mest. Za nov mandat se je potegovalo 14 dosedanjih svetnikov, vnovič jih je bilo izvoljenih sedem, med njimi podžupan Ljubljane Dejan Crnek ter župana občin Zagorje ob Savi in Ivančne Gorice Matjaž Švagan in Dušan Strnad. Še en mandat bodo svetniki tudi Milan Ozimič, Bojan Kekec, Rajko Fajt in Marko Zidanšek.

Kar trije župani se za izvolitev v DS vsaj malo lahko zahvalijo tudi sreči, saj je na koncu med kandidatoma z najvišjim, a enakim številom glasov, odločil žreb. Žreb je v DS pomagal županu Postojne Igorju Marentiču, županu Mislinje Bojanu Borovniku in dosedanjemu županu Metlike Darku Zevniku, kar je obenem pomenilo, da sta brez novega mandata ostala sedanja svetnika, Samer Khalil in Franc Golob, sicer vuzeniški župan.

Novi župani med svetniki pa so tudi velenjski župan Peter Dermol, kamniški župan Matej Slapar, župan Sv. Trojice v Slovenskih goricah David Klobasa, župan Naklega Ivan Meglič in župan Žirovnice Leopold Pogačar.

Romanu Leljaku ni uspel preboj v DS

Medtem ko je bil Dermol v svoji volilni enoti edini kandidat, sta bila med tekmeci Klobase sedanji svetnik Branko Šumenjak in župan Radencev Roman Leljak. Slapar je v tekmi za svetniško mesto premagal župana občine Šmartno pri Litiji Rajka Meserka, Pogačar je dobil več glasov kot aktualni svetnik Bogomir Vnučec, Meglič pa več kot sedanji svetnik Igor Velov, pa tudi kot župana občin Škofja Loka in Gorenja vas Tine Radinja in Milan Janez Čadež.

Vrnitve v DS si je želel tudi nekdanji mariborski župan in državni sekretar Franc Kangler, a je tokrat več elektorjev prepričal direktor Študentske organizacije Univerze v Mariboru Drago Žura.

Edini ženski na svetniških mestih, namenjenih predstavnikom lokalnih interesov, sta bili izvoljeni nekdanja poslanka SDS Elena Zavadlav Ušaj ter nekdanja podpredsednica SLS in poslanka Jasmina Opec Vöröš, ki je med drugim premagala dosedanjega svetnika s tega območja Marjana Maučca.

Med 18 novoizvoljenimi predstavniki funkcionalnih interesov je tako pet žensk. Dosedanje svetnice ostajajo predstavnica univerz, visokih in višjih šol Branka Kalenić Ramšak, ki prihaja z ljubljanske filozofske fakultete, predstavnica samostojnih poklicev odvetnica Bojana Potočan ter predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič kot ena od štirih predstavnikov delojemalcev.

Kdo vse bo zastopal interese delodajalcev?

Interese delojemalcev bo v novem sklicu zastopala tudi generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije Saška Kiara Kumer. Predstavnica za področje zdravstva pa bo po novem predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman.

Delojemalce bosta zastopala še predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj in sekretar Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije Oskar Komac, oba svetnika že doslej.

Z delom bosta nadaljevala predstavnika delodajalcev generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole in izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Mitja Gorenšček. Novinca med predstavniki delodajalcev sta generalni direktor visokotehnološkega podjetja Lotrič Meroslovje Marko Lotrič in član nadzornega sveta ter pred tem vrsto let prvi mož celjskega trgovca s kovinami in surovinami na debelo Kovintrade Marko Staroveški.

Predstavnik za področje socialnega varsta ostaja Danijel Kastelic

Predstavnik za področje socialnega varstva ostaja predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Danijel Kastelic. Po drugi strani pa prihaja do menjave na svetniških mestih za področji raziskovalne dejavnosti ter vzgoje in izobraževanja. Prvo bo v novem mandatu zasedel zaslužni profesor na Univerzi v Ljubljani, nekdanji rektor univerze, Radovan Stanislav Pejovnik, drugo glavni tajnik Zveze za tehnično kulturo Slovenije Jožef Školč, sicer tudi nekdanji poslanec LDS in predsednik DZ. Oba sta bila tudi edina kandidata za omenjeni svetniški mesti.

Največje zanimanje za svetniško mesto, ki priprada obrtnikom

Sodeč po številu kandidatov je bilo največje zanimanje za svetniško mesto, ki pripada obrtnikom. Med osmimi kandidati so izvolili direktorja družbe Pulko ventili Ruše Aleša Pulka. Iz DS se tako poslavlja njegov sedanji predsednik Alojz Kovšca.

Interese kmetov bo zastopal Branko Tomažič

Interese kmetov bo v državem svetu še naprej zastopal Branko Tomažič, ki se mu bo kot predstavnik kmetov pridružil predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. Ni pa vrnitev v svetniške klopi uspela direktorju Kmetijske zadruge Celje in pred tem dolgoletnemu predsedniku Zadružne zveze Slovenije Petru Vrisku.

Tomaž Horvat bo predstavnik kulture in športa

Predstavnik kulture in športa bo v novem sklicu Tomaž Horvat, ki so ga predlagale Nogometna zveza Slovenije ter zvezi nogometnih trenerjev in sodnikov, piše STA.

Naslovna Foto: Twitter DS

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.11.2022 ob 11:27 Magyar Bacsi gost

      Še eno leglo in banda parazitov.

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.11.2022 ob 11:28 Magyar Bacsi gost

      Še eno leglo in banda parazitov.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.11.2022 ob 12:05 gost

      Kaj je srbin iz Murske Sobote z vzevkom Bacsi prkmurci bi te že zdaven den mogli odnesti nazaj v zabačeno jugo anda smrduhar !!! 11:28

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2022 ob 12:07 Magyar Bacsi gost

        Kaj je imaš probleme sam s sabo???? Najprej se nauči pravilno pisati, drislonja!!!

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2022 ob 12:14 Nemanja Milovič gost

        Da ti ne budem dal dva direktna Mawashi- gerija direktno v čelo. Ti boš tu žalil mojega prijatelja drislonja.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.11.2022 ob 12:06 gost

      Ta vlada ponižuje upokojence, favorizira pa brezdelneže tipa inštitut 8. marec. Zato bom v nedeljo 3 X PROTI.

      16 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2022 ob 15:53 Lujz gost

        Bravo gost! Janez de ti v izkaznico dal trojne pike za zvestobo in boš na srečanji v lepeni dobu dva soka, namesto enoga!

        9 4 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.11.2022 ob 13:38 gost

      Zakon o vladi - Slovenija ima, kot ena najmanjših držav v Evropi, že sedaj največ ministrstev. To pomeni predvsem dvoje: ogromne stroške in velika neučinkovitost, ker je potrebno ogromno usklajevanja. Novo ministrstvo ne pomeni samo novega ministra, ampak množico zaposlenih, svojo zgradbo, avtomobile, službena potovanja – skratka milijonski stroški, samo zato, da bomo zaposlili svoje (odslužene) kadre… naj vas spomnim: bilo je obdobje, ko smo imeli samo 13 ministrstev, zdaj naj bi jih bilo 20 in bomo imeli najbolj razsipno vlado v zgodovini. Ta ministrstva tudi nova vlada ne bo mogla ukiniti, ker delavcev v javni upravi ni mogoče odpustiti brez krivdnih razlogov, kvečjemu jih bodo morali prerazporediti … Za desetletja si bomo zapečatili potrošno državo. Kje bomo vzeli? Tam, kjer so že začeli: pri s. p., podjetnikih, kmetih, na koncu tudi pri delavcih in upokojencih, saj vsi prispevamo v državno blagajno.

      12 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.11.2022 ob 13:39 gost

      Zakon o dolgotrajni oskrbi - 17 let so ga pripravljale različne vlade, končno smo ga dobili in bo olajšal življenje naših ostarelih in njihovih svojcev, sedaj pa naj ga zavrnemo. Verjamem, da ima tudi pomanjkljivosti. Ampak zakaj vse rušiti? Vsak pameten gospodar, direktor, minister … bo ohranil, kar je dobrega in spremenil, nadgradil, kar se mu zdi pomanjkljivega. Če seveda ni politično zaslepljen in nestrpen. Tak ali podoben zakon bi pravzaprav že dolgo nazaj morala sprejeti levica, če bi bila žlahtna levica … Torej bomo glasovali proti samemu sebi!!!??? Nočemo, da država poskrbi za naše ostarele in njihove svojce, ampak bodo ostareli še naslednjih 17 let brez primerne zaščite?

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.11.2022 ob 13:40 gost

      Zakon o RTV - 28 let je imela levica popoln nadzor nad RTV, sedaj, ko se je to prvič spremenilo, je potrebno razglasiti izredno stanje in zamenjati programski svet z neodvisnimi člani. Dragi moji, ne slepimo se: neodvisnih članov ni, žal, skoraj nikjer več. Gre enostavno za to, da utišamo še zadnjih “jebenih par” (kot je zapisal gospod Marcel), ki razmišljajo drugače. Si to res želimo???

      15 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.11.2022 ob 13:41 gost

      Volivci razmislite neobremenjeno, realno, uporabite zdravo kmečko pamet in ne nasedajte lažni propagandi, ki si želi podjarmiti prav vse veje oblasti in vse pore našega življenja. Kaj takega se še ni zgodilo v naši samostojnosti. Z glasom ZA boste dali trenutni vladi vedeti, da potrdimo popolnoma vse, kar predlagajo, tudi če v našo škodo in da smo vodljivi kot ovce. To ji bo na široko odprlo vrata za nove in nove ukrepe, s katerimi bo omejevala ljudstvo in krepila svojo mrežo.

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2022 ob 18:10 123 gost

        Vse si je podredila šiptarska vlada, sinoči Grimsa niso mogli pripraviti da nebi na vsako vprašanje podal isti odgovor, očitno pride v studio z enim besedilom in ga ponavlja celo oddajo, cela desničarska banda pokvarjena pa drugim ni dala besede

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.11.2022 ob 13:42 gost

      Z glasom PROTI boste starostnikom in njihovim svojcem omogočili dostojno starost, omejili število ministrstev in brezmejno trošenje denarja in na RTV omogočili, da bomo imeli vsaj še “j…. par”, ki bodo kakšno novico osvetlili tudi z druge strani.

      16 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.11.2022 ob 14:01 gost

      Kako pa ste lahko velikega znanstvenika in akademika, doktorja 🤣 Makija, pustili pred vrati Državnega sveta? Bere res zelo slabo, računa pa odlično: Dobil 10, porabil 100, dolžan 0.👍

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.11.2022 ob 16:39 113 gost

      Kaj sploh delajo ti svetniki.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.11.2022 ob 17:30 gost

      Svetniki meglo mešajo!

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      25.11.2022 ob 19:51 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kak se že právi ?Maučec,ta nima niti za "burek...).....

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.11.2022 ob 22:35 gost gost

      Glasovali bomo ZA, ker nismo ovce in budale, da bi nasedali populizmu, ki ga zganja SDS propaganda, ki ne more preboleti poraza na vseh nivojih. Hvala večinskemu prebivalstvu SLO., ki niso ovce in zarukanci kot tu v Pomurju, da so nas rešili puklastega pokvarjenca. Nikoli več, nam ne bo omejeval svobode in naših pravic, sebi pa polnil žepe že od osamosvojitva dalje. To vas ne moti zarukanci? Torej ZA.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      25.11.2022 ob 22:47 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Pa,desni,kje ste,žalost je,nimam se s kom kregat.....mu Uršula ni dala,al ,kaj se dogaja z Shipcem pekovskim grosupeljskim,kaj dogaja,je v penziji,si desni menjavajte plenice,iščete proteze zobne pod posteljami,no,fašisti desni,kaj je ...?!

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      26.11.2022 ob 1:56 Resen gost

      Zdaj vidim da vam je svoboda res stopila v glave se malo pa se boste napisali muzika ni zastonj rdečkasti socialni in lenuhi boste kmalu za denar mogli fejst delati ali se pa pasti na travi

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      26.11.2022 ob 3:47 Proti izdaji Slovenije gost

      novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/bobnar-slovenija-je-na-vstop-hrvaske-v-schengensko-obmocje-kadarkoli-to-bo-pripravljena

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      26.11.2022 ob 10:02 Čergoli - sin gost

      Iz zanesljivih virov sem slišal, da bo gančanski Maki - parazit začel nastopati skupaj v duetu z Džo Maračič - Makijem, izvajala bosta gumeno muziko in tako sta že posnela prvi hit "Ja te volim, a ti me bacaš". Kmalu bo sledil prvi koncert v Lagev baru. Vstopnine ni.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2022 ob 10:33 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Čüj,tá šče ka more eli samu pezdij....su jemi oudali tan gor.....?

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      26.11.2022 ob 10:20 gost

      Narciosidni psihopat vtičar se je obdal z kupom kričečih , jezikovnih ki sramu ne pozna .

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      26.11.2022 ob 13:34 gost

      Sami pijanci ostali pred vrati državnega sveta. Kaj te ta svet počne pomembnega v državi za velik denar,,,, drka mački mater,,,,. Zato ga ukiniti po hitrem postopku.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2022 ob 15:01 gost

        Mater si idiot ,da mu ni para , si pa morda res pijanec pa obsojaš druge . Najprej pometi pred svojim pragom nato se loti drugega !!! Ti srbski coklar 13:34

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      26.11.2022 ob 17:59 HelenLittle gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.