https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Enota za Prekmurje - Pokrajinski arhiv Maribor že dobiva svojo novo podobo

Cvetkova ulica, 07.12.2022 ob 6:00  

Kot smo že poročali, je v juniju 2022 na Cvetkovi ulici v Murski Soboti, Pokrajinski arhiv Maribor začel z dolgo pričakovano adaptacijo stavbe nekdanjega Muralista, da bi pridobil več kot potrebne nove prostore za Enoto za Prekmurje.


Že pred leti je bila dana obljuba, da bo prazna zgradba nekdanjega Muralista v Murski Soboti dobila nove vsebine. V letih 2016 do 2020 so bile izdelane različne projekcije adaptacije stavbe. Gradbeno dovoljenje za prenovo pa je bilo pridobljeno leta 2020. Po pripravljenih načrtih naj bi bil en del obstoječe stavbe porušen in zgrajen na novo, saj statično ne ustreza potrebam za hrambo arhivskega gradiva.  

Konec leta 2021 je Vlada RS projekt "Adaptacija stavbe nekdanjega Muralista v Murski Soboti za potrebe Enote za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor" uvrstila v Načrt razvojnih programov in za izvedbo Ministrstvu za kulturo RS zagotovila finančna sredstva v višini 5,3 milijona evrov. S Pokrajinskim arhivom Maribor pa je bila sklenjena pogodba o sofinanciranju adaptacije, je Pokrajinski arhiv Maribor takrat zapisal v izjavi za javnost. V nove prostore z nekaj manj kot 1.700 kvadratnih metrov površine bodo preselili gradivo, ki se nanaša na območje Prekmurja in ga trenutno hranijo v depojih v Mariboru. Omenjene površine pa naj bi vključevale arhivska skladišča, čitalnico, predavalnico, razstavišče, knjižnico, delovne prostore, razpraševalnico, konferenčno sobo in ostale funkcionalne prostore. V stavbi bo nameščeno tudi dvigalo, uredila se bo okolica. Pokrajinski arhiv Maribor v skladu z zastavljenim projektom v Enoti za Prekmurje načrtuje vsaj 3 dodatne zaposlitve. Vsa gradbeno-obrtniška dela izvajata podjetji VG5 d.o.o. in Lesnina MG oprema d. d., ki sta bili izbrani na javnem razpisu. 

V oktobru pa so del stavbe, ki je bil namenjen sanaciji porušili. Saj je pri adaptaciji prišlo do težav in so bili primorani stavbo v celoti porušiti. Eden izmed vzrokov o porušitvi stavbe je bil ta, da so po odstranitvi sloja talne plošče pritličja ugotovili, da pod osrednjimi stebri, pod katerimi bi po vseh predvidevanjih v skladu z zahtevami in veljavno zakonodajo gradbene stroke morali biti temelji teh, ni bilo. Enako kritična je situacija v področju temeljnih obodnih sten. Kjer obstoječi zidovi ne bi bili zmožno prevzeti obremenitve novih armirano betonskih plošč. 

FOTO: Arhiv pomurec.

Sedaj pa je bilo opaziti, da je zrasla na mestu nekdanjega Muralista že nova stavba, ki vsakodnevno pridobiva obliko za potrebne nove prostore za Enoto za Prekmurje - Pokrajinski arhiv Maribor. 

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.12.2022 ob 13:56 Gajdar gost

      Čestitam vsem, ki so zaslužni za to gradnjo. Arhiv bo srce intelektualnega utripa v Pomurju in širše. Akademiki smo morali sedaj hoditi v Maribor, ko smo proučevali zgodovinska gradiva, ki so nastala in se uporabljala na našem področju. Imamo cerkvena gradiva, zemljiško lastniška gradiva, mnogo je judovskega gradiva, gradiva praktično od 12. stoletja pa do današnjih dni. Tudi domači znanstveniki in avtorji si zaslužijo mesto v tem arhivu. Več nas bo zahajalo v novi arhiv v knjižnico in na kulturne dogodke lepši in bolj poglobljen bo diskurs pri komentiranju na spletnih straneh Pomurec.com, kakor tudi nasploh in tega si moramo želeti vsi skupaj.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.12.2022 ob 0:03 eva gost

        Everyone can make money now a days very easily. I am a full time college student and just working for 3 to 4 hrs. Everybody must try this home online job now by just use. This Following Website—————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.12.2022 ob 16:53 Bridgethaxton gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.