https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Minister Han vrednost ukrepov ocenil na 1,15 milijarde evrov

01.12.2022 ob 18:05  

Vlada je danes obravnavala predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje v letu 2023. Preden ga bo sprejela, bo šla s predlogi ukrepov, ocenjenimi na 1,15 milijarde evrov, še pred socialne partnerje in h koalicijskim poslancem.


Potem ko je vlada z uredbo določila, da mora dobavitelj pri maloprodajni ceni za poslovne odjemalce v pogodbah za leto 2023, ki bodo sklenjene do konca letošnjega leta, upoštevati ceno na nemški borzi, in je s tem navzgor omejila strošek dobavitelja, predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize med drugim podjetjem prinaša še subvencijo za strošek elektrike za leto 2023.

Obenem vsebuje tudi shemi subvencioniranja skrajšanega delovnika in začasnega čakanja na delo ter ugodna posojila za zagotavljanje likvidnosti podjetij v sodelovanju s SID banko. Gospodarski minister Matjaž Han je na novinarski konferenci po današnji seji vlade skupno vrednost ukrepov ocenil na 1,15 milijarde evrov.

To ima država po njegovih besedah v proračunu za prihodnje leto v rezervi. Pri tem odpade na ukrepe za subvencioniranje stroškov elektrike v gospodarstvu 850 milijonov evrov, za ukrepe za ohranjanje delovnih mest 100 milijonov evrov in za ukrepe za izboljšanje likvidnosti podjetij, ki jih bodo peljali s SID banko in podjetniškim skladom, 200 milijonov evrov, je naštel.

Pred dokončnim sprejemom, predvidenim v ponedeljek, bo vlada o predlogih v petek razpravljala še s socialnimi partnerji na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), predstavila pa jih bo tudi koalicijskim poslancem. DZ naj bi nato zakon dokončno sprejel decembra, veljati pa bo začel 1. januarja in bo veljal za leto 2023.

V primerjavi z letošnjimi ukrepi za blaženje posledic energetske krize nameravajo prihodnje leto povečati najvišje dovoljene stopnje pomoči, omiliti vstopni pogoj, spremeniti pogoj za energetsko intenzivna podjetja ter poenostaviti izvajanje, da ne bo nepotrebne birokracije, je opisal Han.

Do pomoči bodo upravičeni vsi, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, niso pa upravičeni mali poslovni odjemalci, ki imajo že regulirano ceno, teh je okoli 100.000, ter podjetja, ki se ukvarjajo s financami in zavarovalništvom. Po zakonu bi država upravičencem subvencionirala od 40 do 80 odstotkov stroškov, če so jim cene energije zrasle vsaj za 1,5-kratnik povprečja cen v letu 2021. Najvišja dovoljena pomoč je do dva milijona evrov za upravičenja pri enostavni pomoči in do 150 milijonov evrov pri morebitni posebni pomoč za podjetja v posebnih pogojih.

Han je ocenil, da gremo proti koncu zahtevnega obdobja iskanja rešitev za gospodarstvo. Letos ima namreč elektriko po ugodnih cenah zakupljeno 70 odstotkov podjetij in ima težave zaradi visokih cen približno 30 odstotkov, prihodnje leto pa bo slika obrnjena in je zato za gospodarstvo treba najti rešitve. Te so oblikovali skupaj z gospodarskimi združenji, zato se nadeja, da bodo prihodnje leto pomagale gospodarstvu pri blaženju energetske krize. Obljubil je, da v "drobnem tisku zakona ni nobenih pasti za gospodarstvo".

"Z ukrepi bi radi vzpostavili konkurenčne cene energentov in takšne cene, ki jih imajo podobna podjetja v Evropi, in omogočili čimbolj predvidljivo in stabilno poslovno okolje," je povedal. Dodal je, da država ne bo mogla pomagati v obsegu, ki si ga gospodarstvo želi. "A mislim, da je s tem predlogom zakonom narejena dobra osnova za zagotavljanje konkurenčnosti gospodarstva," je dejal. Ob tem je zagotovil, da bo elektrike in plina v prihodnjem letu dovolj za vse.

Po besedah ministra za infrastrukturo Bojana Kumra gre pri zakonskih predlogih za pomoč gospodarstvu za nadaljevanje ukrepanja države za spopad z energetsko draginjo. Vsi dosedanji rezultati po njegovem prepričanju dokazujejo, da gredo stvari v pravo smer.

Minister je obžaloval, ker na ravni EU še vedno ni bil dosežen dogovor o omejitvi veleprodajnih cen plina na nizozemskem plinskem vozlišču TTF. Cene plina in posredno elektrike so tako še vedno visoke ter se dnevno spreminjajo glede na vremenske napovedi, novice, povezane z ruskimi dobavami energentov, ali morebitne težave na področju proizvodnje v evropskih državah.

Kumer zato upa, da bodo 13. decembra na izrednem zasedanju ministrov članic EU, pristojnih za energetiko, vendarle uspeli doseči dogovor in dati signal energetskim borzam. Ponovil je, da je Slovenija pri tem zelo aktivna in podaja pobude za bolj ambiciozno omejevanje cen, pri tem pa si želi pridobiti čim več podpornikov med državami unije, so zapisali na STA.

FOTO: Pixabay in izrez slike.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.12.2022 ob 18:17 gost

      Han nema pojma !!!!!! On je lutka !!!!!!!!!

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.12.2022 ob 19:30 Daisy Wheeler gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝐰𝐰𝐰.𝐋𝐢𝐯𝐞𝐉𝐨𝐛𝟐𝟒𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.12.2022 ob 19:31 Daisy Wheeler gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝐰𝐰𝐰.𝐋𝐢𝐯𝐞𝐉𝐨𝐛𝟐𝟒𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.12.2022 ob 23:24 eva gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię Od tego zacząłem-------------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.12.2022 ob 19:04 gost

      zakaj ni podpisal grims ali mahnic?

      2 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.12.2022 ob 19:04 gost

      Holob je naredil energetsko krizo

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.12.2022 ob 19:40 gost

        Genij na GEN-I 🕊 je pridelal 400 milijonov pufa in on vsak mesec iz GEN-I-ja 8 milijonov nakazoval v razne "oaze" res genij ni čudno da ga Klakučarjeva ne more prehvalit, iste sorte ptiči so se ujeli v jati v tej diktatorski vladi!

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.12.2022 ob 19:17 gost

      seveda..golob je vsega kriv..eni vstopamo v veseli december, zagrenjeni pa se lahko vclanite v sds..kateri se se niste

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.12.2022 ob 19:22 gost

      Tam kjer sedi golob,,,, uh kako smrdi ,,,,,,,,,,,,,,

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.12.2022 ob 19:22 gost

      Drugo leto bo konec mesečevega socializma.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.12.2022 ob 19:48 gost

      Daleč najboljši ukrep te vlade bi bil, da hitro pobere šila in kopita. Diletanti! Janša res ni idealen, a zna z gospodarstvom tudi v krizi. Golob in asistenti znajo predvsem ustvariti krize tudi, kjer je nemogoče.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.12.2022 ob 20:12 gost

      Golob z doktoratom ne zna pocenit elektrike , kaj šele Han s trgovsko šolo

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.12.2022 ob 20:23 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,se vidi,ti si intelekt,ližeš SSDS,naj ti tekne,ne uporabljaj ustne vodice po seansi lizanja riti Ivanove,boš dlje v uživanciji,samo samrdelo ti bo iz ust.....desni smrdite na hudo....

        0 6 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.12.2022 ob 20:17 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Evo,komenti manj izobraženih,manjmislečih. .....to so tisti Ivanovi (Janezovi).....Trotlin je nej manjtrotlin,je Ivanov .....je bolj trotlin.....

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.12.2022 ob 20:51 električar gost

      Han je ocenil.... za 1,15 mrd vrednost ukrepov. Revček ne more nič oceniti, saj za to ni usposobljen. On je primeren za vagat kruh in delat sendviče s posebno salamo. Golob pa Bešić Loredan sta čudežna dečka škandalov. Prvi naj kot premier pove, ali je še poročen, kaj je s "Kljukico" delal na Krku, slednji pa naj pove, na katerem delovnem mestu ni bil v konfliktu z delodajalcem. Igra z zdravniki je dogovorjena in je predstava za nas Slovenčeke. Kje je zdaj predsednik Fidesa Koštrun? Njihov kader, zato zdaj vodi pogajanja podpredsednik.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.12.2022 ob 22:27 Karel K. gost

      Golob pa ima denarja kot listja in trave, da tako vehementno tala gospodarstvu. Kaj pa zdravstvo? Dobro, da je Kovid nekam odšel, če bi ta bil aktiven kot 2020 in 2021, bi bilo v Sloveniji kot za časa kuge. Kljub temu se nam slabo piše, edino še pirje šnopsa ali pa drogiranje nas lahko reši, da ne bomo pri zavesti, ko bo slovenski narod na ulici začel umirati. Golob in loredan zdaj po Bosni lovita ljudi, če bi delali kot zdravniki v Sloveniji. Baje sta jih že mnogo uspešno nagovorila.Golob dobro, predobro plača tistega Štruklja kateri hujska učitelje in profesorje, in svoje ljudi v državni upravi zdravnikov pa ne pa tudi medicinskih sester ne in negovalk. To je vidite GEN-I električna pamet v torbi in takšni ministri kot je Han.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      02.12.2022 ob 8:18 gost

      Vsi rdečuharji se elektro oligarhu potegnite v rit in tam tudi ostanite.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      02.12.2022 ob 9:24 123 gost

      Desni pa crknite z Janšo na čelu

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.12.2022 ob 9:43 gost

        Levuharji ste vsi z isto retoriko, ki spominja na misel: 'Samo dve stvari sta neskončni; vesolje in človeška neumnost, ampak za vesolje niso povsem prepričani.'

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.12.2022 ob 9:47 gost

        123 Halo mrhovinar srbski opankar iz juge kdor drugemu jamo koplje sam vanjo pade !! Naj ti je to v vednost !!!

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      02.12.2022 ob 12:33 gost

      Če imate uspešno podjetje, ga pač kot lastnik mirno lahko zakonito premestite v tujino. Če je pa vaše podjetje v težavah in težkem minusu, pa lepo počakajte na vesele nove "lastnike" od direktorata g. Meseca, pa naj ga rešujejo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      02.12.2022 ob 16:44 MarcKeever gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.