https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Preverite, kje bodo širili industrijsko cono

03.12.2022 ob 6:00  

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Matjaž Han in župan Občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko, sta pred dnevi podpisala pogodbo o dodelitvi sredstev o sofinanciranju operacije Razširitev Industrijske cone Mele v Gornji Radgoni.


S tem se tako začne dejanska realizacija zastavljenih aktivnosti v zvezi z širitvijo IC oziroma se začenja uresničevati dolgoletna želja po možnostih širitve naše industrijske cone in selitvi industrijske proizvodnje iz središča mesta Gornja Radgona.

V nadaljevanju opis same operacije – Razširitev Industrijske cone Mele v Gornji Radgoni in povzete že izvedene in prihodnje aktivnosti na tem projektu: 

Obstoječa Industrijska cona Mele v Gornji Radgoni je največja tovrstna ekonomsko-poslovna cona v Pomurju, kjer trenutno na dobrih 40 ha svojo dejavnost opravlja 31 podjetij, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi. Pobuda za širitev Industrijske cone je pred leti prišla s strani podjetnikov, zato se je Občina Gornja Radgona odločila pristopiti k celoviti ureditvi komunalne infrastrukture na zemljiščih ob obstoječi industrijski coni.

Za območje širitve Industrijske cone Mele je Občina Gornja Radgona leta 2018 sprejela Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje gospodarske cone v enoti urejanja prostora GR 53, v skupni površini 20,4 ha. Pri pripravi OPPN je bila upoštevana funkcionalna povezanost z dejavnostmi v obstoječi industrijski coni. Po sprejemu OPPN je bila izdelana projektna dokumentacija, na podlagi katere je Občina Gornja Radgona pridobila gradbeno dovoljenje za izgradnjo gospodarske javne infrastrukture v IC Mele.

Konec meseca februarja 2022 je v Uradnem listu RS Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo javni razpis Podpora inovativnim ekosistemom ekonomsko-poslovne infrastrukture, na katerem je Občina Gornja Radgona uspešno kandidirala za pridobitev nepovratnih sredstev za izvedbo projekta »Razširitev Industrijske cone Mele v Gornji Radgoni«. Celotna vrednost projekta znaša 1.832.140,39 evra brez povračljivega DDV. Projekt je v skladu s pogodbo z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo sofinanciran do višine 1.049.406,42 evra, in sicer iz sklada Načrta za okrevanje in odpornost, razvojno področje C3: Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponenta K2: Dvig produktivnosti, prijazno poslovno okolje za investitorje in investicija D: Zagotavljanje inovativnih ekosistemov ekonomsko-poslovne infrastrukture. Projekt se je začel izvajati 30. septembra 2019 in bo zaključen 30. aprila 2023.

Na območju občine Gornja Radgona je relativno veliko število podjetij, obstoječe industrijske cone pa so praktično zapolnjene. Ob tem je za urbani razvoj mesta Gornja Radgona nujna selitev industrije, ki se še vedno nahaja v središču mesta. Zaradi navedenega je širitev obstoječe industrijske cone ključna tako za njen nadaljnji razvoj kot za razvoj gospodarstva na območju občine Gornja Radgona.

V okviru projekta je predvidena izvedba gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del, in sicer ureditev ceste, meteorne in fekalne kanalizacije, vodovoda ter javne razsvetljave. Projekt je tudi trajnostno naravnan, saj predvideva postavitev polnilnice za električna vozila, javno razsvetljavo s solarnimi LED svetilkami, vzpostavitev zelenih površin, zasaditev dreves ter zbiranje in ponovno uporabo meteorne vode. Poleg gradbenega nadzora, informiranja in komuniciranja z javnostjo bo v okviru izvedbe projekta vzpostavljena še spletna stran projekta ter izdelana vizija razvoja Industrijske cone Mele.

Z izvedbo načrtovanega projekta se bo obstoječa industrijska cona povečala za 8,11 ha, nadaljnji potencial povečanja uporabnih površin ekonomsko-poslovne cone pa znaša še dodatnih 11,4 ha. Ob zaključku projekta bo zasedenost razširjene industrijske cone s podjetniškimi dejavnostmi znašala nekaj več kot 77 %.

Z realizacijo projekta se bo na območju občine Gornja Radgona povečala ponudba ustreznih, dobro prometno dostopnih in komunalno opremljenih zemljišč za opravljanje proizvodnih, storitvenih in obrtnih dejavnosti s ciljem povečanja dodane vrednosti podjetij. Ustrezna širitev industrijske cone bo ustvarila ugodnejše pogoje za obstoječa podjetja, hkrati pa omogočila vselitev novih podjetij in razvoj prepotrebnih delovnih mest, ki jih v statistični regiji Pomurje močno primanjkuje. S tem bo projekt prispeval k hitrejši gospodarski rasti tako na območju občine kot na območju celotne Pomurske regije ter s tem k vsestranskemu razvoju občine Gornja Radgona.

Gradbena dela so se začela izvajati konec meseca avgusta 2022 in bodo predvidoma zaključena do konca leta 2022, so, sporoči iz občine Gornja Radgona.

FOTO: Občina Gornja Radgona.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.12.2022 ob 9:00 Man gost

      Mah

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.12.2022 ob 22:54 eva gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię Od tego zacząłem------------------------------>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.12.2022 ob 9:33 GOST gost

      PA NJIVE ŠKODA TELEBAJSKE DO MONTIRALI ALI KAJ ITAK VSI MLADI GREJO PREK DELAT ŠTO DE JIM DELAL ZA SLABO PLAĆO

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.12.2022 ob 17:20 MandicCabe gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.12.2022 ob 12:57 Varaš gost

      Ka pa v Turnišču

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.