https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO in VIDEO: Dušan Šarotar: »Knjiga poezije je sto tisoč let starejša od vesolja«

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, 04.12.2022 ob 11:00  

V petek, 2. decembra 2022, je v avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, potekalo Literarno druženje s pisateljem Dušanom Šarotarjem.

Z namenom obeležitve tradicionalnega dneva "Ta veseli dan kulture," se je brezplačnim kulturno umetniškim dogodkom pridružila tudi Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. Literarno druženje s pisateljem Dušanom Šarotarjem je vodil publicist, literarni zgodovinar in urednik Franci Just. Glasbena gosta večera sta bila Tjaša Šimonka Kavaš in Rene Zorman, člana glasbene skupine Ethnotrip. Odlomke iz romana pa je recitirala Metka Celec, sodelavka na mladinskem oddelku v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

Direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota mag. Klaudija Šek Škafar v uvodu pove, da na današnjem literarnem večeru v njihovi knjižnjici obeležujejo neuradni praznik „Ta veseli dan kulture.“ Tokrat bodo predstavili literarni opus Dušana Šarotarja in se osredotočili na njegov roman „Zvezdna karta“. Knjiga je kmalu po izidu doživela množičen, naklonjen in odmeven sprejem v medijih in med bralci.

Dušan Šarotar je slovenski pisatelj, pesnik, publicist in scenarist, rojen v Murski Soboti. Njegov bogati ustvarjalski opus je nato predstavil voditelj pogovora Franci Just. Pri tem pa poudari, da je avtor začel sodelovati tudi z glasbeno skupino Ethnotrip, ta skupina je na glasbenem prizorišču že 13 let in je izdala 4 glasbene albume. Zadnji med njimi je bil Panonski bluz, kjer so med drugim uglasbili tudi dela Dušana Šarotarja. V dialogu nadaljnega pogovora, pa nato avtor romana poudari naslednjo metaforo: "Tako je bilo na začetku. Ampak preden je kaj koli bilo, je bil bil prvi verz, prva kitica in zato pesniki celo pravijo, da je knjiga poezije sto tisoč let starejša od vesolja."  

V spodnjem videoposnetku si lahko sami ogledate nastop Tjaše Šimonka Kavaš in Rene Zormana, člana glasbene skupine Ethnotrip, ki sta izvedla pisateljeve pesmi.

Nato se je pogovor osredotočil na njegov najnovejši roman Zvezdna karta, ki je v bistvu pripoved o tem, kar preostane, ko se vkrcamo na zadnji vlak. Ko so leta 1944 iz Sobote deportirali vse Jude, so bili med njimi tudi Roža, Evgen in Franjo, ki se je edini vrnil. Roža, Evgen in Franjo se kot celostni, izdelani liki pred bralcem izrišejo v preciznem slogu, ki ga zaznamujeta izvrstno obvladovanje ritma in dobro odmerjena poetičnost. Njihovo zgodbo pa pripoveduje služkinja Žalna. Gre za zgodbo o dobrih ljudeh, melanholični pokrajini in zločinu, ki jo je zaznamoval za vedno. Besedilo romana, pa bogatijo avtorske fotografije Dušana Šarotarja, ki romanu, dajo dodatno vsebinsko razslojenost.

Janez Pipan je o romanu napisal naslednje besede: „To je povest o dobrih ljudeh, ki jih ni več, zato lahko živijo samo še v besedah in predmetih, a tudi zgodba o večno melanholični panonski pokrajini med Šalovci, Čakovcem in Soboto, v katero sta zgodovina in njen zločin zarezala strašno rano. To je zgodba, ki je Dušan Šarotar ne bo nikoli prenehal zapisovati, in je poleg vsega drugega visoka pesem slovenščine in primer slogovne dovršenosti, kakršnih je malo v slovenski literaturi.“ 

Odlomke iz romana pa je recitirala Metka Celec, sodelavka na mladinskem oddelku v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Enega izmed njenih recitalov, si lahko preberete v spodnjem besedilu: "Ko bo nekoč nekdo odprl razkošen album, obrnil ključek v zlati žabici, bo svetloba vse ponovno oživila. V tišini družinskih slik, varno skritih pod prosojnim papirjem, so shranjeni spomini, zgodba, ki čaka svojega pripovedovalca. Sama boš, ostala boš sama, ob uri tvojega odhoda, ki je mogoče že zapisana na voznem redu, tvoj čas prihoda in odhoda je nekdo že podčrtal. Spet je pomislila, torej ni nič naključno, vse je že vnaprej določeno in vsakomur odmerjeno, tudi ta najina nočitev v Slonu, tiha in lepa poroka, celo otrok, novo življenje in njegovo ime, ki ga še nisva izbrala, je že nekje zapisano, tako kot so zapisana imena na kamnu še dolgo potem, ko nas ni več." 

  

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.