https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Skladatelj Drago Ivanuša in slikar Nikolaj Beer med nagrajenci Prešernovega sklada

06.12.2022 ob 12:00  

Znani so prejemniki Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada leta 2023. Nagrajenci Prešernovega sklada za leto 2023 so: pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj gledališke in filmske glasbe Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar ter arhitekturni atelje Medprostor. Nagrado za življenjsko delo pa sta prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič.


Akademski slikar Nikolaj Beer je bil rojen v Križevcih na Goričkem. V obrazložitvi je napisano da prejeme skladovo nagrado za: cikel razstav v letih 2021 in 2022: Vračanje h koreninam (Celje 2021), razstava v galeriji Insula (Izola 2022) in razstava Izbrana dela 1986–2021 (Kranj 2022).

"Nikolaj Beer se že več kot štiri desetletja uvršča med najizrazitejše osebnosti slovenskega sodobnega slikarstva. Njegova ustvarjalnost se je pojavila kot izraz na novo obujenega geniusa loci panonske zemlje, vendar je s svojo docela avtentično izraznostjo daleč presegla lokalno raven, se uvrstila v vrh sodobne slovenske ustvarjalnosti in postala poseben, celo že brezčasen pojem prodorne ustvarjalne moči in nesporne slikarske kvalitete.  Razstave, za katere je predlagan, pa so z zelo sugestivnimi tudi najnovejšimi deli, slikami in številnimi krčevito slikovitimi risbami, znova potrdile njegovo veliko ustvarjalno moč, zato si umetnik Nikolaj Beer nagrado Prešernovega sklada zagotovo več ko zasluži." (Odlomek iz obrazložitve: akad. prof. dr. Milček Komelj).

Nagrado Prešernovega sklada leta 2023 prejme tudi Drago Ivanuša, rojen v Murski Soboti, za projekte med letoma 2019 in 2022. "Drago Ivanuša je eden najbolj dejavnih slovenskih skladateljev gledališke in filmske glasbe. Od leta 1991 je ustvaril glasbo za okoli 130 gledaliških in plesnih predstav in 23 filmov ter napisal številne samostojne kompozicije za komorne glasbene sestave in orkestre."

FOTO: dragoivanusa.com. 

"Med najpomembnejši projekti v zadnjih treh letih so v obrazložitvi navedeni: La Bête Humaine, njegov projekt s pesnico Anjo Golob, Projekt MAGNETIK, ki prinaša muziciranje samosvojih posameznikov ter glasba za gledališke projekte ter ALI – Strah ti poje dušo R. W. Fassbinderja in CEMENT tetralogija H. Müllerja. Drago Ivanuša je, skratka, neulovljivo mnogo plasten ustvarjalec (…). Horizontala njegove umetnosti gre vedno istočasno tudi globoko po vertikali. (...)" (Odlomek iz obrazložitve: Komisija za uprizoritvene umetnosti – Jernej Lorenci), so zapisali na Ministrstvu za kulturo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.12.2022 ob 17:20 Patricioyle gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.12.2022 ob 23:28 eva gost

      Everyone can make money now a days very easily. I am a full time college student and just working for 3 to 4 hrs. Everybody must try this home online job now by just use. This Following Website------------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.