https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Je vaša elektronska vinjeta še veljavna?

12.12.2022 ob 10:00  

Minilo je leto dni od uvedbe elektronskih vinjet, ki so 1. decembra lani nadomestile klasične vinjete v obliki nalepk. Preverite, kdaj se vam izteče trenutno veljavna vinjeta in kakšna bo cena nove.

Veljavnost prvih prodanih letnih elektronskih vinjet se je že iztekla. Za razliko od letne vinjete v obliki nalepke, ki se ji je veljavnost iztekla 31. januarja v prihodnjem letu, se veljavnost elektronske vinjete izteče eno leto po datumu začetka veljavnosti.

Družba za avtoceste Republike Slovenije (Dars) ocenjuje, da je bila uvedba e-vinjet uspešna ter da sistem deluje stabilno in zanesljivo. Do konca letošnjega oktobra so skupno prodali skoraj 7,65 milijona e-vinjet v skupni vrednosti 210,4 milijona evrov. Prihodki iz tega naslova so že presegli predkoronske. Vrednost prodanih vinjet v prvih 11 mesecih prodaje je bila po Darsovih pojasnilih za 37,3 milijona evrov višja kot v primerljivem obdobju leto prej. Samo decembra lani so prodali skoraj 73.000 letnih e-vinjet. Vsem tem torej letna e-vinjena poteče v tem mesecu, zato si morajo pravočasno zagotoviti novo.

Kje lahko preverite, ali je vaša e-vinjeta še veljavna
Uporabniki, ki ste e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu, lahko informacijo o veljavnosti e-vinjete poiščete na potrdilu, ki ste ga prejeli ob nakupu. Če ste e-vinjeto kupili prek uradne spletne trgovine, ste potrdilo o nakupu prejeli na elektronski naslov, če ste nakup opravili kot registriran uporabnik, pa ste ga prejeli neposredno v svoj e-vinjetni račun. Če potrdila s fizičnega prodajnega mesta ne najdete, če so informacije na potrdilu zbledele ali če ste potrdilo izgubili oziroma založili, na Darsu svetujejo, da ob prihodnjih nakupih poskrbite za rezervno hrambo potrdila v fizični obliki (fotokopiji) ali elektronski obliki (na primer kot fotografijo na mobilni napravi).

Če potrdila o nakupu ne najdete, lahko veljavnost svoje e-vinjete preverite tudi tako, da v Darsovi e-vinjetni spletni trgovini začnete postopek nakupa nove e-vinjete za svoje vozilo. Po vnosu vseh potrebnih podatkov vas bo sistem še pred nakupom in plačilom opozoril, ali je na vašo registrsko označbo vezana veljavna e-vinjeta, in vam prikazal podatke o tej e-vinjeti in datum poteka njene veljavnosti.

Registracijo v spletni trgovini in odprtje e-vinjetnega računa sicer Dars svetuje vsem uporabnikom, saj si lahko v e-vinjetnem računu nastavite opomnike o poteku veljavnosti e-vinjete, ki jih lahko prejmete na elektronski naslov ali prek sporočila SMS. Račun lahko odprete tudi, če ste e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu. V tem primeru lahko e-vinjeto naložite na svoj račun na podlagi serijske številke, ki je zapisana na potrdilu o nakupu.

Na Darsu opozarjajo, da bodite pozorni na pravilnost podatkov ob nakupu e-vinjete. Če se namreč registrska označba v sistemu elektronske vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, to pomeni, da cestnina ni plačana. Če vas pri vstopu na avtocesto v tem primeru ujame kamera, vaše vozilo pa nima e-vinjete, vas čaka 300 evrov kazni. Vsak vstop na avtocesto predstavlja nov prekršek. Med najpogostejšimi napakami, ki so jih zaznali v prvem letu prodaje, je pomota pri vrstnem redu znakov in zamenjava med seboj podobnih znakov, na primer črka O namesto številke 0. Pri tem je dobro vedeti, da se črka O na tablicah ne uporablja, uporablja pa se številka 0, razen pri začetni oznaki registracijskega območja za Novo Gorico ali Postojno. Izjema so tablice, ki jih je voznik izdelal po naročilu.

Cene e-vinjet ostajajo nespremenjene, tako je že vse od 1. decembra 2013. Za letno e-vinjeto za osebna in bivalna vozila bo treba še naprej odšteti 110 evrov. Nespremenjene ostajajo tudi ročnosti vinjet: letna, mesečna in tedenska e-vinjeta (oziroma za motorna kolesa letna, polletna in tedenska e-vinjeta). Prav tako ni sprememb pri cestninskih razredih. E-vinjeto lahko kupite prek Darsove spletne trgovine, na prodajnih mestih Dars (v DarsGo servisih) ali pri pooblaščenih prodajalcih e-vinjet (Trafika 3dva, Pošta Slovenije, Spar, AMZS, bencinski servisi MOL, OMV, Petrol idr.).

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.12.2022 ob 14:21 Hojlol gost

      Majo tak dobre račune na Petroli ka se po enon leti ne vijdi nič kda si kupo al do kda vala

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.12.2022 ob 14:31 gost

      Ne samo na petroli, vsi so taki..šparajo..na lidlovih lejko s prstom doj zbrišeš vse ka pijše na računi, pa nedaj boug ka ti voda gor cupne..

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.12.2022 ob 16:01 ......... gost

      kaj bi bilo šele, če nam računov nebi "davali", pa zaj norijo, tak ka ubij bože. Če računa takoj ne preveriš in prideš domov, ko razpakuješ robu si odjebo. Najhujši je Špar, saj po akcijskih cen na blagajni nimajo vnešenih, saj mislijo, da smo bedaki. Seveda se ne pozna pri 120EUR nakupu, da te pa mislijo pretentati pri 17 EUR nakupu, pa malo morgen, banda ciganska.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.12.2022 ob 17:52 Hooondaaa gost

      Potekla pred tremi dnevi,a obvestila z darsa nisem dobil (na DARSOVI strani imam narejen profil in obkljukano, da mi javijo pred potekom vinjete, a z njihove strani nobenega obvestila). Lp.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.