https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kdaj je čas za menjavo ograje?

13.12.2022 ob 9:00  

Kvalitetno izdelana in lepo vzdrževana ograja je lep in funkcionalen dodatek vsakega doma. Res pa je, da nobena ograja ne more trajati večno, zato je dobro vedeti, kdaj napoči čas za njeno menjavo.

 

Vse zunanje ograje so izpostavljene različnim vremenskim vplivom, zaradi katerih sčasoma izgubijo svoj prvotni izgled. Poleg tega pa se na njih lahko pojavijo tudi mehanske poškodbe, zaradi česar so potrebne občasnega popravila.

Dejstvo je, da bo slej ko prej napočil čas, ko je ograjo potrebno zamenjati. To pa ni vedno lahka odločitev, zato je dobro vedeti, kdaj je pravi čas za njeno menjavo. Na odločitev vpliva kar nekaj dejavnikov. Vas zanima, kateri so to?

Luknje in udrtine v ograji

Ograjo težko zaščitimo pred mehanskimi poškodbami in popolnoma normalno je, da se na njej sčasoma pojavijo različne udrtine oz. poškodbe.

Zavedati se moramo, da postane ograja na poškodovanih delih bolj izpostavljena zunanjim dejavnikom, zato je priporočljivo poškodbe nemudoma sanirati.

Kadar so poškodbe majhne, jih je mogoče odpraviti tudi z menjavo posameznih delov ograje. Kadar pa postanejo stroški takšnih vzdrževalnih del previsoki in ograja zaradi poškodb izgubi svoj namen, jo je priporočljivo v celoti zamenjati.

Nepredvideno uničenje večjega dela ograje

Dvoriščna ograja je še posebej izpostavljene tveganju za mehanskimi poškodbami. Mnogo je primerov, ko se v dvoriščno ograjo zaleti vozilo ali nanjo pade drevo. Takšnih nesreč ne moremo predvideti, zato se jim tudi težko izognemo.

Običajno so v takšnih primerih zunanje ograje močno poškodovane, ne glede na to, ali je iz lesa, kovine ali pa je to alu ograja.

Njihovo popravilo pogosto ni mogoče, zato je največkrat edina možna rešitev zamenjava ograje.

Pojav rje

Zunanje ograje so izdelane iz različnih materialov, ki so različno odporni na zunanje dejavnike. Lesene ograje začnejo ob izpostavljanju vlage sčasoma gniti, kovinske ograje rjavijo, medtem ko barva na plastičnih ograjah po več letih zbledi.

V takšnih situacijah bledenje ograje morda še spregledamo, ko pa je govora o rji in gnilobi, je zagotovo napočil čas za novo ograjo.

Rja in gniloba prodirata vedno globlje, zato postaja takšna ograja vedno manj stabilna in zato tudi nevarna.

Nagibanje ograje

Z leti se vsaki ograji nekoliko poruši njena stabilnost. Ker pa ograje v mnogih primerih skrbijo tudi za našo varnost, je potrebno biti na ta dejavnik še posebej pozoren.

Takoj, ko opazite, da se dvoriščne ali balkonske ograje začnejo nagibati, je potrebno preveriti njihovo stabilnost.

Kadar ograje, ki se nagiba, ni moč kvalitetno pritrditi oz. fiksirati, potem je čas za njeno zamenjavo. Ob postavitvi nove ograje pa bodite še posebej pozorni na ustrezno razdaljo med stebri.

Razpokanje ograje

Na lesenih ograjah se z leti pogosto pojavijo razpoke, ki so posledica dolgotrajni izpostavljenosti soncu in vlagi. Razpokanje pa se lahko pojavi tudi v primeru PVC ograj, in sicer kot posledica vdora vode v deske in padca temperature pod ničlo. Takšno temperaturno raztezanje povzroči razpoke, ki očitno kvarijo videz ograje.

Kadar gre za razpoke le na nekaj deskah, potem lahko zamenjate le poškodovane deske. Kadar pa gre za razpoke večjega obsega, se vsekakor priporoča zamenjava ograje, saj je tovrstne poškodbe nato le še stopnjujejo.

Bledenje ograje

Če dobro pomislite na to, koliko dni v letu so zunanje ograje izpostavljene UV žarkom, potem je za pričakovati, da bodo po nekaj letih začele izgubljati svojo prvotno barvo. Kadar gre za leseno ograjo, jo je mogoče obnoviti z brušenjem, barvanjem in lakiranjem, vendar sčasoma tudi to ne zadošča več.

Kadar pa gre na primer za PVC zunanje ograje, le teh ni mogoče barvati. Bledenje ograje sicer ne vpliva na njeno funkcionalnost, zagotovo pa s takšno ograjo ne boste mogli uživati v vsej njeni lepoti. V tem primeru boste njihov prvotni videz dosegli le z zamenjavo ograje.

Ograja ne zadovolji več našim potrebam

Popolnoma logično je, da se z leti spreminjajo naše potrebe in želje. Menjava ograje je zato pogosto posledica tega, da ljudje spreminjajo svoj življenjski slog, si priskrbijo hišne ljubljenčke, si ustvarijo družino ali pa ograja enostavno ne zagotavlja več dovolj zasebnosti.

V takšnih primerih ljudje ugotovijo, da obstoječa ograja ne zadovolji več njihovim potrebam. In v izogib vsem nepotrebnim glavobolom je menjava ograje edina možna rešitev.

Ko je čas za menjavo ograje, izberite kakovost

Priporočamo vam, da ograjo redno pregledujete in sproti odpravljajte vse manjše poškodbe. Takšna vzdrževalna dela so nujna, če želite, da bo ograja še dolgo krasila vaš dom.

Če pa ste ugotovili, da je dotrajanost ograje tako velika, da je čas za njeno zamenjavo, vsekakor izberite kakovostno ograjo, ki je izdelana iz najbolj trpežnih materialov.

* Oglasno sporočilo

    Fotogalerija