https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

ARTROZA - Kako ohraniti gibljivost naših sklepov?

09.01.2023 ob 10:00  

Zagotovo se ni lahko sprijazniti, da je za bolečine v sklepih kriva kronično degenerativna obraba sklepa imenovana artroza. Artroza se najpogosteje pojavi pri starejših ljudeh (pogosteje pri ženskah) kot posledica degenerativnih procesov staranja.


Kakšna pa je razlika med artritisom in artrozo, saj jih veliko uporablja oba termina za iste stvari? Artroza je degenerativna bolezen določenega prizadetega sklepa, medtem ko gre pri artritisu za vnetno bolezen, ki prizadene vse sklepe. Lahko je posledica artroze, ali pa deluje kot ločena bolezen.

Pojav bolezni se začne z obrabo hrustanca v sklepih. Hrustanec predstavlja spolzko vezivno tkivo, sestavljeno iz hrustančnih celic imenovanih, hondrociti. Običajno ga najdemo na koncih kosti, kjer zaradi svoje spolzkosti omogoči gladko premikanje sklepa. Sčasoma, se lahko zaradi takšnih ali drugačnih dejavnikov ta hrustanec začne tanjšati do te mere, da na površje pogleda del kosti. Posledično pride do neposredega stika s kostjo, kar povzroča bolečino, okorelost in otekanje sklepa.

Največkrat so prizadeti večji sklepi, kot sta naš kolčni in kolenski sklep, ki sta odgovorna za prenašanje sile telesne teže telesa med našim gibanjem. Še bolj pa so na udaru sklepi, ki so utrpeli takšno ali drugačno poškodbo, ter so morali zaradi tega biti tudi operirani (npr.: poškodba in rekonstrukcija sprednje križne vezi).

Zdravil za to obliko bolezni za zdaj še ni. Bolečine se lajšajo s fizioterapijo, raznimi toplimi ali mrzlimi obkladki, protibolečinskimi zdravili in vajami za ohranjanje gibljivosti sklepov.

Pri lajšanju bolečin obrabljenega sklepa pa začasno pomagajo tudi kortikosteroidne injekcije, pri čemur pa pogosta uporaba le-teh ni priporočljiva, saj dolgoročno lahko vpliva na pojav sladkorne bolezni.

Najpomembnešje je, da se kljub prisotnim bolečinam gibamo in tako ohranjamo zdravo mero mišične mase in moči, potrebne za gibanje.

Zakaj pa sta mišična masa in moč tako pomembna?

Ker v nasprotnem primeru, če je prizadeti sklep zaradi bolečine premalo obremenjen, lahko oslabijo tudi pripadajoče mišice, kar lahko samo še pospeši napredovanje bolezni.

Poleg tega, obremenjevanje sklepov skozi vaje za moč, omogoči prehranjevanje hrustanca v sklepu, kateri je že po naravi slabo prekrvavljen, ter se prehranjuje in obnavlja predvsem s pomočjo sklepne tekočine. Se pravi, več kot mi sklepe obremenjujemo, lažje se naš hrustanec obnavlja in ostaja spolzek ter omogoči gladko drsenje sklepa.

V kolikor povzamemo, se v večini degeneraciji sklepa, ki pride s časoma, ne moremo izogniti. Je pa od nas odvisno, ali se ta obraba začne pojavljati že v mlajših odraslih letih, ali pa to učinkovito omejujemo z redno telesno dejavnostjo, obremenjevanjem sklepov in gibanjem. Naše telo je narejeno za gibanje, zato ne dovolimo, da nas sedeči način življenja od tega odmakne in nam iz gibanja ustvari obveznost.

* Oglasni prispevek

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.