https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Renato Lukač: »Še dalje bom pedagog, ki se bo trudil popularizirati znanost in tehniko«

27.12.2022 ob 6:00  

S pomurskim doktorjem znanosti, učiteljem, članom in podpredsednikom AD Kmica pom. akad. dr. Renato Lukačem o tem, kako se je odločil za takšno karierno pot, o poklicu učitelja ter načrtih za prihodnost.

Kdaj je v vas vzklila želja po znanstvenem poklicu? Kdo ali kaj je odigral pomembno vlogo v vaših mladostniških letih, da ste se odločili za takšno karierno pot?

Že v otroštvu so me navduševale TV serije na temo znanost in tehnika, odločilno vlogo pa je odigrala Gimnazija Murska Sobota, oziroma takrat je to bil SŠCTPU, naravoslovno-matematična usmeritev. Pri tem so bili odločilni moji profesorji za fiziko (Edo Dečko), računalništvo (Ernest Kološa) in matematiko (mag. Jasna Čer-Titan).

Ste učitelj fizike na gimnaziji in predavatelj na višji strokovni šoli. Kakšen je po vašem mnenju dober učitelj? Kaj bi zase rekli, kakšen učitelj ste?

Trudim se biti dober. To kar mi je všeč pri mojih vzornikih, to poskušam uveljaviti pri sebi in dodati kanček originalnosti. Dober učitelj nesebično posreduje znanje naprej in poskrbi za vse. Ne sme zanemariti manj uspešne, hkrati pa tudi najuspešnejših. Dober učitelj se tudi sam nenehno izobražuje. Sem mnenja, da če je dober učitelj vprašan nekaj, na kar ne ve odgovora, da to jasno prizna, vendar potem najde odgovor na vprašanje in ga posreduje učečim. Pomemben je tudi "fer" odnos med učiteljem in učečimi, ki mora temeljiti na vzajemnem spoštovanju.

Ste član in podpredsednik AD Kmica. Kmalu se nam obeta spektakel na nebu, ko se bo na novo odkriti komet z imenom C/2022 E3 (ZTF) najbolj približal našemu planetu. Ali nameravate organizirati opazovanja ob bližajočem se spektaklu?

Ja, v petek, 27. januarja 2023 bo ob 18.uri Kmica izvedla na Gimnaziji Murska Sobota predavanje o kometih, in če bo ugodno vreme, bo sledilo tudi astronomsko opazovanje. Predaval bo naš odlični astronom Darko Kolar.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Kot so zapeli QOTSA: "Go with the Flow". Še dalje bom pedagog, ki se bo trudil popularizirati znanost in tehniko, ob tem uživati in ne zanemariti enkratnosti življenja.

FOTO: Arhiv. Pomurec.com.

    Fotogalerija