https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenija dosegla zgodovinsko dno na indeksu zaznave korupcije

31.01.2023 ob 9:30  

Slovenija ponovno nazadovala in dosegla zgodovinsko dno na  indeksu zaznave korupcije CPI.

V lanskem letu na indeksu zaznave korupcije CPI je Slovenija ponovno nazadovala in dosegla zgodovinsko dno, so ugotovili v nevladni mednarodni organizaciji Transparency International.  Indeks zaznave korupcije (CPI) je najbolj razširjena globalna lestvica za merjenje korupcije na svetu. Po mnenju strokovnjakov meri, kako koruptiven je javni sektor posamezne države. Tako se je Slovenija lansko leto se s 56 točkami uvrstila na enako mesto kot Gruzija, Češka in Italija, saj je nazadovala za eno točko. Že v letu 2021 je Slovenija doživela izrazit padec na lestvici držav, pred tem pa je več let stagnirala, so zapisali na STA.

Rekordno nizka ocena Slovenije v Indeksu zaznave korupcije (CPI 2022), ki ga je danes objavila nevladna organizacija Transparency International, daje dodatno težo prizadevanjem Komisije za preprečevanje korupcije. (Komisija): čas je za spremembo, preiti moramo od besed k dejanjem. »Z rezultatom, pa čeprav gre zgolj za percepcijo in ne dejansko stanje, ponovno ne moremo biti zadovoljni. Prevetriti moramo zakonodajo, določiti sankcije za kršitelje, vsak dosledno izvajati svoje pristojnosti in predvsem vsi skupaj sodelovati, da trend obrnemo navzgor – zgolj Komisija ni dovolj,« je ob tem povedal predsednik Komisije dr. Robert Šumi.

Z zgolj 56 točkami, kar je za točko manj od prejšnjega najslabšega rezultata iz leta 2013 (57), je Slovenija še naprej pod povprečjem Evropske unije (to znaša 64 točk). S tem se je znašla v skupini 10 evropskih držav, ki so letos dosegle zgodovinsko najnižjo raven indeksa: Ciper (52), Madžarska (42), Luksemburg (77), Malta (51), Nizozemska (80), Poljska (55), Švedska (83), Švica (82) in Združeno kraljestvo (73). Svetovno gledano je sicer Slovenija na 41. mestu, kar je enako kot lani. Glede na nenehno opozarjanje na korupcijo v slovenskem zdravstvu, poleg tega pa še škandal s prejemanjem podkupnin evropskih poslancev v aferi Katargate in korupcijske afere v povezavi z vojno v Ukrajini, splošni rezultat Komisije ne preseneča – v zadnjem letu je korupcija nenehno polnila medijske vsebine, hkrati pa v Sloveniji še nismo naredili strateških premikov na bolje.

Situacija v Sloveniji je primerljiva s tisto v državah naše soseščine: Avstrijo, Italijo in Nemčijo, kjer so točke povsod padle oziroma ostale enake v primerjavi z lanskim rezultatom. Počasi pa nas dohitevajo ali pa že prehitevajo države, ki so včasih ostajale za nami – tudi gospodarsko, na primer Češka, Slovaška in Hrvaška. »Mi pa zgleda kot da stopicljamo na mestu. Prav zato potrebujemo spremembe. Zgledovati se moramo po najboljših, to so letos v Evropi Danska – ta je prva tudi v svetovnem merilu, Finska in Norveška.  Vse te in še mnoge druge zahodnoevropske države gredo v smeri nove paradigme: od boja proti korupciji se pomikajo k utrjevanju dobrega, h krepitvi integritete in transparentnosti, kar hkrati pomeni tudi preprečevanje slabega. Prav to je v ospredju vseh naših aktivnosti, s katerimi na Komisiji prispevamo k zmanjševanju razkoraka med teorijo in prakso, kadar govorimo o stanju korupcije v družbi,« je dodal dr. Robert Šumi. 

Za odpravo sistemske korupcije je ključno sodelovanje celotne družbe

Na Komisiji tako vodijo kratko- in dolgoročne projekte in aktivnosti ter beležijo pozitivne rezultate njihovega dela, s čimer krepijo zavedanje v družbi o ničelni toleranci do korupcije. V zaključni fazi je prenova Resolucije o preprečevanju korupcije, dolgoročni projekt Integriteta: skupni cilj generacij dosega spodbudne rezultate, v zadnjih 10 mesecih beležijo že pet pravnomočno ugotovljenih kršitev nasprotja interesov, v noveli zakona o Slovenskem državnem holdingu so pridobili pomembno priznanje glede svojih pristojnosti pri obravnavi kršitev integritete in nasprotja interesov, z ravnokar sprejetim Zakonom o zaščiti prijaviteljev so postali »center znanja in odličnosti« na tem področju in podobno. Načrtujemo tudi izvedbo raziskave o podkupovanju javnih uslužbencev v Sloveniji. A potrebujemo več. Potrebujemo sodelovanje – sinergija se namreč ustvarja le vzajemno. »Kot Komisija delamo dobro, a v jedro sistemske korupcije ne moremo poseči sami. Na potezi je predvsem vlada: s spreminjanjem zakonodaje, z upoštevanjem naših priporočil in ne zgolj s strinjanjem z njimi, vodenjem z zgledom. Moralni kapital, da to stori, ima,« je ob tem pozval dr. Robert Šumi. 

* Fotografije so simbolične: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.01.2023 ob 10:41 kilonja gost

      NEMOGOČE, pa v zadnjih 10 - tih letih so levaki vodili državo 7 let, poštenjaki da jim ni para.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.01.2023 ob 10:49 gost

        SEVEDA JE MOŽNO, SAJ SO POROČEVALCI PONOSNI PRISKLEDNIKI KOMUNISTOV Z VRHOVNIM 'PLAVOOKIM' VODITELJEM.

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.01.2023 ob 13:27 gost

        Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.01.2023 ob 11:12 balkan gost

      Ta slovenski narod je poolnoma deplasiran , ter nazorsko poškodovan, balkaniziran . Pokazalo se je ,da svoje države ne znamo spoštovati zato jo bomo izgubili . Za predsednika države smo po samoosvojitvi izvolil komunista kateri je izjavil , da Slovenije ne mara . Vse vidne osamosvojitelje smo kriminalizirali in jih obsojajo , častimo pa morilce in lopove . . Za ministrske predsednike strojno volimo nesposobne lutke , kateri nam servira mafijski režim . (Drnovšek , Jankovič , Bratušek , Cerar Golob ) Narod kateri voli terana , ki pred volitvami obljublja , višje davke , nižje plače , izvaja denarne mehanizacije z več sto miljoni državnega denarja ,,,, je izgubljen . Spoznal sem ,da živim pred pokvarjenim in bebastim narodom .

      21 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.01.2023 ob 12:34 gost

        Samo poglejte kaj se dogaja v knjižnici v Murski Soboti. Nesposobneži na željo Širokorite vodijo knjižnico.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.01.2023 ob 13:29 gost

      Prek prokleti komunisti.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.01.2023 ob 13:30 gost

      Kera je to širokorita,????

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.01.2023 ob 13:46 gost gost

      Ti ob 13.29 si prek prekleti zabitež. Nej te sran oditi po sveti? Ka se ne lazi po sveti, beda.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.01.2023 ob 14:08 gost

      ZANIMIVO, DA UREDNIŠVO BRIŠE KOMENTARJE, KI V NIČEMER NE KRŠIJO ZAKONOV

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.01.2023 ob 14:29 gost

        Uredništvo se mora še marsikaj naučit .... ali pa ščitijo leve .... čez te se pa ne sme pisati .....kritiziraj Janšo pa bo vse ostalo na portalu ......14:8

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.01.2023 ob 14:37 gost

      Vesni Vukovič še 100, 000 eur bo delala še bolj ,,,,učinkovito ,,,, in potem se čudimo kje smo .

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      31.01.2023 ob 14:51 gost

      Tudi Murgelski palček pozna Berišaja . Tam kjer je palček tam je kriminal . To razume vsaka baba , še Klokačorka , bi kaj znala povedati po plesu ...........

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      31.01.2023 ob 15:30 gost

      golobeči PRASEC pa je znižal penzije in spet opeharil upokojence.Seveda saj mora poravnati račune oDLAZKA in njemu podobne BANDITE.Naj si nihče ne misli da so ZASONJ trobili proti JJ in ga kritizirali na vsakem koraku.BLESAVI SLOVENCI pa itak vse kupijo ,celo če da blagoslov Murgeljski palček.Kam peljejo SLO - - - nazaj v SOCIALIZEM ????????BOG NAM POMAGAJ,čim prej se je treba znebiti te NESPOSOBNE ,RDEČE OBLASTI.Na obzorju se vidi Venezuela in Kuba.Vsi ki ste 24 aprila volili GS in golobečoga se v GNOJ zakopljite in tam ostanite .A ste mogoče že našli diplomo od mASLEŠE .NE KER NE OBSTAJA - - - NIMA JE.KDO pa je gOLOBEČEMU odprl račun v Romuniji ???????.Najbbrž JJ.Na Kosovem se ve da Berishaj ..,edino se ne ve kam so izginili milioni iz GEN ija.

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      31.01.2023 ob 16:54 Janči gost

      Ob vseh inštitucijah, ki kao skrbijo za boj proti korupciji, nobene ne zanimajo Golobova nakazila sem in tja, tri dni pa že poslušam, da je Hojs nekaj kritiziral 8. marec. Pa briga me za Hojsa, normalno pa ni. Da o ukinitvi muzeja lastne osamosvojitve ne govorim. Kaj tisti, ki jim za Slovenijo sploh ni mar, delajo na oblasti? Aha, nič krive jih je tja namestilo 400 tisoč ljubiteljev sranja po lastni glavi in, nažalost, glavah ostalih sodržavljanov.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      31.01.2023 ob 16:57 jhon gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> www.join.hiring9.com

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      31.01.2023 ob 18:04 gost

      Tu ni nič novega saj prejšnja vlada ni drugega delala kot kradla podpirala oligarhe, tajkune, lobiste. Zato pa je pridelala 40 milijard dolga in 11 procentno inflacijo. Zdaj se pa naj vlada Goloba jebe z dolgovi gnoja debilnuga Januš groznega in njegovih hlapcev nove Slovenije. Pa ta Logar keri zdaj pripoveduje pravljice o spravi in pravljični deželi Sloveniji ko so jo prav desni pedri spremenili v puščavo.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      31.01.2023 ob 20:18 gost

      Nič ćudnega, saj pa komunisti in njihovi ićevići kolo vodijo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      31.01.2023 ob 21:12 gost

      Nova generalna sekretarka GS bo Vesna Vukovič !!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      31.01.2023 ob 23:28 eva gost

      Everyone can make money now a days very easily. I am a full time college student and just working for 3 to 4 hrs. Everybody must try this home online job now by just use. This Following Website----------------------->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗦𝗺𝗮𝗿𝘁𝗝𝗼𝗯𝟭.𝗖𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      01.02.2023 ob 20:24 ........ gost

      PRI KORUPCIJI NI LEVIH IN DESNIH, so le tisti, ki več dobijo, primer, odvetnik in sodnik nista nujno leva ali desna, sta pa nujno povezana s tistim, ki v postopku ima več denarja, prevladuje in na koncu se vse pogliha. Ta bo primer dobil, ker da ga ne dobi ne dovolijo odvetniki nasprotne stranke. (izjava odvetnice leta 2006).

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.