https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Pomurskem muzeju odprli razstavo »Kmečko delo v umetnostni in etnološki podobi«

Pomurski muzej , 07.02.2023 ob 16:15  

V Pomurskem muzeju Murska Sobota je od ponedeljka, 6. februarja 2023, v počastitev slovenskega kulturnega praznika postavljena na ogled nova razstava »Kmečko delo v umetnostni in etnološki podobi.«

Direktor Pomurskega muzeja Murska Sobota dr. Branko Kerman pove, da sta omenjeno razstavo pripravili Tamara Andrejek, umetnostna zgodovinarka in višja kustosinja ter Jelka Pšajd, etnologinja in muzejska svetovalka. Gre za razstavo, ki obiskovalce popelje v preteklost. Na razstavi je tako moč videti portrete kmetov, kmetic in kmečkih družin in krajinske pokrajine ter kiparske podobe, prežete s podobno tematiko, ki so nastale izpod rok umetnikov Franca Kuharja, Toneta Kralja, Ludvika Vrečiča, Karla Jakoba, Jančija Pandurja, Ladislava Danča, Vere Horvat, Marije Zrim in Vere Simonič Blumenau. Kmečko delo na razstavi je predstavljeno tudi s skozi pet umetniško-dokumentarnih fotografij Jožeta Kološa - "Kološa."

Na razstavi so razstavljeni tudi etnološki predmeti, orodja in pripomočki, ki so jih kmetje uporabljali, ki dodatno pojasnijo naslikan kmečki pripomoček. Ob vsem tem pa si obiskovalci lahko na razstavi ogledajo kratke dokumentarno etnološke filme, ki prikazujejo kmečka opravila v sliki in zvoku, ki jih je pripravila Jelka Pšajd.

Ob odprtju razstave je izšel tudi katalog, pri nastanku katerega so sodelovale dr. Marija Makarovič, etnologinja; Tadeja Andrejek, zgodovinarka; Jelka Pšajd in Tamara Andrejek. Publikacija je bogata z vsemi fotografijami predmetov, ki jih imajo obiskovalci na razstavi videti in jih je zajel v fotografski objektiv Tomislav Vrečič. Avtor publikacije, v kateri so prispevke zapisale štiri avtorice, pa je Gregor Purgaj, ki je mimogrede s svojim umetniškim vidom izoblikoval prostor, v katerem so razstavljena umetniška dela.

Ob tem pa direktor doda, da bodo na Prešernov dan, med 11. in 12. uro, v Pomurskem muzeju med drugi lahko obiskovalci videli tudi praktični prikaz predenja na kolovratu, kar je danes že prava redkost. 

Soavtorica razstave Tamara Andrejek, v imenu obeh avtoric v svojem nagovoru najprej izpostavi idejno zasnovo te morebiti nenavadne razstave, ki vsebuje likovno umetnost, etnološke predmete, povezovalna nit pa so tudi fotografije Jožeta Kološa - "Kološa," ki prikazujejo to kmečko opravilo v dejanskem življenju tam v davno minulih petdesetih letih. Ob tem izpostavi, da je za samo razstavo  kriva ena sama slika Toneta Kralja, na kateri je upodobljeno ličkanje koruze. Slika je iz leta 1951, prišla pa je kot darilo Osnovne šole II Murska Sobota že leta 2006. 

Lansko leto decembra pa je bila razvozlana tudi zgodba, kako je prišlo to delo Toneta Kralja do Osnovne šole II. V tistem času naj bi se odvila ena potujoča razstava, ki je bila organizirana zato, da bodo slovenska mesta, oddaljena od centra tedanje umetnosti Ljubljane, doživela likovno tvornost številnih umetnikov. Med katerimi je bil tudi Tone Kralj. Takratno vodstvo Osnovne šole se je odločilo, da to njegovo delo odkupi. Na njegovi sliki pa je z markantnimi potezami utelešena podoba realistično socialno angažirane obravnave kmečkega življenja. Ker pa njihova muzejska zbirka vsebuje številna likovna dela, ki so razstavljena ob različnih priložnostih, sta s soavtorico Jelko Pšajd izbrali kmečko delo kot rdečo nit razstave, doda višja kustosinja.

Ob vsem tem pa so nabrali veliko število slik kot tudi skulptur, ki predstavljajo kmeta, njegovo osebnostno podobo in tudi to težaško ročno delo. Nekako pa so vse skupaj opredmetili s starimi predmeti, ki so danes predvsem za mlajše raritete. Nekateri jih pa nimajo več možnost drugje videti.

Tako je nastala ta razstava, ki je hommage oziroma poklon kmetu, kmetovanju. Kajti Pomurje velja še vedno za agrarno pokrajino, ki danes predstavlja območje najboljših kmetijskih zemljišč v Sloveniji, z nazivom »žitnica države.«

 

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.