https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Na Tišini svečano proslavili slovenski kulturni praznik

08.02.2023 ob 12:00  

V kulturni dvorani Občine Tišina je včeraj potekala proslava pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, na kateri so nastopili učenci in učitelji OŠ Tišina in POŠ Gederovci, KUD Tišina in DU Tišina. Slavnostna govornika na prireditvi sta bila župan Občine Tišina Franc Horvat in ravnatelj OŠ Tišina Janko Durič. 

Ob slovenskem kulturnem prazniku, v spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna, je v kulturni dvorani Občine Tišina potekala prireditev z naslovom "Moj jezik, naše bogastvo", kjer so podčrtali pomen prekmurskega narečja in knjižnega jezika. Jezik je prva in najdragocenejša dediščina, ki jo takoj ob rojstvu podedujemo od svojih staršev. Je vez s časom in prostorom v katerem odraščamo, se izobražujemo, bivamo, ustvarjamo in obstanemo. Ohranja in oživlja sporočilo iz preteklosti, ustvarja in oblikuje vrednote za prihodnost. 

Prekmurcem predstavlja prekmurščina močan identifikacijski in pripadnostni element. Tako so priložnosti, kjer bi se v domačem okolju govorilo v knjižni slovenščini zelo redke. Prekmurci svoje narečje sprejemajo zelo čustveno, tako vedno ob vsaki priložnosti radi povedo, kako lepo je to narečje in kako pomembno je, da ga ohranimo, tudi zaradi bogate zgodovine. 

Po odpeti himni učencev je sledil slavnostni nagovor župana Občine Tišina Franca Horvata, ki je poudaril pomen tega praznika za narod: "Kultura je vrednota, ki je tudi sama, ne glede na čas, mnogokrat na preizkušnji. Dan pred enim najlepših slovenskih praznikov, kulturnim praznikom, se spominjamo smrti našega največjega poeta Franceta Prešerna. Človeka, ki je bil srčen, dober in velikodušen do vseh. Prešeren predstavlja sinonim kulture našega naroda, ki se je skozi stoletja svojega sobivanja med ostalimi narodi, boril za svojo besedo in tudi za svoj obstoj. Boril se je zato, da ne bi nikoli pozabili, da imamo kulturo vsi v prvi vrsti v svojem srcu. Samo znati in hoteti jo moramo večkrat izpustiti na plano, predvsem v odnosu drug do drugega."

Po besedah ravnatelja OŠ Tišina Janka Duriča kultura ni samo en dan v letu, temveč bi morala biti del vsakdanjega življenja. "Pazimo na izrečene besede, bodimo dobri do bližnjih in pošteni," je še med drugim dejal.

Bogat kulturni program s petjem, recitiranjem in plesom so pripravili učenci in učitelji OŠ Tišina in POŠ Gederovci, KUD Tišina in DU Tišina. Slovesnost sta povezovala Hema Hanc in Anton Omar.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.02.2023 ob 14:14 obnovljivi vir gost

      Vidite kako lepo ! Polna dvorana na račun nastopajočih , NE kulturnega praznika !!! Starši so pripeljali otroke nastopat in neposredno ostali na proslavi ! Teh mladi obrazov drugače NE vidiš na takih prireditvah ! Na kratko povedano prireditev samemu sebi , kajti kulturna ozaveščenost današnjega človeka je na minimalcu ! Vse drugo je v ospredju razen pogled v svojo identiteto ---kulturo ,ljudi ne zanima , zato je naš obstoj dolgoročno pod velikim vprašajem !!!!!!!! Žalostno vendar resnično !!!

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.02.2023 ob 16:02 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.