https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Aleš Čerin v Bakovcih: Potrošništvo ne osrečuje, ljudje pa se izmikamo gradnji odnosov

Bakovci  

Aleš Čerin je minuli petek Bakovčanom predaval o preprostosti – z njimi je delil svojo izkušno o tem, kako je sam preživel z enim evrom na dan. Opozoril je na neekonomično ravnanje s hrano in naravnimi energijskimi viri ter na posledice, ki jih ima zapravljivost. Navzočim je predstavil možnosti, kako zapraviti manj in obenem zadovoljno živeti.

Aleš Čerin – mož, oče, dedek, skavt, podjetnik, bloger ... je o preveč potrošniškem življenju in preprostosti temeljiteje začel razmišljati leta 2007. Skrbi ga dejstvo, da se ljudje izmikamo gradnji odnosov, svoje duhovno zadovoljstvo pa iščemo v materialnih dobrinah. V tednu Karitas je tako navzoče nagovoril, da naj začnejo razmišljati o svojem odnosu do vsega, kar nam je dano, in tisto, česar imajo preveč, dajo drugim.

Slovenci zavržemo 40 % hrane

Materializem je že tako globoko posegel v naše življenje, da si le-tega ne znamo, po besedah Čerina, predstavljati brez nenehnega kupovanja stvari, ki jih sploh ne potrebujemo. Po statističnih podatkih zavržemo kar okrog 40 % hrane; v smeti mečemo stroje, ki še prav dobro delujejo, kupujemo vedno večja stanovanja, večje avte ...

Aleš Čerin pravi, da mora imeti človek vedno toliko prihrankov, da lahko, če ostane brez službe, preživi 6 mesecev: "Le takrat je človek sposoben pogumnih odločitev," pove pa še: "Treba je razlikovati med preprostostjo in revščino ter preprostostjo in skopuštvom – slednje namreč še nikogar ni osrečilo."

Treba je odvreči nepotrebno

Čerin loči 5 stopenj na lestvici imetja: preživetje, udobje, luksus, dovolj, pretiran luksuz: "Vsak posameznik mora sam pri sebi ugotoviti, kje je tista stopnja, ko imamo dovolj. Tisti, ki s(m)o solidno situirani, bi se morali še posebej zavestno odločati, katere stvari lahko iz življenja izločimo, saj nimajo vsi toliko, kot mi." Pravi še, da je pomembno, da stvari ne jemljemo samoumevno, ampak jim znamo ceniti.

Živimo na račun naslednjih generacij

Čerin izpostavlja negospodarno ravnanje z naravnimi viri, npr.: odmetavanje hrane, čezmerna poraba vode, nafte, onesnaževanja okolja z nevarnimi odpadki ... Opozarja, da ima vsaka odločitev – in vsak ima možnost odločitve – vpliva na cel svet: "Naslednje generacije nam ne bodo hvaležne za svet, kot jim ga bomo zapustili. Naši vnuki bodo lahko srečni, če jim bo iz pip tekla pitna voda."

Da se preživeti z evrom na dan

Težko, a možno. Čerin je v okviru projekta "Evro na dan" to preizkusil v realnem življenju – pri tem je evro porabil za hrano. Pri tem si je postavil pravila: ni smel shujšati več kot 6 kg, ni smel negativno vplivati na počutje sebe ali družine, ni se smel pustiti povabiti na večerjo ipd. Z enim evrom si je tako skuhal zajtrk, kosilo in večerjo – z osnovnimi sestavinami, vse nepotrebo je odstranil; začel je obdelovati vrt, ni zavrgel nič hrane, bolj pa se je začel tudi zavedati vrednosti hrane, tako denarne kot hranilne.

Obstajajo alternative

V teh kriznih časih je še posebej potrebno, da znamo preživeti tudi z zelo malo denarja. Pri tem je predavatelj navedel nekaj možnosti, ki človeka na prizadenejo, da zmanjšajo izdatke, obenem pa tudi pozitivno vplivajo na zdravje – hrano si pridelamo sami; sadje, ki pade z dreves, predelamo; iz prehrane izločimo vse nepotrebne sestavine: »Vsak mora sam izbrati svojo pot in se naj tudi ne primerja z drugimi.«

Denar, ki so ga zbrali na prireditvi, bo namenjen otrokom v misijonu Pedra Opeke na Madagaskarju za projekt "Obrok riža na dan – vsak dan". Z enim evrom na Madagaskarju kupijo dva kilograma riža, vsakodnevne hrane teh otrok.

Na prireditvi sta nastopila najmlajša člana Prekmurske godbe Bakovci, Samo in Blaž, ter pevke iz bakovskega cerkvenega mladinskega zbora s kitaristoma. Program je z mislimi o preprostosti povezovala Jožica Lukač.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.