https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kaj se dogaja v Savi Turizem? V Pomurju nezakonite odpovedi, na Obali stavka

05.03.2023 ob 6:00  

Kljub stavki in nestrinjanjem s prerazporeditvijo sobaric in čistilk so bile te s 1. marcem 2023 prezaposlene na zunanjega izvajalca. Stavkajoče so podprle tudi sobarice iz Term 3000, ki jih je ista usoda doletela že pred 10. leti. Medtem ko vodstvo Save Turizem vztraja, da dosledno spoštujejo zakonodajo, pa so v Zdravilišču Radenci nezakonito odpustili več delavcev.


Sava Turizem je v lasti družbe Sava, katere 90-odstotna lastnica je prek Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe država, pod njeno okrilje pa poleg Hotelov Bled in Bernardin spadajo še Terme Ptuj, Terme 3000 – Moravske Toplice in Zdravilišče Radenci. 

V Sindikatu delavcev Save Turizem ostro nasprotujejo prenosu zaposlitev sobaric na zunanjega izvajalca. Delavci so s stavko izrazili zahteve po odpravi plačnih nesorazmerij, takojšnji uskladitvi osnovnih plač z lansko inflacijo, sklenitvi aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi in dvigu povračila stroškov prevoza na delo. Ob stavki pa je vodilne v Savi Turizem najbolj skrbelo, kot je dejal Igor Škrinjar, vodja pogajalske skupine in direktor kadrovske službe v družbi: »da je poskrbljeno za vse naše goste in da stavka povzroči družbi najmanjšo materialno škodo«.

Podporo stavkajočim na Obali so izrekli številni drugi sindikati in tudi del civilne javnosti, med drugim so jih podprle sobarice iz Term 3000, ki jih je Sava Turizem prezaposlila k zunanjemu izvajalcu že pred 10. leti, njihove izkušnje pa so vse prej kot dobre. Kot je povedala Kornelija Kianec, sobarica v Termah 3000, so s tem ogromno izgubile ter se soočale s številnimi problemi: »od brisanja ur, dela brez počitka tudi po 12, 13 dni, prosto le dva dneva v mesecu, grdega obnašanja vodij …«

Medtem ko vodstvo Save Turizem vztraja, da dosledno spoštujejo zakonodajo, tako v primeru stavke kot pri nedavni tragediji v Termah Ptuj, pa vendarle ni tako. V Zdravilišču Radenci so namreč pod pretvezo poslovnega razloga odpustili več reševalcev iz vode, v vseh primerih pa je tako Delovno sodišče kot tudi Višje delovno in socialno sodišče ugotovilo, da je bila odpoved pogodbe delavcem nezakonita. 

Tudi odpuščeni reševalci v Zdravilišču Radenci so opozarjali na napake in kršitve delovno pravne zakonodaje ter nezadostno število zaposlenih reševalcev iz vode, od Save Turizem pa so prejeli odpoved zaradi »reorganizacije z zmanjšanjem števila zaposlenih«. Odpoved so prejeli en dan pred zaprtjem kopališč zaradi protikoronskih ukrepov. Med sojenjem pa je bilo ugotovljeno, da so na dan, ko so odpuščeni prejeli odpoved, na istem delovnem mestu podaljšali pogodbo zaposlenemu za določen čas, kateremu so sicer le to podaljšali skupaj kar 7 krat. 

Odpuščene reševalce iz vode naj bi nadomestili reševalci iz Term 3000 in Term Ptuj, kar pa se ob ponovnem odprtju kopališč po sprostitvi protikoronskih ukrepov ni zgodilo, saj po mnenju odpuščenih tudi na teh destinacijah niso imeli viška reševalcev. Celotno ekipo reševalcev iz vode v Zdravilišču Radenci so tako prevzeli zunanji izvajalci t.i. outsourcing, čeprav struktura kopališča terja reševalce iz vode vse leto v enakem obsegu. 

Foto: izrez zaslona, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.