https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Iz bioplinarne v Lendavi znova izteka črna gošča. Nameren izpust ali sabotaža?

07.03.2023 ob 16:34  

Iz bioplinarne v Trimlinih v občini Lendava je pretekli konec tedna znova izteklo več sto kubičnih metrov digestata. Črna snov je močno zaudarjala in onesnažila bližnjo njivo ter potok Kopica. Pri izrednem inšpekcijskem nadzoru je bilo ugotovljeno, da je bil poškodovan glavni ventil. Župan Lendave Janez Magyar meni, da je šlo za nameren izpust, medtem ko je oskrbnik inšpektorjem dejal, da je šlo za sabotažo.


Župan Lendave Janez Magyar si je dogajanje v nedelujoči bioplinarni konec prejšnjega tedna ogledal tudi sam. Digestat je po njegovih besedah tekel iz cisterne na sosednjo njivo, ki je v lasti bioplinarne. Ko je bila zemlja prepojena z njim, pa je začel odtekati v potok Kopica. Digestat je sicer ostanek organskih snovi iz bioplinarn, ki se lahko uporablja kot gnojilo.

Prepričan je, da gre za neodgovorno in namerno dejanje, saj do iztekanja digestata iz kompleksa bioplinarne ni prišlo prvič. Prebivalci so že večkrat protestirali zaradi neznosnega smradu, ki naj bi se širil v njeni bližini. Nazadnje se je takšen izpust zgodil leta 2020. Poleg tega je bilo po besedah župana jasno, da je nekdo namensko odprl ventil na cisterni, da je lahko iz nje iztekala omenjena snov. Bioplinarna namreč ne obratuje, je pa v fermentorjih ostala umazanija oz. digestat od prejšnjega lastnika. Novi lastniki bi ga morali po odredbi okoljske inšpekcije odpeljati na uničenje, a tega niso storili. Takrat so bile o incidentu obveščene vse pristojne inštitucije, a se do danes v zvezi s tem ni zgodilo nič, je razočaran župan. 

Tovrstne izpuste na občinski upravi redno prijavljajo, policija svoje delo opravi, pridejo tudi inšpektorji za okolje, a v nadaljevanju se ne zgodi nič, opozarja župan. Kot pravi, je do zdaj že večkrat skušal priti v stik z lastnikom bioplinarne, a se ta srečanjem izogiba.
Na inšpektoratu za okolje so navedli, da so v ponedeljek v bioplinarni opravili izredni inšpekcijski nadzor. V njem so ugotovili, da se je snov iz bioplinarne začela razlivati zaradi prisilnega odprtja in poškodovanja glavnega ventila, počene medenine in odvitih vijakov na njem.

Na inšpektoratu za okolje so navedli, da so v ponedeljek v bioplinarni opravili izredni inšpekcijski nadzor. V njem so ugotovili, da se je snov iz bioplinarne začela razlivati zaradi prisilnega odprtja in poškodovanja glavnega ventila, počene medenine in odvitih vijakov na njem.

Na vratih fermentorja je bilo poškodovano tesnilo, za katero je oskrbnik bioplinarne za inšpektorat dejal, da ga je poškodoval neznanec. "Ugotovljeno je tudi bilo, da je v soboto neznani povzročitelj izklopil transformacijsko postajo za lastno rabo. S tem, ko je bila odklopljena električna energija, avtomatsko oziroma samodejno zapiranje ventilov na fermentorjih ni delovalo," so zapisali na inšpektoratu.

Kot pravijo, snov iz bioplinarne v času pregleda ni več iztekala, bile pa so vidne sledi izpuščanja snovi iz fermentorja bioplinarne na asfaltno površino pred njim, na bližnje kmetijsko zemljišče in navzdol po brežini potoka Kopica na južni strani bioplinarne.

V potoku Kopica je bilo mogoče opaziti tudi površinske pene. Voda v potoku je bila v delu, kjer je bilo zaznati sled izpusta, že bistra in brez vonja, so zapisali. Po navedbi oskrbnika bioplinarne za inšpektorat naj bi iz bioplinarne izteklo od 100 do 200 kubičnih metrov snovi, po navedbah Policijske uprave Murska Sobota pa od 200 do 300 kubičnih metrov.

Foto: Posnetek zaslona, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2023 ob 16:53 ....... gost

      Zanima me, če v tej državi obstaja v 30 letih institucija, ki je sposobna narediti red in spoštovati zakone? Odgovor IN DOKAZ bo nagrajen z 1000 EUR.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.03.2023 ob 16:30 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2023 ob 17:18 gost

      Kako bodo delali zakonito če so pa vsi podkupljeni. In to niti več ne skrivajo. Zato bi vse te inštitucije morali zakleniti. In z teh prostorov kjer so vse te nedeujoče inštitucije narediti stanovanje za mlade. Bo vsaj nekaj v državi pametnega iz teh prostorov. Kajti če mi mamo službe kot so vse vrstne inšpekcije, gradbene, okoljske, prostorske, zemljiške knjige, gurs, vurs pa pitaj boga ka Nej vse in nič ne delajo potem tudi ne rabijo prostorov in davkoplačevalskega denarja. Keri bo pa prišel prav tistim ki se res trudijo če so take inštitucije.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.03.2023 ob 17:45 Hajra gost

      Verjamem da bo velesposobni župan Janez to porihtal, no če ne se bo pa itak z vsemi skregal

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.03.2023 ob 19:15 gost

      Kakšna neki sabotaža to je namerno

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.03.2023 ob 21:25 Gajdar gost

      Ko so se začele pojavljati bioplinarne so to občine podpirale, saj so se nadejale denarju. Ker ni dovolj zelene mase, se v bioplinarne na primer Nemščak pri Ižakovcih vozi bio odpad iz Avstrije in Hrvaške, celo crkotina, ko se iz tega potegne preko vretja ven plin gre ta odpad za gnojenje po njivah in v podtalnico (vse bi bilo v redu, če bi se vrenje dogajalo na predpisanih 75 celzija, ampak ne boljši izkoristek bakterij in plina je na 65 celzija, tako da gre večina živih bakterij in virusov iz mesne mase na njive in v podtalnico). Podobno je z Kemisom, občina Vrhnika je potegnila lepe denarje, se razširila sedaj pa bi se rada kemične tovarne znebila. Potem imamo narodne parke Goričko, biosferno območje Mura itd. Lepo je bilo, ko so prišli v občine denarci, sedaj pa je udarilo po ljudeh predvsem po kmetih (prepoved uporabe zaščitnih sredstev, problemi pri umeščanju objektov v prostor itd.). IN KAJ JE SKUPNEGA VSEMU TEMU? VELIKA POŽREŠNOST ŽUPANOV - SKRB ZA NJIHOVO PONOVNO IZVOLJIVOST IN DOBRO PLAČO!

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.03.2023 ob 4:42 Pohorčan gost

      Ke te tou???? Tou so se ga črni domobranci kuj usral, črnem!!!!u jajošu ga je v gate fsekalo kere mu je raztrgalo!!!!!

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.03.2023 ob 9:06 strup in gnoj gost

      Kateri idiot pa je dal dovoljenje, da se bioplinarna zgradi tako blizu Lendave?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.