https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nakup električnega kolesa - na kaj biti pozoren ob nakupu?

13.03.2023 ob 6:05  

Električno kolo je učinkovito, prijetno in okolju prijazno prevozno sredstvo za vsakdanjo rabo. Spodaj podajamo nekaj nasvetov, na katere ključne parametre morate biti pozorni pri nakupu.


Najbolj zagrizeni kolesarji menijo, da so električna kolesa le potuha za lene športnike. Pa je to res?

Električno kolo namreč, prav tako kot navadno kolo, zahteva da ga poganjamo, s to razliko, da kolesarju ob prevelikem naporu pomaga električna baterija. Kar pomeni, da lahko ob enakem naporu premaga večjo razdaljo.

Kolo na električni pogon je tako primerno tudi za tiste v slabši fizični kondiciji in tiste, ki jim zdravstveno stanje ne dopušča večjih fizičnih naporov.

Kako deluje električno kolo?

Električno kolo poganja električni motor, ki deluje s pomočjo baterije. Ta je običajno litij-ionska in je nameščena na okvirju kolesa.

Katero električno kolo izbrati?

Vsaka kolesarska trgovina načeloma prodaja tri vrste električnih koles:

  • mestna,
  • treking in
  • gorska.

Mestno električnokolo je najbolj primerno za vse, ki se večino časa vozite po urejenih poteh, medtem ko je treking električno kolo primerno za vožnjo po bolj zahtevnem terenu in kolesarskih stezah.

Če se nameravate voziti pretežno po zahtevnejših terenih, makadamu in neurejenih poteh, potem je za vas najbolj primerno gorsko električno kolo.

Izbira pravega kolesa, pa ni odvisna le od terena po katerem ga boste vozili, temveč je treba pomisliti še na nekaj drugih ključnih parametrov.

Namen uporabe

Eden izmed glavnih dejavnikov odločitve pred nakupom električnega kolesa, je vsekakor namen uporabe.

Ga boste vozili zgolj do trgovine in nazaj, ali se boste z njim večkrat odpravili na daljšo in zahtevnejšo pot? Se boste z njim resneje rekreirali, ali vam bo služil le za občasno zabavo?

Doseg baterije

Zmogljivost baterije je pomemben faktor pri nakupu električnega kolesa, saj določa koliko kilometrov lahko prevozite z enim polnjenjem.

Doseg lahko izračunate tudi sami s preprosto formulo: amperi (A) X volti (V)= vati (W).

Na primer, kolo s 36-voltno baterijo in 20-amperskim krmilnikom omogoča 720 vatnih ur. Za en kilometer povprečne vožnje, brez poganjanja kolesa, se porabi približno 12 vatnih ur, torej boste teoretično s tako baterijo lahko prevozili do 60 kilometrov.

Izračun je seveda informativen, saj je treba upoštevati številne dejavnike, ki vplivajo na doseg:

  • kapaciteta baterije,
  • moč motorja,
  • vrsta terena,
  • način vožnje,
  • vremenske razmere,
  • teža voznika,
  • tlak v pnevmatikah.

Polnjenje po navadi traja do štiri ure, vendar je to odvisno od zmogljivosti baterije in polnilca.

Načeloma električna kolesa poganjajo litij-ionske baterije, dražja kolesa pa imajo kakovostnejše baterije z daljšo življenjsko dobo. Ste vedeli, da pogosto polnjenje vpliva na življenjsko dobo baterije?

Pozicija motorja

Motor pri električnem kolesu je lahko nameščen na sredini ali v pesto zadnjega oziroma sprednjega kolesa.

Motor v sprednjem kolesu (običajno pri starejših različicah) zahteva večjo pazljivost med vožnjo, medtem ko motor v zadnjem kolesu omogoča dobre vozne lastnosti.

Moč je najučinkovitejše porazdeljena v primeru motorja na sredini, zato je tudi občutek najbolj naraven.

Teža električnega kolesa

Električna kolesa so v osnovi precej težja od klasičnih koles, zato se veliko kolesarjev odloča za nakup lažjega električnega kolesa.

Predvsem zato, ker je tako kolo lažje prenosljivo, hkrati pa omogoča lahkotno vožnjo.

Varnost električnega kolesa

Še posebej če kupujete cenejše električno kolo, imejte v mislih, da je varnost zelo pomembna. Predvsem bodite pozorni na:

  • vzmetenje na vilicah,
  • integrirane luči in odsevnike,
  • zavorna moč mora ustrezati motorju.

Bodite pozorni, da ima kolo vsa potrebna certificiranja. Najboljše je, da ga kupite od preverjenih proizvajalcev električnih koles, med njimi je vsekakor znamke Scott.

Cena električnega kolesa

Ko se odločate za nakup takega kolesa, naj vam ne bo vodilo cena, saj so ostali parametri veliko bolj pomembni. Sicer ni nujno, da je cenejše kolo slabo, je pa zagotovo končna zmogljivost slabša.

Koliko boste odšteli za kolo je odvisno predvsem od tega, koliko vam je pomembna kakovost in varnost električnega kolesa.

Električno kolo omogoča udobno vožnjo z mislijo na nižji ogljični odtis, zato se čedalje več ljudi odloča za nakup. Pred izbiro pravega kolesa za vas, ne pozabite na zgoraj naštete parametre, za lažjo odločitev se posvetujte z izkušenimi prodajalci in ne pozabite prositi za testno vožnjo.

* Oglasni prispevek

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.