https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Predstavitev knjige Soboška sokolska leta

22.03.2023 ob 16:35  

V torek, 21. marca 2023, je v Hotelu Zvezda v Murski Soboti potekala predstavitev knjige Soboška sokolska leta: 1920-1941. Knjigo je predstavil njen avtor Ludvik Zelko.

Knjiga Soboška sokolska leta: 1920-1941, avtorja Ludvika Zelka, je zgodba ustvarjalnega dela Sobočanov na športnem in kulturnem področju. Zajema delovanje Sokolstva v Murski Soboti in je zajeten kronološki prikaz dela soboških Sokolov. Natisnjena je bila konec leta 2022 v sklopu delovanja Športne zveze Murska Sobota. Predstavitev knjige je povezoval nekdanji športni pedagog na Osnovni šoli III, Mario Čep. Prisotni so bili še urednik publikacije in sekretar Športne zveze Murska Sobota Goran Gutalj, podpredsednik Športne zveze Murska Sobota Igor Makari in avtor dela Ludvik Zelko, ki je knjigo predstavil.

V uvodu je zbrane nagovoril soboški župan Damjan Anželj, ki je dejal, da je delo pomembna in izjemna publikacija ter izpostavil pomembnost obnove Sokolskega doma. »Gre za začetek organizirane telesne vadbe, ki je v močni povezavi s Sokolskim domom, današnjim TVD Partizanom, ki nam, kot občini, nikakor ne služi v ponos.« Kot je še povedal Anželj, gre za eno markantnejših zgradb v soboški občini, ki ima tudi zgodovinski pomen, a je v zelo slabem stanju.

Kljub številnim telovadnicam v Murski Soboti, športnih prostorov še vedno primanjkuje, saj številna športna društva in klubi nimajo svojega prostora. Dom je potreben prenove in še lahko služi svojemu namenu, župan pa se že ukvarja s problemom sanacije. »V svojem mandatu si bom močno prizadeval, da bo ta dom končno deležen prenove, ki jo potrebuje,« je zaključil Anželj.

V publikaciji je zajeto vso razpoložljivo gradivo o sokolskem gibanju v Murski Soboti. Knjiga opisuje stanje in dogodke po priključitvi Prekmurja Kraljevini SHS, ko je bila v Murski Soboti dana pobuda za ustanovitev organizacije, ki bi se ukvarjala s športom. Le-ta je bila uresničena spomladi 1920 z ustanovitvijo telovadnega in ljudskega prosvetnega društva Sokol. To je bil začetek organizirane telesne vadbe v Murski Soboti, ustanovitelji Sokola so takrat orali ledino na področju športa in telovadbe. S sokolskim društvom so se zastavile prve organizirane oblike športne dejavnosti, mesto pa je pridobilo še danes pomembne športne objekte: Sokolski dom, letno kopališče in mestni stadion Fazanerijo. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.03.2023 ob 20:29 angliarobson gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.03.2023 ob 10:49 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. … For more details visit————————➤ .pay.hiring9.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.03.2023 ob 5:57 Igor Makari gost

      Prosim, da popravite moj priimek iz Mahaj v Makari. Resno nikomur ne maram 😂😂😂

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.