https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: Soboški mestni svetniki sprejeli letošnji proračun

28.03.2023 ob 18:30  

Soboški mestni svetniki so na današnji 4. redni seji mestnega sveta v drugi obravnavi sprejeli proračun Mestne občine Murska Sobota za leto 2023, ki je težak 31,6 milijona evrov. Od tega bo za investicije namenjenih 47 odstotkov, za socialne transferje, predšolsko vzgojo, šolstvo, kulturo, šport in druge programe pa 31 odstotkov proračuna.

Svetnice in svetniki so na 4. seji mestnega sveta v drugi obravnavi sprejeli letošnji proračun Mestne občine Murska Sobota v višini 31,6 milijona evrov. 

Za investicije in investicijske transferje je v proračunu namenjenih nekaj več kot 14 milijonov evrov, od tega si soboška občina obeta skoraj 8 milijonov evropskih in državnih sredstev, kar ji bo omogočilo dokončanje projektov Trajnostne mobilnosti in drugih sofinanciranih investicij.

Tudi v tem proračunu je regijski projekt nadgradnje Vodovoda sistema B, s katerim bo občina pridobila okrog 14 km novega vodovodnega omrežja ter sočasno obnovo cestne infrastrukture. Nadaljevala se bo obnova kanalizacijskega in vodovodnega omrežja v občini. Gregorčičeva in Slomškova ulica bosta dobili novo podobo z izgradnjo novega krožišča pri stolni cerkvi in novimi kolesarskimi potmi. Prav tako bo zaključen projekt nadzidave zdravstvenega doma in dograditev učilnic na OŠ IV. 

Pomembnejše investicije in vlaganja

Vodovod sistema B 4.373.039 €
Trajnostna mobilnost 2.481.264 €
Nadzidava zdravstvenega doma 2.405.182 €
Gregorčičeva in Slomškova ulica 2.058.275 €
Ceste in prometna infrastruktura 1.819.092 €
Reševanje stanovanjske problematike 1.226.699 €
Investicije v OŠ 591,072 €
Ceste in vodovod 530.252 €
Celovita obnova kanalizacije 523.366 €
Sanacija parketa v telovadnici OŠ I 351.431 €
Objekti za rekreacijo 211.287 €
Varčna javna razsvetljava 192.900 €

Poseben poudarek bo namenjen reševanju stanovanjske problematike. Občinski stanovanjski sklad je pridobil gradbeno dovoljenje za ureditev 12 stanovanj za mlade in 3 neprofitna stanovanja v stavbi nekdanje ekonomske šole v središču Murske Sobote. Prav tako bo občina nadaljevala s subvencijami za rešitev prvega stanovanjskega problema. V predlog proračuna pa so tudi letos vključena sredstva za izvedbo participativnega proračuna v višini 100 tisoč evrov.

Drugi pomembnejši projekti so še: komasacija in agromelioracija zemljišč, obnove domov v krajevnih skupnostih, kolesarski most čez Lendavo v Polani, obnova soboškega gradu ter obnova in oprema zavodov, urejanje ŠRC Fazanerija, postajališče za avtodome ob jezeru, zamenjava strehe na projekti v TVD Partizan in zagotavljanje pogojev za razvoj gospodarstva.

Proračun ostaja tudi letos socialno naravnan, saj sredstva za socialne transferje, predšolsko vzgojo, šolstvo, štipendije, kulturo, šport, zaščito in reševanje ter druge programe, znašajo kar 9,4 milijona evrov. Samo za vrtce bo občina namenila 3,5 milijona evrov.

Več fotografi v spodnji galeriji…

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.03.2023 ob 3:03 Pohorčan gost

      Debeli pajcek a znaš kak se veže kravata????? Do pasa samo ti si predebili pajcek.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.03.2023 ob 6:41 nouvi veter gost

      Sobočki svetniki smo ministri dr. Jevški porinouli prst v očij. Človik je delo vse ka vniči patekara Zafca. Zdaj pa nas je srečala pamet pa je Zafcof pojeb reden direktor. Bravo. Anželj či glij so tvoji SD nej bilij za Zafca si pokazo, ka si nej odvisen od Jevška. Tak si herbo samo duge. Dobro voziš. Tak neprej. Minister zdaj nede vüpo več prijti v Soboto. Velka sramota za njega. Of njegof Đurof pa tüdi v MB nema mera ka se ne vej iti politike pa vtapla MB župana.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.03.2023 ob 18:42 bčan. gost

      Sprejet letošnji proračun, ampak tudi letos ni v planu izgradnja kolesarske steze od Bakovec do Dokležovja. Lažejo nam že nekaj mandatov, laže nam mestna svetnica in predsednica KS Bakovci gospa Nives Cajnko, ki je na veliko prepričevala krajane, da je že vse pripravljeno za gradnjo kolesarske in mosta na kanalu. Kolikor imam informacije imajo v občini Beltinci že vse pripravljeno za gradnjo njihovega dela kolesarske steze (do občinske meje). Župan, Cajnkova in ostali mestni svetniki očitno ne poznajo kje vse so kolesarske steze že zgrajene, tako bi tudi sobočanci z veseljem koristili kolesarsko do Dokležovja in naprej ali proti Lipovcem, Rakičanu in nazaj v M.Soboto, ali pa celo iz Dokležovja do Bistrice in Črenšovec, seveda vse po kolesarski stezi. Ta kolesarska pač ni aktualna nikomur. Še malo pa bomo v Bakovcih izgubili tudi šolo, saj se baje v občini Beltinci pripravljajo, da bi Dokležovsko podružnično šolo priključili OŠ Beltinci. Do Beltinec imajo iz Dokležovja kolesarsko stezo skozi Bratonce, ali novo kolesarsko skozi Ižakovce do Beltinec. V Bakovcih nas je pa vsako leto manj, mladi nimajo kje graditi in odhajajo v druge vasi in občine. Če bo šlo tako naprej, bodo naši Bakovci vas ostarelih, brez mladih. Zamislite se malo v mestni občini M.Sobota in v naši KS Bakovci, če že ni prepozno.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.