https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

(FOTO) Martin Golob: »Boga želim približati ljudem«

Veržej, 30.03.2023 ob 12:30  

V sredo, 29. marca, je v polni Kovačičevi dvorani Zavoda Marianum Veržej potekala predstavitev knjige "Na spletni prižnici," katero so predstavili duhovnik Martin Golob, avtor ter novinar Lojze Grčman in Manica Ferenc.

 

Knjižna uspešnica

Knjiga Na spletni prižnici, Misli in spodbude Martina Goloba, založbe Družina, je že pred izidom zajela val zanimanja, saj je bilo takrat zbranih čez tisoč prednaročil. Martin Golob je v njej spregovoril o sebi, svoji veri in tem, kaj uči katoliška cerkev.

Od vsake knjige, ki je že v šestem ponatisu, "gresta dva evra za pomoč družinam v stiski," pove Grčman. S pomočjo Karitasa so tako šestim družinam po Sloveniji že razdelili 24 tisoč evrov, vsaki družini štiri tisoč evrov.

Knjiga je sestavljena iz šestih poglavij, ki zajemajo predstavitev, vloganje, prenose maš, govora je o molitvi, zakramentih ter Martinovih družinskih povezavah. "Potrebnih je bilo 13 ur intervjujev, 14 obiskov je bilo v Grosuplju," pove avtor knjige, ki izpostavi, da knjiga odslikava Martinovo osebnost in pogled na vero.

Veliko zanimanje

V stotih dneh so prodali več kot 13 tisoč izvodov, kar je v Sloveniji redek uspeh. Da je knjiga prava uspešnica, je bilo vidno v Veržeju, kjer je Kovačičeva dvorana pokala po šivih, saj je obisk priljubljenega mladega duhovnika Martina Goloba, požela veliko zanimanja.

Katoliški duhovnik mlajše generacije je širši javnosti postal prepoznaven prek spleta, predvsem zaradi preprostega in prisrčnega nagovarjanja številnih sledilcev. V Veržeju je Golob spregovoril o prigodah svojega življenja, vse od romanj do svojega dela.

Oznanjevanje Boga

"Vse to, kar počnem, je zaradi oznanjevanja," pove mladi duhovnik, ki Boga oznanja preko medijev in socialnih omrežij, revij, časopisov ter knjig. "Pot sem spontano začel preko Aleteie, z blogom in novinarji so me začeli vabiti na pogovore. Kot pove, ga je navdihnil apostol Pavel, ki je povsod oznanjal Boga. "Kjer koli je bil, je govoril o Bogu. Nenazadnje sem navdih dobil tudi pri škofu Vovku, o katerem sem študiral."

"Boga sem želel približati ljudem," pove in doda, da je cerkev sveta in grešna. Sveta zaradi Jezusa, grešna zaradi ljudi. "Pomeni, da smo v cerkvi ljudje, ki nismo društvo popolnežev, ampak bratje in sestre, ki skušamo slediti Jezusu."

Njegov cilj je, da kljub vsem aferam in žalostnim zgodbam, prinaša upanje, da je Bog večji od afer, večji od naših grehov, ker je tudi usmiljenje večje od naših grehov. "Vse počnem, da bi oznanjal Boga."

S prenosi svetih maš preko spleta je nehal, ker želi, da ljudje pridejo v cerkev. "Ko smo v živo, je čist drugo, saj smo ljudje odnosna bitja."

Poudarek daje družini

Martin Golob daje velik poudarek družini. "Družina je na koncu vse, kar ti ostane. Starši gradite nesmrtnost, če svoje otroke dobro vzgajate," poudari in zase pravi, da je imel privilegij, saj je rastel na kmetiji, s petimi brati s staršema, ki sta čisto preprosta. Kot otrok je rad delal doma na kmetiji. Duhovniški poklic mu je bil blizu, saj ima nekaj stricev, ki so duhovniki. Na kmetiji pa je pogrešal delo z ljudmi, saj je delo z njimi dodaten izziv.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.