https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Čisto okolje vpliva na dobro počutje in zdravje

10.06.2023 ob 18:00  

"Zdravje in dobro počutje sta v veliki meri povezana z okoljem, v katerem živimo. Čista voda in zrak so naravni viri, ki omogočajo preživetje, medtem, ko zdravi ekosistemi nudijo prostor za sprostitev in druženje. Kljub neizogibnemu onesnaževanju okolja, čedalje večji izpostavljenosti kemikalijam in vplivu podnebnih sprememb je ohranjanje ravnotežja med zdravjem ekosistemov in zdravjem ljudi nujno," opozarjajo pri Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Za svoje zdravje lahko veliko naredimo sami:

  • gibajmo se na svežem zraku,
  • uživajmo lokalno pridelano hrano,
  • prostore v katerih se zadržujemo zračimo (odpiranje oken 2-8 krat dnevno, vsaj za nekaj minut),
  • ogrevajmo se s kurilnimi napravami z majhnimi izpusti,
  • pri prenovi stavb, ki vsebujejo azbest, za odstranitev le tega, pokličimo strokovnjake.

Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da okoljski stresorji (onesnažen zrak, hrup,  nevarne kemikalije…) prispevajo najmanj 13 odstotkov vseh smrti v EU. Če bi bili ti dejavniki prepoznani dovolj zgodaj, bi lahko znatno zmanjšali njihov negativni vpliv na zdravje ljudi. Še posebno so zaradi okoljskih stresorjev prizadeti socialno bolj ogroženi in ranljivejše družbene skupine (starejši in otroci), saj okrevajo počasneje. Zaradi različnega socialnoekonomskega položaja in različnih predhodnih kroničnih bolezni se med ljudmi pojavljajo neenakosti, ki jih lahko vpliv onesnaženega okolja še dodatno poglobi. 

Evropska agencija področje okolja in zdravja izpostavlja kot enega izmed prioritetnih, pri tem pa navaja potrebe po spremljanju predvsem naslednjih vsebine:

  • kakovost notranjega zraka, še posebej v šolah;
  • proučevanje vpliva in izpostavljenosti elektromagnetnega sevanja na zdravje ljudi;
  • raziskovanje razširjenosti mikroplastike v okolju in možnih vplivov na zdravje;
  • preučevanje izpostavljenosti kemikalijam na podlagi podatkov biomonitoringa ter ovrednotenje ukrepov za zmanjšanje izpostavljenosti;
  • preučevanje učinkov kemikalij, ki se uporabljajo v kmetijstvu (pesticidi in gnojila) na ekosistemske storitve, predvsem na opraševanje in zagotavljanje zdravstveno ustrezne čiste pitne vode.

Sporočila infografike:

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je skoraj 3 odstotke smrti v svetu povzročijo kemikalije in da so za 13 % vseh smrti v EU vzrok okoljski dejavniki.

Telesna dejavnost, čista voda in zrak ter dostop do zelenih površin večajo kakovost življenja.

Vročinski volovi in delci v zraku ogrožajo življenja.

Za svoje zdravje in/ali zdravje okolja skrbite z:

  • odlaganjem nevarnih odpadkov na urejan odlagališča
  • uporabo javnega prevoza,
  • prekuhavanjem vode v primeru fekalnega onesnaženja,
  • trajnostno pridelavo hrane (naravna gnojila,
  • cepljenjem proti klopnemu meningoencefalitisu.

93 odstotkov prebivalcev Slovenije se oskrbuje z pitno vodo, katere kakovost se spremlja, pojasnjujeo pri Agenciji Republike Slovenije za okolje.

* Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.06.2023 ob 18:53 Boki gost

      In ljudi....vplivajo...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.06.2023 ob 20:03 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.06.2023 ob 22:20 gost

      Ni več čistega okolja,narave konec je in nikoli več ga ne bo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.06.2023 ob 8:27 Karel K. gost

      Ne more biti čistega okolja, ko je zbiranje odpadkov postal dobičkonosni biznis. Če pogledaš obcestne jarke vidiš, da so polni odvrženih steklenic pivskih in drugih pločevink. Po goričkih gozdovih so odločene vreče z odpadki razne vrste. Tega v Avstriji ali Švici ne vidiš. Potrebno bo tudi biti malo samoomejajoči in odpadke odmetavati tja kamor sodijo. Seveda pa se to divje odmetavanje dogaja, ker zbiranje odpadkov moraš plačati, da ti zbiratelji odpadkov dobro zaslužijo. Teško, da bi se to degradirano okolje v zadnjih stotih letih lahko še kdaj očistilo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.06.2023 ob 9:19 goat gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. … For more details visit————————➤ 𝐰𝐰𝐰.𝐩𝐚𝐲.𝐡𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠𝟗.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.