https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Z razstavo in postavitvijo replike starega kolesa obeležili 20 let društva Dimek

Beltinci, 22.05.2023 ob 16:29  

Društvo starodobnikov in ljubiteljev starih koles "Dimek" Beltinci je v Beltincih odprlo razstavo "Naših 20 let," odkrili so novo maketo dirkalnega kolesa in predstavili zbornik "Biciklin moj stari".

Njihovi začetki

Ideja o nastanku društva Dimek je nastala povsem po naključju. Avgusta 1999 se je ob akciji kolesarjenja po vaseh občine Beltinci, Bojan Bohnec peljal s starim kolesom znamke Viktoria Biefeld, letnik 1938. Ostali soudeleženci so se v glavnem peljali s kolesi mlajše izdelave in ob tem ugotovili, da imajo doma ali pa pri sosedovih tudi starejša kolesa. To je bila takrat odločilna vzpodbuda za razmišljanje o ustanovitvi društva. Zamisli o ustanovitvi društva je botrovala tudi potreba po druženju, sklepanju novih poznanstev, ohranitvi tradicije ter zbiranju starih koles.

Prvo srečanje ljubiteljev starih koles je bilo oktobra 1999, ko se je pred gostiščem Zvezda v Beltincih, zbrala skupina lastnikov starih koles v sestavi: Bojan Bohnec, Avgust Farkaš, Marjan Glavač, Marjan Makovec, Janez Pozderec in Damir Domjanič.

Pomemben mejnik je 29. marec 2001, ko je bilo Društvo starodobnikov, ljubiteljev starih koles „DIMEK“ Beltinci uradno registrirano in vpisano v register društev. So prvo registrirano društvo ljubiteljev starodobnih koles na nožni pogon v Sloveniji, v katero je bilo ob ustanovitvi vključenih 18 članov. Društvo je dobilo ime po pokojnem Mirku Baligaču – Dimeku, ki je bil velik ljubitelj narave in kolesar.

Odprtje razstave »Naših 20 let«

Dimeki so 20-letnico društva obeležili šele letos, saj jim je pandemija koronavirusa prekrižala načrte. Ob tej priložnosti so v prostorih beltinskega gradu odprli razstavo "Naših 20 let," kjer so razstavljena stara kolesa. 

Obletnico obstoja so počastili tudi z izdajo kronike. V 150 izvodih so izdali zbornik "Biciklin moj stari".  

Društvo Dimek Beltinci je skupaj z beltinsko občino in tamkajšnjim zavodom za turizem in kulturo dal v beltinskem parku postaviti maketo dirkalnega kolesa, iz časa okoli leta 1900. 

"Replika dirkalnega kolesa iz leta 1900 je poklon kolesarjem in to tako vrhunskim, ki dosegajo najboljše rezultate v svetovnem merilu, med katerima sta Primož Rogljič in Tadej Pogačar, kot tudi domačim kolesarjem," izpostavi predsednik Dimekov Slavko Horvat.

Pomen delovanja društva je viden v lokalnem in širšem mednarodnem prostoru. Z ohranjanjem kulturne in tehnične dediščine ter organizacijo različnih prireditev in dogodkov društvo skrbi tudi za kakovost življenja na podeželju.

V soboto so organizirali 21. Rally starodobnikov. Utrinke najdete tukaj: FOTO in VIDEO: Dimeki pognali pedala in čas zavrteli nazaj

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.