https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Med nagrajenci festivala Vizije tudi pomurski fotograf

28.05.2023 ob 6:05  

V Novi Gorici so ob zaključku tridnevnega festivala mladinske kulture Vizije, ki je potekal v okviru Tednov ljubiteljske kulture, podelili vizionarje – nagrade za ustvarjalnost na filmskem, gledališkem in lutkovnem področju ter na področju fotografije. Na slednjem je nagrado prejel Rene Ketiš iz Radencev.


V kategoriji fotografija - fotovizionar od 19 do 30 let je najbolj izstopal fotograf Rene Ketiš iz Radencev, ki je prejel nagrado za fotozgodbo Poglej se. V mlajši kategoriji, od 15 do 18 let, je fotovizionarja prejela Vita Bratković, ki je ustvarila fotozgodbo Epilog.

Na festivalu Vizije so se sicer predstavili mladi ustvarjalci, ki so jih v izbor uvrstili selektorji Dejan Spasić (gledališče), Nika Bezeljak (lutke), Matjaž Jamnik (film) Nataša Kovšca in Patrick Sunčan Stone (fotografija). Selektorji niso imeli lahkega dela, saj je v izboru sodelovalo kar 44 gledaliških in lutkovnih predstav iz Slovenije in zamejstva (Italija in Avstrija), 44 filmov ter 32 fotografov in fotografinj. Najboljše stvaritve so nagrajene z vizionarji.

Rene Ketiš, študent tretjega letnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, smer fotografija, je v fotozgodbi z naslovom Poglej se, ustvaril oblikovno dinamično vizualno pripoved, sestavljeno iz bežnih trenutkov vsakdanjega študentskega življenja, ki vključuje tako spontane kot tudi režirane črno-bele fotografije, posnete v analogni tehniki. V sklopu premišljeno izbranih fotografij, med katerimi se prepletajo bližnji posnetki in ulični prizori, se je osredotočil predvsem na prikaz sproščenega vzdušja, dinamičnih poz, gestike in emocionalnih stanj protagonistov.

Med gledališkimi predstavami so najbolj prepričale NE BO (Glave se pere na 90), ki si je prislužila vizionarja za najboljšo predstavo v celoti, vizionarja za igro sta prejeli Brina Rakun iz taiste predstave ter Petja Golec Horvat za vlogo v predstavi EVAEVAEVAEVAEVAEVA, vizionar za skupinsko igro pa je šel predstavi Razredni sovražnik, ki jo je uprizoril Kolektiv odprte scene.

Med lutkovnimi predstavami je najbolj izstopala predstava Antilopa crkne, ki je prejela vizionarja za preigravanje raznovrstnih lutkovnih izrazov.

Za filmske dosežke so podelili vizionarje za najboljši film v celoti (Kurent, Akademija umetnosti UNG), za vizualno podobo (Kjer se prepirata dva ..., Plac Pictures), za režijo (Sighs and Tears, DZMP Luksuz Produkcija) in za eksperimentalni pristop (I Reflect, Akademija umetnosti UNG).

Foto: Matej Maček, JSKD, naslovna Rene Ketiš (Poglej se)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.05.2023 ob 9:48 gost

      Ne vem pomurec com blokirate takšne teme , da se človek sprašuje čemu , zakaj in povrh zame smešno !

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.05.2023 ob 10:42 gost

      Ne bo dolgo pa bo tudi pomurec com podlegel Golobovi diktaturi , da bo v celoti blokiral za komentiranje ! Hlapci v lastni državi nam sledi !

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.05.2023 ob 13:45 Lali gost

        Striček, saj pa pomurec je desno usmerjen portal, za primerjavo rakičanski dvorec se ne sme komentirati ker je tam glavni Janšev podpornik

        1 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.05.2023 ob 17:46 lopata123124 gost

        vsi znamo, da politika že dolgo uporablja medije za svoje... levi in desni... hlapci smo pa vsi že tudi dolgo...

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.05.2023 ob 14:50 gost

      Ni videti , da bi bili Janševi v pomurcu com ,,,,, drugače ne bi blokirali Lali

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.