https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Cankovi obeležili 24. občinski praznik

28.05.2023 ob 13:40  

V soboto, 27. maja 2023, so na Cankovi obeležili 24. občinski praznik. Proslava s podelitvijo priznanj je potekala v kulturni dvorani tamkajšnjega vaško gasilskega doma.


»Med rahlo zaobljenimi griči, med dolinami in pobočji, kjer se stikata prekmurska ravnica in gričevnato Goričko, se razprostira idilična pokrajina občine Cankova,« je uvodoma dejala Ines Sukič, ki je povezovala slavnostni dogodek.

Župan Danilo Kacijan je, ob do zadnjega kotička napolnjeni dvorani tamkajšnjega vaško gasilskega doma dejal, da je vesel, da vidi tako množico ljudi, saj ga to še bolj žene k temu, da dobijo večje prostore, saj ljudje to potrebujejo. Pozdravil je vse prisotne goste, ki so se udeležili praznovanja, župane in podžupane iz pomurske regije in širše ter goste iz sosednje Avstrije in Madžarske.

»Ko sem nastopil drugi mandat, sem napovedal dve prioriteti: Izgradnja vodovoda v naselju Gerlinci, zadnji izmed osmih vasi v občini, ki še nima vodovoda. V roku meseca, dveh bomo imeli tudi tam vodo in bomo ena prvih občin ki bo zaprosila za uporabno dovoljenje.« Do konca mandata je župan obljubil tudi izgradnjo športne dvorane, ki bo hkrati prostor za večje prireditve.

»Občina Cankova je zelo majhna, ampak lepa, predvsem po zaslugi vas«, je zbranim dejal župan. »Jaz kot župan, sam ne morem narediti ničesar, lahko pa naredim skupaj z vami. Delati moramo korak po korak in tudi, če bomo delali male korake, gremo naprej.« Ob občinskem prazniku je čestital vsem občankam in občanom ter se zahvalil svetnikom in svetnicam v občinskem svetu, občinski upravi, javnim delavcem in režijskemu obratu za dobro opravljeno delo.

Praznovanja se je kot slavnostni govornik udeležil tudi prekmurski poslanec državnega zbora Damijan Zrim, ki je pozdravil vse navzoče in jim čestital ob prazniku. »Z velikim optimizmom za prihodnost skupnosti me navdaja dejstvo, da se vas je toliko udeležilo praznovanja v tej dvorani in upam, da bomo imeli kmalu večjo in novo.« Ob tem je obljubil, da si bo prizadeval za pomoč pri izgradnji športne dvorane, saj šport igra pomembno vlogo v vsaki skupnosti in športna dvorana na Cankovi je eden tistih izzivov, za katere si bo tudi sam prizadeval.

Tako za Cankovo kot za Goričko pa obstajajo številni izzivi, s katerimi se bo potrebno spopasti v bodoče, naj bo to razvoj infrastrukture, turizma ali kulture. Goričko ima potencial, ki pa ni samoumeven: »Ni samoumevno, da bomo izkoristili potencial naravnega bogastva Goričkega, ni potencial, ki izhaja iz priložnosti kulturnega in gospodarskega sodelovanja z Avstrijo in Madžarsko. Da bo potencial tudi obrodil sadove, moramo sami nekaj narediti. Potencial Goričkega je prav v trdem delu in marljivosti njegovih prebivalcev, v podjetnih in dobrih ljudeh," je dejal Zrim.

Ob tej priložnosti sta župan Danilo Kacjan in svetnik iz Gerlinec Franc Čerpnjak podelila zahvalne listine, ki so jih prejeli:

  • vas Krašči za izvrstno zasnovo prireditve kresovanja ob Ledavskem jezeru ter za razvoj in urejenost kraja,
  • Jože Kerec za dolgoletno vsestransko delo v društvih in vaški skupnosti ter za požrtvovalnost, pripadnost in ljubezen do obdelovanja domače zemlje,
  • Strelsko društvo Graničar za dolgoletno vztrajno delo na področju športa, za doseganje odličnih rezultatov ter za osvojitev naslova prvaka v regijski ligi v streljanju z zračno puško,
  • Jelka Rošker Trajbar za dolgoletno vsestransko požrtvovalno delo, za doseganje vrhunskih športnih dosežkov na področju borilnih veščin ter za neutrudno vzgojo mladih navdušencev za borilne veščine,
  • Alojz Hari za vsestransko dolgoletno in požrtvovalno delo v vasi, v društvih in organih lokalne skupnosti,
  • Milan Sever za vsestransko dolgoletno in požrtvovalno delo v vasi, v društvih in drugih organih lokalne skupnosti,
  • Kleparstvo, krovstvo Šinko za vsestransko in nesebično pomoč pri obnovi rojstne hiše dr. Avgusta Pavla in za doprinos k razvoju lokalne skupnosti,
  • Alja Kerec za odlične uspehe na področju znanja, ponaša se z nazivom zlata maturantka, prav tako je prejela zlato priznanje na državnem tekmovanju iz znanja psihologije in
  • Pia Wolf za vrhunske športne dosežke v atletiki. V Brnu je na 16. evropskem prvenstvu mladih osvojila bronasto odličje, prav tako je na državnih prvenstvih dosega zavidljive rezultate najvišjega merila.

Zbrane je nagovorila tudi svetnica državnega sveta Jasmina Opec Vöroš, ki je čestitala prejemnikom zahvalnih listin in vsem zbranim ob občinskem prazniku. »Prekmurci se premalo zavedamo, na kako lepem koščku sveta živimo. Imamo čisto vodo, imamo čisti zrak, pridelujemo kakovostno hrano … Imamo pa še nekaj posebnega, kar v današnjem času ni tako samoumevno, in sicer občutek za skupnost. Občutek za to, da spoštujemo drug drugega, da drug drugega podpiramo in da s prostovoljnim delom delamo v korist skupnosti,« je dejala in dodala, da so občani lahko ponosni, da živijo v taki občini. Ob prazniku je zbranim čestital tudi župan občine Puconci Uroš Kamenšek.

Za kulturni program so poskrbeli malčki iz vrtčevske skupine Sorice, mladinski pevski zbor osnovne šole Cankova, sestri Nemec na kitari in harmoniki, mešani pevski zbor društva upokojencev Cankova ter Folklorna skupina Podkolonca, Cankova. Po svečani proslavi je sledila otvoritev obnovljene rojstne hiše dr. Avgusta Pavla, ob kateri so zasadili potomko najstarejše trte na svetu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija