https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Z dražjimi izdelki povišali prihodke za 28 odstotkov

07.06.2023 ob 6:00  

Pomurske mlekarne so lani prihodke v primerjavi z letom prej povišale za 28 odstotkov na 49,3 milijona evrov. Rast v podjetju, ki je že nekaj let v lasti avstralskega poslovneža slovenskih korenin Anthonyja Tomažina, pripisujejo predvsem višji ceni proizvodov. Podjetje zaposluje okoli 160 ljudi.


Skoraj 80-odstotni delež še naprej predstavljajo prihodki od prodaje na domačem trgu. Lani so jih beležili 39 milijonov evrov, hkrati pa so za okoli tretjino povečali tudi prodajo na tujih trgih. Njihovi glavni izvozni trgi so še vedno Bosna in Hercegovina, Kosovo, Makedonija in Hong Kong.

Kot so zapisali v letnem poročilu, je realizacija količinsko sicer nekoliko padla zaradi visokih cen in pa dejstva, da so razpolagali z omejenimi količinami domačega mleka. Skupaj so odkupili nekaj več kot 58 milijonov litrov mleka, možnost še večjega zaslužka pa so jim zaradi tega dejstva onemogočili že dogovorjeni posli.

Njihovi glavni izvozni izdelki so bili poltrdi sir Livada, mleko v prahu, evaporirano mleko in UHT izdelki, ki imajo daljši rok trajanja.

Družba je lani ustvarila dobrega 1,5 milijona evrov čistega dobička, kar je znatno več kot leto prej, ko so poslovanje zaključili z minimalnim dobičkom. K boljšemu rezultatu sta ob dvigu prodajnih cen prispevala tudi pridobitev novih izvoznih poslov in zmanjšanje nabave smetane na tujih trgih.

Na poslovanje je imela odločujoč vpliv predvsem skokovita rast cen osnovne surovine, to je odkupa mleka od slovenskih dobaviteljev. Vrednost nabave se je lani povečala za skoraj polovico, pri čemer so odkup izključno slovenskega mleka povišali za skoraj osem odstotkov. Za skoraj 90 odstotkov se je povečal tudi strošek energentov.

Kljub nepredvidljivim razmeram so sledili investicijskemu načrtu ter pričeli z izvedbo dolgoročnih investicij za povečanje energetske samooskrbe, uvedbo "zero waste" tehnologij ter modernizacijo in digitalizacijo tehnoloških linij.

V zagon omenjenih investicij so vložili poldrugi milijon evrov, med drugim tudi za nakup naprave za zgoščevanje sirotke v Ljutomeru in za nov sistem za proizvodnjo ledne vode. V Murski Soboti letos vlagajo v napravo za soproizvodnjo toplote in električne energije.

Kot so še dodali v Pomurskih mlekarnah, prvi letošnji kazalci izvoza niso pozitivni, saj na trgu mlečnih izdelkov vlada izrazito neravnotežje. Proizvodnja surovega mleka v EU se namreč povečuje, a zaradi visokih cen upada povpraševanje po mlečnih izdelkih, kar pelje v vnovično zniževanje cen, navaja STA.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.06.2023 ob 7:55 Goat gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. … For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐩𝐚𝐲.𝐡𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠𝟗.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.06.2023 ob 9:09 kilonja gost

      Vsi nas imajo za bedake,od proizvajalcev do trgovcev .

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.06.2023 ob 11:55 123 gost

        In kam bo šel ta dobiček, delavec ne bo dobil niti evra pri plači, vsi jamrajo po visokih cenah energije, ta dobiček naj država obdavči po najvišji stopnji

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.06.2023 ob 10:50 Gost 1 gost

      Predvsem trgovina z nenormalno visokimi marža mi. Mariča pa zagovarja zbornico po TV. Na takšen način ustvarjeni dobički pa izpuhtijo iz države. Delovno silo pa do minimalne plače subvenciomira država.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.06.2023 ob 13:01 Gost gost

      Lep dobiček za pohvaliti, delavci pa v srednjeveških pogojih ,noč in dan za minimalca, kapo jim dol za vztrajnost, samo ka lastnik mastno služi

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.06.2023 ob 20:02 gost

      A to je ta firma, ki vsak teden išče kurjača, skladiščnika in proizvodne delavce? Moje iskreno sožalje vsem delavcem, ki še vztrajajo v tem podjetju.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.