https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Pomurski muzej predstavil novo številko zbornika

07.06.2023 ob 14:00  

Pomurski muzej Murska Sobota je predstavil Zbornik soboškega muzeja 28, ki je v celoti posvečen drugi svetovni vojni. 

Zbornik soboškega muzeja je periodična publikacija Pomurskega muzeja Murska Sobota, ki izhaja vsako leto že od leta 1991 in je osrednja muzejska, humanistično-družboslovna revija v Pomurju. V njej objavljajo rezultate raziskav strokovnih delavcev muzeja, predstavljajo muzejsko gradivo in poročila, pa tudi razprave in članke povezane s kulturno zgodovino Pomurja drugih avtorjev iz Slovenije in prav tako tujine. 

Tema novega zbornika je druga svetovna vojna, od katere mineva osemdeset let. Vojna je pustila svoje sledi tudi v Pomurju, ki je bilo razdeljeno med nemško in madžarsko zasedbo.

"Sedanja 28. številka je posvečena dogodkom druge svetovne vojne med letom 1941 in 1945, ki so močno zaznamovali svet in tudi pokrajino ob Muri ter njeno prebivalstvo. Prispevki v sedanjem zborniku odkrivajo le delček zgodovine, ki je na tako malem geografskem prostoru še danes premalo raziskana," je med drugim v pozdravnem nagovoru dejal direktor Pokrajinskega muzeja Murska Sobota Branko Kerman.

Publikacija je nabor različnih razprav, člankov in seznamov, ki posegajo na področja cerkvene ureditve, šolstva, kulture, organiziranega upora, vojaških operacij, represij, žrtev vojne in obdobja neposredno po vojni. Njihova kvaliteta je v tem, da avtorji v večini uporabljajo nove vire, ki so z digitalizacijo postali dostopni in tako osvetljujejo dogajanje iz drugega zornega kota ali potrjujejo stare trditve. 

V zborniku je objavljenih 11 razprav, objavljeni so trije seznami žrtev z uvodnimi razpravami, bibliografija in na koncu še poročilo o dogodkih v muzeju leta 2022. Skupaj v publikaciji sodeluje 15 avtorjev, je pojasnila Metka Fujs, urednica publikacije. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.06.2023 ob 18:04 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.06.2023 ob 22:47 eva gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everyone. Work for three to eight hrs. a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month. Weekly payments.................... 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.