https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kaj v Lendavo prinaša investicija Sandoza?

07.06.2023 ob 12:00  

V avli Gledališke in koncertne dvorane Lendava se je včeraj odvil Lendavski razvojni forum v luči 400 milijonov evrov vredne Sandozove nadgradnje proizvodnih zmogljivosti z visokotehnološko farmacevtsko naložbo, ki prihaja v Lendavo.

Uvodoma so zbrane pozdravili in nagovorili direktor in glavni urednik Častnika Finance Peter Frankl, predsednik uprave Leka d.d. in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo in Janez Magyar, župan Občine Lendava. Forum je s svojo prisotnostjo počastil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in pozdravil tovrstne dogodke Častnika Finance.

Župan Janez Magyar se je v svojem pozdravnem nagovoru najprej ozrl v preteklost in spomnil na številne pomembne obletnice, ki jih letos obeležujemo v Lendavi in so priložnost za razmislek, predvsem pa priložnost, da se ozremo nazaj, in to zato, da lahko pogledamo in načrtujemo naprej. Izpostavil je 450. obletnico prve natisnjene knjige na območju današnje Slovenije, 150. obletnica Prostovoljnega gasilskega društva Lendava in častivredno 120. obletnico NK Nafta 1903 in ob tem poudaril, da kdor ne ceni preteklosti, ne more graditi prihodnosti:

Ob tem je izpostavil zeleno usmerjenost Občine Lendava in pomembno prelomnico, ki jo prinaša prva geotermalna elektrarna v Sloveniji. Župan Janez Magyar se je iskreno zahvalil vsem gospodarskim družbam, ki vlagajo v to okolje in prinašajo nove zaposlitvene priložnosti za mlade: »Želimo, da bi se v Lendavo vrnili mladi, ki so odšli delat v Ljubljano ali pa v tujino, ter da se v mesto priselijo novi zaposleni Leka s svojimi družinami.« Pozdravil je investicijo Sandoza in današnji razvojni forum, ob tem pa zagotovil, da bo Občina tudi v prihodnje stala ob strani vsem, ki v lokalni skupnosti gradijo zdravo in prijazno poslovno okolje.

Minister Matjaž Han je izpostavil, da je napovedana investicija farmacevtskega podjetja izjemnega pomena tako za podjetje kot tudi za Pomursko regijo in slovensko gospodarstvo: »Ta investicija je še posebej priložnost za zadržanje mladih in visoko izobraženih kadrov v regiji ter za privabljanje delavcev nazaj iz tujine.« Pri tem je minister pozdravil namero investitorja k iskanju talentov najprej v širšem lokalnem okolju in pozval k okrepljenemu sodelovanju s slovenskimi univerzami in inštituti.

Robert Ljoljo, predsednik uprave Lek d.d. in predsednik uprave Sandoz Slovenija je na razvojnem forumu izrazil zadovoljstvo nad priložnostmi za medsektorsko in širše povezovanje, ki se z investicijo odpira. »Investicija že sedaj krepi sodelovanje gospodarstva, znanosti, izobraževalnih ustanov, skladna je s strateškimi usmeritvami v delovna mesta z visoko dodano vrednostjo in nizkimi vplivi na okolje. Prepričan sem, da bo prispevala k razvoju širšega okolja, povečala prepoznavnost Lendave in celotne regije ter njuno privlačnost za najboljše kadre in razvoj talentov, spodbudila nova znanja za prihodnost,« je izpostavil predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija. Povedal je, da večjezično in kulturno odprto Lendavo ter širšo regijo v Leku vidijo predvsem kot stičišče štirih držav v Evropski uniji, ob ključnih prometnih povezavah ter v bližini univerzitetnih središč. Kot napoveduje, naj bi novi visokotehnološki center Leka, ki naj bi bil predvidoma dokončan konec leta 2026, skupno potreboval okoli 900 delavcev v Lendavi in okolici, ki bodo podpirali delovanje centra.

400 milijonov vredna naložba bo v Lendavo in širšo okolico prinesla novo razsežnost in veliko priložnosti, tako za razvoj posla, nova delovna mesta ter dvig kakovosti življenja. O novih poslovnih priložnostih, o tem kaj nova naložba prinaša Lendavi ter o tem kaj vse še prinaša naložba v lendavski družbeni ekosistem so v okviru razvojnega foruma pripravili tri okrogle mize, na katerih so predstavniki gospodarskih in izobraževalnih organizacij, državnih ustanov in lokalne skupnosti spregovorili tudi o izzivih, ki vedno spremljajo takšne naložbe – okoljski in bivanjski vidik, razvoj infrastrukture, šolstva in še marsičesa.

Tako kot je poudaril direktor in glavni urednik Častnika Finance Peter Frankl je za uspeh take investicije pomembno sožitje in sodelovanje z lokalnim življem in prav to je bil namen današnjega dogodka: »Transparentna in direktna beseda sporazumevanja in želje po napredku vseh vključenih.«

* Foto in vir: Občina Lendava

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.06.2023 ob 15:19 Tinek gost

      Kaj prinaša? TUJCE

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.06.2023 ob 18:05 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.06.2023 ob 15:45 Lan gost

      Trla baba lan, da joj prodje dan

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.06.2023 ob 17:39 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Bimbeka oba,veselita se,socialo bosta imela še naprej,mi eni bomo delali,tudi za vaju.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.06.2023 ob 7:22 blablar gost

      bla bla bla

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.06.2023 ob 7:56 Anton gost

      Odlično, priložnost za nove generacije mladih!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.06.2023 ob 10:16 gost

      Ka do se še bole izživljali nad delavcem. Kak se že zdaj.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.06.2023 ob 13:57 dringi22 gost

      ......prinaša "pederizem" in "lezbizem". Živele RITI !!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.06.2023 ob 6:09 Tunč gost

      Ja ka ti pomoga nova delovna mesta. Kandidiraš, prideš na razgovor in če se kadrovski ne dopodneš pa si ostalim ok itak ne prideš not.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.