https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Zelena luč za brezplačna kosila za vse osnovnošolce, a ne takoj

07.06.2023 ob 17:30  

Odbor za izobraževanje je dal zeleno luč zakonskima predlogoma o šolski prehrani, ki ju je v DZ s podpisi volivcev vložil Inštitut 8. marec. Predvidena so brezplačna kosila za vse osnovnošolce, a na predlog vlade šele s septembrom 2027. Bi pa jeseni 2024 začelo veljati razširjeno subvencioniranje kosil in bi brezplačno kosilo prejelo več otrok. Z letom 2024 bi imeli brezplačno kosilo učenci, pri katerih povprečni mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 4. dohodkovnega razreda, polovično subvencijo pa tisti iz 5. dohodkovnega razreda.

Po predlogu Inštituta 8. marec bi se novelo zakona o šolski prehrani in spremembo zakona o osnovni šoli, s katerima bi uvedli brezplačna kosila za vse osnovnošolce, začelo uporabljati 1. januarja 2024, a je odbor DZ za izobraževanje, znanost in mladino na današnji seji sprejel vladno dopolnilo, po katerem bi se spremembe začele uporabljati septembra 2027.

Vlada je namreč opozorila, da veliko šol prostorsko in kadrovsko ni pripravljenih na takšno povečanje števila kosil, do česar bo po uveljavitvi sprememb zagotovo prišlo, zato želijo z zamikom začetka uporabe zakona šolam dati možnost, da se ustrezno pripravijo.

Je pa odbor za to, da bi ublažil stiske otrok iz socialno šibkejših družin še pred septembrom 2027, na predlog koalicije v zakon vnesel določilo, s katerim je razširil subvencioniranje kosil. Tako naj bi bili od septembra 2024 do brezplačnega kosila upravičeni vsi otroci, ki živijo v gospodinjstvih, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo sega do vključno četrtega dohodkovnega razreda po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Otroci, katerih starši so v petem dohodkovnem razredu glede na povprečni mesečni dohodek na osebo, pa bi imeli pravico do 50-odstotne subvencije. Po besedah Tatjane Greif (Levica) želijo s tem ublažiti stiske tistih, ki se trenutno nahajajo na meji, ko bi jim pripadala subvencija.

Mojca Lukan iz Inštituta 8. marec je sicer poslance pozvala, naj se razširjeno subvencioniranje kosil uveljavi že jeseni 2023, a so v koaliciji opozorili, da tako velikih sprememb ni mogoče uvajati čez noč. Tudi proračunska sredstva so omejena, je opozorila Vera Granfol (Svoboda).

V SDS so predlagali, da bi brezplačna kosila omogočili tudi dijakom, saj je, kot je dejala Alenka Helbl (SDS), zelo pomembno, da imajo tudi oni v šoli zagotovljen vsaj en topel obrok. A je bil člen, na katerega je bilo vloženo dopolnilo SDS o tem, s predhodnim dopolnilom vlade črtan, zato je postalo dopolnilo SDS brezpredmetno in odbor o njem ni glasoval.

Državni sekretar na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Boris Černilec je v današnji razpravi opozoril, da pri predlaganih spremembah obeh zakonov tehnično gledano ne gre za uvajanje brezplačnih kosil, ampak za uvajanje 100-odstotnega subvencioniranja s strani države. V ta namen je vlada predlagala ustrezna tehnična dopolnila, ki jih je odbor tudi potrdil. Predlagala je tudi dopolnilo, da bodo učenci brezplačno kosilo dobili le, če se bodo nanj prijavili, ter dopolnilo, da bodo morali starši kosilo plačati, če ne bo pravočasno odjavljeno in ne bo prevzeto. Odbor je potrdil obe dopolnili.

Zakonski predlog Inštituta 8. marec je predvideval črtanje določbe, po kateri lahko šole nabavo, pripravo in razdeljevanje obrokov s pogodbo prenesejo na zunanjega izvajalca, a je bilo črtanje zavrnjeno.

Je pa odbor na predlog vlade v zakon vnesel dopolnilo, po katerem bo ministrstvo s pilotnim projektom preverilo možnost uvedbe t. i. osrednje šolske kuhinje. Ta bi, kot je pojasnil Černilec, pripravila večje število kosil za več šol v okolici. Javno naročanje hrane bi bilo centralizirano, pri tem pa bi se spodbujalo uporabo lokalno pridelane hrane ter zagotovilo boljši izkoristek časa ter opreme. K takšnemu načinu zagotavljanja prehrane bi lahko pristopile šole, ki bi za to izkazale interes, je povedal.

Vse omenjene spremembe mora sicer na plenarni seji potrditi še DZ.

Odbor je dal danes tudi zeleno luč predlogu spremembe odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem. Ta določa, da vlada svoje predstavnike v upravni odbor univerze izbere na podlagi javnega poziva ministrstva, pristojnega za visoko šolstvo, navaja STA.

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.06.2023 ob 18:03 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.06.2023 ob 19:36 gost

      V kumunizmu je imel vsak otrok kaj jesti in nismo bili lačni. Kaj pa sedaj ? Janči a bodo samo nekateri jedli ?

      9 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.06.2023 ob 19:54 Šnofaš gost

        Seveda seveda, gres, pa krumše, pa lantibo, pa zafrigano župo, meso samo v nedelo... Bumbar, sploh ne veš kolko nas je bilo lačnih, pa smo bili šele v socializmu. Kaj bi šele bilo (Bog ne daj) v komunizmu...

        16 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.06.2023 ob 21:22 gost

        Šnofaš ali lažeš ali si pa nej živo v Jugoslaviji. Sicer pa vsi janšisti lažejo. Ges san že prejk 60 let star in dobro vem kak je bilo v Jugoslaviji lažnivec.

        10 12 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.06.2023 ob 23:10 Za doma pridelano kmetijstvo gost

        24ur/novice/svet/kosilo-v-sluzbi-kdo-si-ga-lahko-se-privosci.html Proti dragim uvozom!

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.06.2023 ob 8:45 gost

        21:22 - ti si že toliko star, da si pozabil kako je bilo v JUG. Vsega na pretek so imeli le komunisti, ki so si prisvajali vse od navadnih smrtnikov. Kaj si bil torej ti? Tudi sam sem bil v JUG in se tja več nebi vračal, niti nikomur ne privoščim iti tja. Živi primer je Venezuela.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.06.2023 ob 20:02 gost gost

      Lačen je nej bil nihče, zdaj pa jih je dosta. To vse pove o toliko opevani samostojnosti v Slo. Pokradli so, predvsem janušovi podrepniki vse ,ka se je dalo, največ pa on sam. Pa nikomi ništa, tak je, kda ti budale sledijo.

      9 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.06.2023 ob 20:09 gost

      Belogardisti pa domobrani so vstali iz groba in vse požrli. Janša jim je pa nosil v grobnice hrano in pijačo an e zdrogirani debeli nadvojvoda oz Lendavski naddrek nekak tak je to moralo biti.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.06.2023 ob 20:55 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Ivan,enkrat komunist ,vedno komunist .Še dobro ,da je,vso desno opcijo zavira.Ko bo enkrat udaril s petami skupaj,šele takrat se bo začela razvijati normalna evropska desnica v Sloveniji,prej ne.

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.06.2023 ob 20:11 Gfd gost

      Začuda so še nedavno naši predniki lahko cele dneve delali fizično zahtevna dela na njivah in so meso jedli kvečjemu enkrat na teden. Danes pa se vse dela s traktorji in za bistveno manj zahtevna dela ko nas je večina v precej boljših delovnih pogojih pa moramo meso imeti na krožniku vsak dan. Stran se pa zmeče vsaj tretjina pretečenih stvari iz hladilnikov, po drugi strani pa jok kako je vse drago. Tu ni nobene logike razen preseravanja.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.06.2023 ob 21:28 gost

      Brezplačna kosila tudi za učitelje in za starše, ki zjutraj pripeljejo svoje sončke v šolo, pa en kratek in kavica. Socializem za vse ne samo za peščico, levica nas pelje v svetle čase. Komaj čakam.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.06.2023 ob 22:46 eva gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everyone. Work for three to eight hrs. a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month. Weekly payments.................... 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.06.2023 ob 23:07 gost gost

      KA STE JELI PILIJ STE KAKAV LEGVAROV KRUHEK KCOJ ALI PA STE VIJ ŽIVELI V KAKŠNI DRUGI VUKOJEBINI LAŽNIVCI POMARANČA SMO VIDILI ZA NOVO LETO BANANE PA DA SI PRIŠEL K VOJSKI MATER EDNI LAŽETE PA PODPIRATE BANDO

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.06.2023 ob 23:12 Za doma pridelano kmetijstvo gost

      24ur/novice/svet/kosilo-v-sluzbi-kdo-si-ga-lahko-se-privosci.html Proti dragim uvozom

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.06.2023 ob 0:04 Karel K. gost

      Štrukelj je rekel, da je lokalno pridelana hrana kvalitetno sumljive kakovosti. Torej tu ne gre za pomoč tistim ki pridelujejo hrano ampak uvozeni hrani, torej trgovskim privilegirancem. Nekoč v titoizmu smo vsak dan v osnovni šoli dobili šalico mleka, kos kruhain zraven mali trikotnik sira in vse to je bilo darilo revnim državam s strani USA (UNRA). Torej je bila revščina od leta 1945 naprej zares huda in je država preživela, ker jo je vzdrževal zahodni gnili kapitalizem.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      22.06.2023 ob 8:05 gost

      19:36 daj goni se v 3 krase.holoba vprašaj kdo bo zasojn jedel ,nezakoniti migranti ,LGTB-jevci in simpatizerji leve pol.opcije tak da boš tudi ti zastojn jedel .Upa da se zadrgneš ko boš tlačil v svojo pokvarjeno tikev.Vsi simpatizerji socializma se speljite v MAMINO.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.