https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pred petimi leti smo sprejeli evro - kje smo danes?

 

Včeraj je minilo natanko pet let, odkar smo Slovenci sprejeli evro za svojo valuto. Tako Evropa kot Slovenija pa se v vsej zgodovini evra soočata z najtežjim obdobjem.


Z uvedbo evra smo, kot pravijo strokovnjaki, dosegli veliko – evro si je ustvaril položaj druge najpomembnejše valute na svetu, skupni BDP je večji samo v ZDA. Obenem pa poleg pozitivnih učinkov, ki jih je prinesel evro, ljudje zaradi splošne gospodarske krize na le-te pozabljajo.

Evro si deli 17 držav članic

Evro so uradno uvedli prvega januarja 1999, ko ga je sprejelo 11 držav članic, Slovenija pa se je v evrsko območje uradno priključila s prvim januarjem 2007. Evrska valuta igra med drugim pomebno vlogo alternativne valute v sosedstvu EU, predvsem na Balkanu.

Cene nakupov v primerjavi pred in po uvedbi evra so se precej povišale ...

Veliko ljudje pogreša stari tolar

Ob začetni splošni evforiji glede uvedbe evra in še prej vstopa v EU, se je kaj hitro po vstopu v evrsko območje izkazalo, da je le-to prineslo tudi negativne posledice – navkljub prejšnjim zatrjevanjem, da bodo cene življenjskih potrebščin in storitev ostale nespremenjne, so se ljudje morali soočiti z grenkim spoznanjem, tj. (drastičnim) zvišanjem cen.

Prehod na evro so mnogi izkorostili za povišanje cen, predvsem je tu šlo za gostince in ponudnike manjših storitev. Če danes konkretno pogledamo na cene vsakodnevnih potrebščin in jih preračunamo v tolarje,  vidimo, da so se cene povišala na vseh področjih.

Vir: siol.net

Foto: SXC.hu

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.