https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Bo nova zakonodaja pravičnejša?

 

Z novim letom je pričela veljati nova zakonodaja o urejanju pravic iz javnih sredstev, tj. nekaterih družinskih in socialnih transferjev. Spremembe so nastale pri uveljavljanju pravice do otroškega dodatke, denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, državne štipendije idr.


Nova zakonodaja se nanaša tudi na znižanje plačila vrtcev, subvencijo malice za učence in dijake ter kosila za učence, subvencijo prevozov za dijake in študente, oprostitve plačil socialnovarstvenih storitev inprispevek k plačilu pravic družinskega pomočnika, subvencijo najemnine, pravico do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev za socialno ogrožene osebe in na pravico do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Bistveno bolj se bo upoštevalo premoženje

Vse pravice se bodo po novem uveljavljale na centru za socialno delo, po določenem vrstnem redu uveljavljanja pravic. Nekateri prejemki se bodo sicer povišali, vendar se bo po novem v veliki meri upoštevalo tudi premoženje in ne le dohodki. Na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pišejo, da bo nova zakonodaja omogočila večjo pravičnost in preprećila zlorabe.

Foto: SXC.hu

Nič več štipendij za mladoletne dijake

Ena izmed za marsikoga najbolj zakrbljujočih novosti je ukinitev državne štipendije za mladoletne dijake. Družinam z mladoletnimi dijaki pa bo zato, ob izpolnjevanju pogojev, dodeljen višji otroški dodatek. Ukinjene so tudi državne pokojnine, dosedanji prejemniki bodo lahko prejemali (prav tako ob izpolnjevanju pogojev) denarno socialno pomoč oz. varstveni dodatek.

Nekateri bodo izgubili pravice do prejemkov

Z novim zakonom se, pišejo na Ministrstvu, noben prejemek ne bo znižal. Kljub temu pa bo, pri marskikaterem prejemniki, glede na premoženje, določen prejemek lahko nižjo oz. bodo nekateri pravico do njih izgubili. Zvišali se bodo otroški dodatek za mladoletnike, socialna pomoč in varstveni dodatek.

Foto: radioaktual.si

Vlogo za uveljavljanje ste lahko oddali že od 1. decembra 2011 naprej, ko bo center za socialno delo prvič odločal o katerikoli pravici po novem zakonu, bo preveril tudi, ali ste upravičeni in v kakšni višini do vseh drugih pravic in subvencij, do katerih ste takrat upravičeni na podlagi drugih odločb. Ko bo center za socialno delo odločil po novem zakonu, vam bodo pravice po stari zakonodaji prenehale veljati.

Podrobnosti nove zakonodaje si lahko preberete na spletni strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. vidocq
      03.01.2012 ob 16:10 vidocq

      vsekakor - ker je enim pisana na kožo / zaradi pomanjkanja bodo beli ovratniki s to zakonodajo rešili svojo rit , - vzame se pa tam kjer ni možnosti za izsiljevanje ---- // pač boste preživeli kakor boste vedeli in znali // pomursko šolstvo pa prizemljit, kaj se boste hodili učit in študirat ; vi morate postati fizikalni servis za slovenijo in rintajte

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.