https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V bližini Renkovcev konec leta dva tisoč ton »paradajza«

Turnišče  

V podjetju Paradajz iz Turnišča bodo do konca leta pridelali dva tisoč ton paradižnika. Podjetje, ki sta ga pred nekaj leti ustanovila agronoma Dejan Šumak in Martin Žigo, bo za projekt Paradajz dobilo tri milijone povrnjenih sredstev.


Ideja o pridelavi velike količine paradižnika na območju Prekmurja se je porodila Dejanu Šumaku in Martinu Žigu, ki sta se jima kot partnerja lani pridružila še Kristjan Magdič in Marjan Satler.

Na 40 tisoč kvadratnih metrih bo zraslo 2 tisoč ton paradižnika

Rastlinjak, ki so ga zgradili lani, meri kar 40 tisoč kvadratov, ogrevan pa je s kar 1400 metrov globoko geotermalno vrtino. Kot poročajo na Delo.si, so pred dnevi končali s sajenjem skoraj 50 tisoč sadik cepljenega madžarskega paradižnika, ki bo rasel v šoti in kokosovih vlaknih. Prve paradižnike bodo obirali že aprila, ocenjujejo pa, da bi ga do konca leta pridelali 2 tisoč ton. Prodaja paradižnika naj bi potekala pretežno v slovenskih trgovinah.

Paradajz preskrbel 14 delavcev

V podjetju Paradajz je zaposlenih 14 delavcev. Projekt pridelave večje količine paradižnika v podjetju Paradajz so prijavili na razpis Novi izzivi. Zaradi uspeha, ki so ga na razpisu s projektom dosegli, jim bo Agencija za kmetijske trge povrnila tri milijone; skupna naložba pa je znašala šest milijonov evrov.

Vir: Delo 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. okvals
      28.02.2012 ob 16:01 okvals

      kdo ga bo pa jedo?..saj ne morš sam paradajz žret...

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. rasto
      29.02.2012 ob 17:54 rasto

      bravo majstori-prekmurje republika

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.05.2012 ob 17:02 Dejvi gost

      Saj to ni velika količina samo 1kg na prebivalca _-_-_-_ L. P. s Koroške

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.07.2012 ob 13:12 anonimne gost

      rasto:tak se guči okvals: takšne bedne komentare davleš ka si ljugosumen ali ? tau je čist beden komentar "što de pa paradajz đo " vsi ka ga majo radi pa ka boš pa te jo ? gost-dejvi:seveda je nej 1 kg na prebivalca slovenije norost ! slovenija ma natančno 2.055.496 prebivalcev zaj pa guči ka je nej dosta . zriktaj še več 6 mio rastlinjakov .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.