https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Bo dražji tudi alkohol?

 

S 1. aprilom se nam ob podražitvi cigaret obeta tudi podražitev alkohola. Finančno ministrstvo je predlagalo dvig trošarin, na račun katerih bi se v proračun letno nateklo dodatnih 9,3 milijona evrov sredstev.

V predlogu uredbe, ki je objavljen na spletni strani ministrstva za finance, predlagajo, da bi se trošarine za pivo, vmesne pijače in elitni alkohol zvišale za 10 odstotkov. Po tem predlogu bi trošarina za pivo znašala 11 evrov za en odstotek prostorninske vsebnosti alkohola za en hektoliter piva, trošarina za vmesne pijače bi znašala 110 evrov za en hektoliter vmesnih pijač, trošarina za etilni alkohol pa 1100 evrov za 100 odstotkov prostorninske vsebnosti alkohola za en hektoliter etilnega alkohola. Pripombe na ministrstvu za finance pričakujejo do 23. marca.

 

Zakon o trošarinah sicer daje vladi pooblastilo, da lahko v skladu z ekonomsko politiko določene zneske trošarine za alkohol in alkoholne pijače poviša do 50 odstotkov.

Z dvigom trošarin za alkohol naj bi se v proračun nateklo dodatnih 770.000 evrov mesečno, kar je 9,3 milijona evrov letno.

1. aprila sicer pričakujemo tudi zvišanje trošarin za cigarete, in sicer s sedanjih 83 evrov na 86 evrov za tisoč kosov. Po navedbah na 24ur naj bi bilo naslednje zvišanje teh trošarin predvideli že za letošnji 1. oktober, ko naj bi se zvišale na vsaj 90 evrov za tisoč kosov.

    Komentarji

    1. gost
      13.03.2012 ob 20:50 kres gost

      kaj pa dvig trošarin na droge??

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.