https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Koliko premorejo ministri Janševe vlade?

 

Po izteku enomesečnega roka za prijavo premoženja ministrov protikorupcijski komisiji, je znano koliko premoženja premore posamezni minister. Največ denarja na banki hrani super minister Turk, največ kreditov pa ima finančni minister Šušteršič.

Po številu nepremičnin prednjači ministrica za Slovence po svetu Ljudmila Novak. Je lastnica 7 kmetijskih zemljišč v skupni izmeri 14.678 kvadratnih metrov. To bi bilo, kot pišejo na 24ur, na primer dovolj za postavitev dveh nogometnih igrišč. K njenemu premoženju pripadata še dva avtomobila v skupni vrednosti 23.000 evrov.

Super minister Žiga Turk ima v lasti 6 nepremičnin. Je lastnik hiše in stanovanja v Ljubljani, obenem pa solastnik počitniške hiše pri Tržiču in počitniškega stanovanja ob morju. Njegova sta tudi gozd na Dolenjskem v izmeri slabih dveh hektarjev in polovica gozdne parcele prav tako na Dolenjskem, v velikosti 16 hektarjev. Njegov BMW X3 je ocenjen na 35.000 evrov. Super minister pa premore tudi največ denarja na banki. Tam hrani 83.000 evrov prihrankov, v evropskih skladih ter ameriških in slovenskih delnicah pa ima vloženih 200.000 evrov.

Foto: www.sxc.hu

Okoljski minister Franc Bogovič premore 6 nepremičnin. Solastništvo si med drugim deli v dveh stanovanjskih hišah, gospodarskem objektu, s soprogo pa si delita še starejšo hiš, gospodarski objekt v Brestanici in kmetijo. Je lastnik avtomobila in traktorja.

Minister za obrambo Aleš Hojs je lastnik vrstne hiše v Ljubljani, vredne 280.000 evrov, in stanovanja, vrednega 170.000 evrov. Obenem premore zazidljivo stavbno zemljišče, je pa tudi solastnik še ene hiše v Ljubljani. Njegovih je skoraj 100 delnic slovenskih podjetij, odplačuje pa kredit v višini 138.000 evrov.

Pravosodni minister Senko Pličanič ima v lasti dve nepremičnini v Novi Gorici, zemljišče z gozdom in stavbišče v Dolenji Trebuši. Je solastnik Družbe za svetovanje v javni upravi in solastnik Inštituta za javno upravo, ki je v šestih letih od države za pisanje zakonov dobil kar milijon evrov. Ob premoženju pa Pličaniča bremeni 122.000 evrov lizinga in 33.000 evrov osebnega kredita.

Finančni minister Janez Šušteršič ima stanovanjsko hišo, stanovanje in garažni boks. Je pa rekorder med ministri v višini dolgov. Z ženo imata namreč za 330.000 evrov kreditov in lizinga.

Notranji minister Vinko Gorenak premore tri nepremičnine. Poleg avtomobila pa je njegov tudi avtodom. Njegov kredit znaša 30.000 evrov, a ga je pol že odplačal. Zunanji minister Karel Erjavec med drugim premore avto v vrednosti 35.000 evrov, podobno ocenjena pa sta tudi BMW in motorno kolo iste znamke ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Minister za gospodarstvo in tehnologijo Radovan Žerjav ima dve prevozni sredstvi, minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač pa več denarja hrani v obliki delnic. Njegovih je 250 delnic Istrabenza, 230 delnic Krke, 39 delnic Nove kreditne banke Maribor.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.